ГРАЂАНСКИ РАТ СЕ КУВА У ФРАНЦУСКОЈ: Упозорење официра француске војске

GRAĐANSKI RAT SE KUVA U FRANCUSKOJ: Upozorenje oficira francuske vojske

11 maja 2021

„Građanski rat se kuva u Francuskoj i vi to znate vrlo dobro“, napisali su aktivni oficiri francuske vojske u pismu predsedniku Emanuelu Makronu. Oni su na taj način podržali penzionisane generale, koji su ranije napisali otvoreno pismo u sličnom tonu kojim ukazuju na manjak bezbednosti i protivekstremističke politike.

Pismo oficira, baš kao i prethodno pismo generala, objavio je francuski magazin „Valer aktuel“. Imena oficira koji su ga pisali nisu objavljena, ali je ukazano da se radi o „borcima koji zaslužuju respekt“.„Radi se o višim oficirima čija čast je pogažena u prethodnim nedeljama. Na hiljade francuskih vojnika potpisalo je otvoreno pismo, vojnika koji su dali sve od sebe braneći našu slobodu. Tretirate ih kao pobunjenike, iako im je jedini greh to što vole svoju zemlju i žale njen pad“, stoji u pismu.

U njemu se navodi da se vidi „nasilje u našim gradovima i selima“ i kako „mržnja prema Francuskoj i njenoj istoriji postaje pravilo“.

„Građanski rat se kuva u Francuskoj i vi to znate vrlo dobro. Vreme je za akciju da sačuvamo našu otadžbinu i ovaj put se radi o opstanku naše zemlje“, napisano je u pismu.

Prethodno je isti magazin objavio pismo više od 1.000 vojnih službenika, među kojima je i 20 penzionisanih generala, koji od Makrona i vlade traže da stupe u akciju protiv opasnosti od islamizma i religioznog fanatizma, koji, prema njihovim navodima, „mogu podeliti društvo i izazvati građanski rat u državi“.

Oni su naveli i da bi vojska mogla da interveniše u slučaju da vlasti sprovode blagu politiku prema ekstremizmu.

Francuski zvaničnici, uključujući i premijera Žana Kasteksa, osudili su to pismo.

Fransoa Lekontr, načelnik generalštaba francuske vojske, rekao je „Parizijenu“ da će 18 oficira potpisnika pisma, koji su identifikovani, biti kažnjeni.

​Međutim, Marin Le Pen, lider Nacionalnog fronta, podržala je pismo oficira.

„Dok nepoštena vlast opisuje pismo penzionisanih generala kao najveći francuski problem, ovo se zapravo dešava u našoj zemlji“, napisala je ona na Tviteru, podelivši link sa vešću o brutalnom prebijanju policajca tokom operacije protiv švercera droge u predgrađu Pariza Banjoleu.

KOMENTARI5 komentara

 1. afron says:

  Nema ništa od toga, vrši se samo manipulacija straha.

 2. Čist je ko Suza says:

  Zavadiš građane pa vladaš, to se svuda sprovodi po potrebi. Bez ove prakse ne možeš biti političar.

 3. VRSK says:

  Navijači PSG-a protiv navijača Olimpika iz Marseja!

 4. persida says:

  Francusku su unistile Francuskinje koje od ljubavi prema crncima i Arapima odavno ne radjaju belu decu. Niko njima nije kriv, samo su odabrali put nestanka.

 5. Milutin says:

  Isti oni koji su poništili dostignuća Francuske buržoaske revolucije sada su instrumentizovali islam kroz izbeglički stampedo na Evropu. Da prisilno nametnu globalizam. Francuskoj, a i ostalim zemljama EU treba druga buržoaska revolucija da konačno učvrste svoje Republike. Izbeglice tu ne smetaju. Obnovite im njihove domovine, prestanite da ih uništavate, u svakom pogledu, i oni će se vratiti svojim kućama. Učite od Rusije i Kine kako se to radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *