ГРАЂАНСКИ РАТ У САД? У Канади се већ припремају за такав сценарио

GRAĐANSKI RAT U SAD? U Kanadi se već pripremaju za takav scenario

12 juna 2024

Kanadski tink-tenk blizak vladi uvrstio je građanski rat u SAD kao scenario za koji bi Kanada trebalo da se pripremi.

Kada se kanadski premijer Džastin Trudo bude sastao sa američkom predsednikom Džozefom Bajdenom na samitu G7 u Italiji kasnije ove nedelje, on ga najverovatnije neće pitati da li bi u njegovoj zemlji uskoro mogao da izbije građanski rat.Međutim, tink-tenk u okviru Trudoove vlade već razmatra to pitanje, piše „Politiko“.

U prolećnom izveštaju nazvanom „Poremećaji na horizontu“, malo poznata kancelarija pri vladi poznata pod imenom „Polisi Horajzons Kanada“, građanski rat u SAD predstavila je kao scenario za koji bi Otava trebalo da se pripremi.

Ovaj hipotetički scenario se našao u sredinu dokumenta od 37 stranica, koji je skicirao takvu mogućnost u samo jednoj rečenici: „Američke ideološke podele, erozija demokratije i domaći nemiri su u porastu, gurajući zemlju u građanski rat.“

Uznemirujuća je saznati da vaš neposredni komšija postaje nervozan zbog mogućnosti jezivog nasilja u vašem domu, navodi „Politiko“.

Taj list navodi da je, za razliku od paranoičnih upozorenja koja su američki levičari iznosili pre izbora Donalda Trampa na mesto predsednika 2016. godine, kanadski scenario izgleda daleko ozbiljnije i „trezvenije“.

Izveštaj „Polisi Horajzonsa“ uključuje izjave stotina stručnjaka i vladinih zvaničnika o događajima za koje bi Kanada morala dobro da se pripremi. Autori su klasifikovali te scenarije na osnovu verovatnoće da će se desiti, koliko brzo bi se mogli da se dogode i koliko bi haosa mogli da stvore.

Građanski rat u Americi je rangiran kao malo verovatan događaj sa potencijalno ogromnim uticajem na Kanadu.

Kako navodi „Politiko“, teško je zamisliti da bi SAD mogle da upadnu u građanski rat u klasičnom smislu, tokom kog bi se savezne države podelile i ratove jedna protiv druge.

Međutim, postoji jedan kredibilan scenario takvog okršaja, koji podseća na događaje iz novije istorije američkog severnog suseda – Kanade.

Separatistički sukobi u Kvebeku šezdesetih godina prošlog veka nisu bili potpuni građanski rat, ali jesu bili kontinuirani, nasilni napad na državu, koji su izveli militantni protivnici savezne vlade.Skoro deset godina bombaških napada, pljački i otmica kulminirali su Oktobarskom krizom 1970. godine, kada su separatisti iz Kvebeka oteli i ubili Pjera Laporta, zamenika premijera pokrajine.

To je bio period brutalnih, traumatičnih sukoba, a posle napada na Kapitol 6, januara 2021, nije nezamislivo da bi sličan scenario mogao da se dogodi u SAD, piše „Politiko“.

SAD su zemlja sa dobro naoružanim stanovništvom, osporenim saveznim sistemom i ponosnim, moćnim provincijskim identitetima. Neke od saveznih država, poput Teksasa i Kalifornije, već su kvazi-nacionalni entiteti.

Veći deo zemlje će sigurno mrzeti sledećeg predsednika, a značajna manjina će ga verovatno smatrati nelegitimnim, naglašava taj list.

Nije potrebna bujna mašta da se vidi kako bi taj skup uslova mogao dovesti do američke Oktobarske krize.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    pa ne verujem da će baš odmah biti gradjanski rat ali negde pred izbore u toku izbora a sigurno posle izbora u americi će biti haosa,većrg ili manjeg to se nezna,ali sve glavne struje vidljive i nevidljive vlasti, i moći,zvanične hunte i podzemlja,, su u saglasju da treba krenuti sa nasilnim operacija i pokušati lov u mutnom,šta će od toga biti videćemo ali to je dosta opasno i ko zna šta će se sve dešavati i kojom brzinom...trpanje trampa u zatvor i ostali ekscesi vladajuće hunte su siguran znak da oni žele zaoštravanje da bi mogli da primene silu ali možda je to i greška koja će onda da izazove odron vlasti u totalu u državi koja ionako već klizi polako u anarhiju...u svakom slučaju s obzirom da pentagon i vašington ŽELE nasilje i pripremaju jurišne trupe "aktivista" i naoružanih "imigranata" na ulicama,to će se i desiti,samo ne zna se kako će se to završiti i vrlo lako se to može preliti i u kanadu i oni su u istom bojleru kao i USA...sad se to sve krčka polako:) još koji mesec...

  2. Beli Orao says:

    Samo da se uhvate za vratove pa da svijet bude barem od njih miran !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *