ГРАЂАНСКИ РАТ У ВЕНЕЦУЕЛИ СВЕ ИЗВЕСНИЈИ! АМЕРИКАНЦИ У СТРАХУ ТВРДЕ: Руси нас чекају у ВЕНЕЦУЕЛИ

GRAĐANSKI RAT U VENECUELI SVE IZVESNIJI! AMERIKANCI U STRAHU TVRDE: Rusi nas čekaju u VENECUELI

24 januara 2019

Nema nikakve sumnje da su u sve ovo što se događa u Venecueli umešani prsti američkih tajnih službi i takozvane „duboke države“, kaže za Sputnjik bivši ambasador Dušan Vasić.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je, nakon sprečavanja vojne pobune u ponedeljak i uoči demonstracija koje su za danas zakazali i protivnici i pristalice vlade, optužio američku vladu da je naredila „fašistički državni udar“.Posle žestokih demonstracija pobunjenika širom države, predsednik opozicionog parlamenta Huan Gvaido samoproglasio se za novog predsednika pred pristalicama u Karakasu. Odmah je stiglo saopštenje iz američke Bele kuće – Donald Tramp je priznao Gvaida za predsednika i pozvao zapadne vlade da isto to učine.

Dakle, politička kriza u u ovoj južnoameričkoj zemlji primiče se tački usijanja, a odnosi između zvaničnog predsednika Madura i vodećih faktora u SAD pale su na najniže grane. Sa neizvesnošću se dočekuje svako naredno jutro.

Maduro je zatražio od šefa diplomatije Horhea Arease da „potpuno revidira odnose“ s Vašingtonom nakon što je američki potpredsednik Majk Pens objavio video-poruku podrške stanovnicima Venecuele, ohrabrujući demonstrante protiv predsednika Madura i potvrđujući podršku SAD opozicionom vođi Huanu Gvaidu. Pens je nazvao Madura „diktatorom“ koji nema pravo na vlast.

Podsetimo, u ponedeljak je 27 vojnika uhapšeno nakon što su se pobunili protiv predsednika i ukradeno oružje predali opozicionim aktivistima, čiji je plan bio, kako tvrde vlasti u Karakasu, da osobe obučene u vojne uniforme danas pucaju na opozicione demonstrante.

Nakon neuspelog puča, širom Venecuele usledili su protesti građana protiv aktuelne vlasti, na koje su pozvali opozicioni politički lideri. U Karakasu su se sukobili vojska i demonstranti, piše portal „Nacional“, a poznati novinar Roman Kamačo je saopštio da su dve osobe poginule, a dve povređene. U gradu San Geliksu u državi Bolivar demonstranti su zapalili statuu bivšeg predsednika Venecuele Uga Čaveza.

Kako za Sputnjik kaže prof. dr Dušan Vasić, bivši ambasador Srbije u više zemlja Latinske Amerike i profesor Fakulteta za poslovne studije i pravo, nema nikakve sumnje da su u sve ovo što se događa u Venecueli umešani prsti američkih tajnih službi i takozvane „duboke države“.

„Imali smo bezbroj takvih primera. Kuba je jedan od njih, zemlja koja je 60 godina trpela takve torture i pokušaje. Uostalom, i sam američki predsednik Tramp je pre više od godinu dana javno rekao da je spreman da sruši vlast u Venecueli. Dakle, subverzivna delatnost je odavno u toku. Prema Čavezu nije uspela, a sada to isto pokušavaju prema Maduru“, ocenjuje Vasić.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su rešile da u Venecueli sprovedu takozvanu „meku intervenciju“.

„Odlučile su da izazovu duboku unutrašnju krizu – prvo ekonomsku, a onda i političku – kako bi ostvarili sopstvene interese. Naime, Amerika ceo taj kontinent dobrim delom drži pod svojim jakim uticajem i ne dozvoljava spoljne uticaje. Čim se neko na neki način približili tom delu sveta, bilo da je to Kina ili Rusija, sa svojim ekonomskim, političkim ili vojnim idejama i pokuša da uspostavi čvršću saradnju sa tim zemljama, Amerika se odmah nakostreši, zateže obarače i preti vojnim akcijama“, primećuje Vasić.

U tom smislu, dodaje naš sagovornik, Amerika za odbranu svog uticaja na tom delu kontinenta pokušava da koristi sve instrumente, a ovog puta i interameričke unutrašnje političke grupe, takozvanu grupu Lima, kako bi zaustavila proces kojem se decenijama suprotstavlja, a to je jačanje levičarskih pokreta u Latinskoj Americi.

Vasić smatra da manje od 30 vojnika, koliko ih je u Venecueli uhapšeno zbog pokušaja državnog udara, nije dovoljno za neki veći potres u toj zemlji u smislu promene vlasti.

„Vlast Nikolasa Madura je još prilično čvrsta i poverenje u njega je još prilično veliko, pa ne verujem da je situacija u Venecueli došla do faze kada bi bilo realno očekivati da može doći do nekog preokreta na štetu lidera Venecuele. On je pre neki dan povukao jedan poprilično popularan potez i učetvorostručio minimalne zarade radnika. On dakle pokušava da podigne standard i da se odupre spoljašnjim pritiscima kojima je izložen“, ukazuje Vasić.

Sagovornik Sputnjika takođe ne veruje da Venecueli preti građanski rat.

„Moj utisak je da je Venecuela daleko od takvog razvoja događaja, jer tamo nema niti je u skorijoj istoriji bilo organizovanih narodnih grupa ili frontova. Pre će izbiti građanski sukob u susednoj Kolumbiji, pa čak i u Brazilu, gde postoje mnogo veće unutrašnje podele nego u Venecueli“, zaključuje Vasić za Sputnjik.

OGLASILA SE VOJSKA VENECUELE

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino je izjavio da će vojska nastaviti da brani ustav Venecuele i da nikada neće prihvatiti nametnutog „predsednika“.

AMERIČKI VOJNI ANALITIČARI OPOMINJU: Ne ulazite u Venecuelu, tamo vas čekaju ruski SU-30 i S-300

Usred tenzija između Venecuele i SAD-a, pojavile su se analize u vezi sa odbranom koju ima južnoamerička zemlja i kako se može savladati.

Magazin Military Watch analizirao je situaciju i uočio da Venecuela ima naprednu, vojnu opremu. Zemlja ima poslednje verzije ruskog borbenog aviona Su-30 ,,MK2”, koji poseduje mnogo modernije radio-elektornske sisteme, moćno oružje kao i neuporedivo bolje upravljanje.

Važno je napomentuti da se SAD nisu nikada suočile sa neprijateljima koji poseduju Su-30 ,,MK2”, generaciju 4+ borbenih aviona, koji poseduju značajne prednosti u odnosu na američke baze vazduhoplovnih snaga, koje se sastoje od F-15 ,,Eagle” i F-18E ,,Super Hornet” borbenih aviona.

Magazin je takođe primetio da se sve može promeniti uvođenjem visoko modernizovanog borbenog aviona F-15X, ali SAD treba da ih primi tek posle 2020. godine.

Još jedna poteškoća sa kojom bi se Amerikanci susreli jeste venecuelanski protivazdušni sistem odbrane, koji uključuje ,,Buk-M2” i ,,S-300VM” sistem, od kojih se oba smatraju najnaprednijim od relevantnih klasa, a SAD se borila sa nekoliko država sa takvim sistemom.

Prema magazinu, američke letelice četvrte generacije nisu dizajnirane za sukob sa naprednim i modernizovanim sistemima protivazdušne odbrane poput S-300.

Kada se ukombinuje četvrta ruska generacija borbenih letelica i protivazdušni sistem odbrane koji Venecuela ima, može se zaključiti da zemlja ima ,,nesavladivu barijeru” protiv američkih avionskih flota.

Jedina mogućnost za SAD jeste korišćenje flote pete generacije borbenih aviona, koju danas čine borbeni avioni F-22. To bi bio jedini način da Amerika pokuša da probije venecuelansku odbranu, pošto F-35 neće biti u stanju da se suoči sa Su-30MK2 borbenim letelicama zbog problema sa radarom.

Dodatno, SAD mogu koristiti svoje krstareće rakete lansirane pomoću strateških bombardera B-25. Međutim, američki mediji su uočili da ruski odbrambeni sistem može presresti ove misije. Ipak, njihove mogućnosti su ograničene i sa masovnim napadom, neke od ovih raketa mogu probiti venecuelansku odbranu.

Venecuelanska slaba tačka bila bi odsustvo utvrđenja u njenim vazdušnim bazama i protivazdušnim odbrambenim sistemima, što može omogućiti SAD da pokuša da dopre do zemlje sa većom efikasnošću, a to samo ukoliko bude koristila američke borbene letelice četvrte generacije.

(Tanjug / Sputnjik / Vebtribune)

KOMENTARI11 komentara

 1. Zoran says:

  Ode jos jedna potencijalno ruska drzava.

  • raikkonen says:

   ode jer putinova vojnau doktrinau pishu nekopetentni ljudi u vojsci pocevshi od ministra vojnog shojguja koji je inzinjerac i nema ni jedan dan vojnog iskustva pa do onih potcinjenih njemu koji su pozadinci i korumpirani kriminalci pitrske grupe jevreje u vlasti i da ne pominjem!..e sad ko je bio u pravu oni koji su bili za mocnu flotu koja bi trebala da ima 4 nosaca i propratnu udarnu grupu ili ovi liberalno petololonashka kopilad...da je rusija imala tu mocnu flotu sad bi se usidrili pored venecuele zatvorili vazdusni prostor i maduro bi mogao mirno da po koka ubacene grupe i najradikalnije prokravarske teroriste koje divljaju venecuelom...eeh moji rusi, a i kinezi ce da nastradaju jer su u venecueli upumpali 50 milijardi dolara u energetski sektor, oni ne smeju stajati po strani, kravaristan za toliki novac (kad bi bio pod ugrozom), zapalili bi ceo kontinent!!

  • Pravda says:

   Tebi je vaznije sto ode nego sto ce od Venecuele napraviti novu Libiju.

  • Taipova Češma says:

   Prvo skoči pa reci hop.

  • Predsednik Putin says:

   Nema od toga ništa. Ameri ne mogu ni da prismrde tamo.

 2. raikkonen says:

  i kolko imaju tih su 30SM? 30-tak, plus 20-ak f-16, za rat protiv govedarnike i njihovih satelita u juz. americi koji su svi redom fasisti sem nekoliko, treba ti 200 do 300 aparata plus izobilje pvo sisteme i protuv brodske sisteme, a rusi saju laosu tri nova jak 130 za 33 stara tenka t-34, pa to je teater apsurda,ovakvo bahato i apsurdno ponasanje je vrh idiotizma, neka izgube venecuelu, pa nek ih najure iz sirije i rusija ce biti predmet svetske sprdnje..rasturice je ko bugarsku skupstinu !!

 3. A akoM says:

  USA se ne boji nikog na području S.iJ. Amerike!

 4. opet ja says:

  Putin je opet dozvolio Izraelu da bombarduje Siriju, a sada i ovaj udar u Venecueli potpomognut spolja. Sve je to posledica Putinovog druženja sa Vučkom, poprimio je njegove osobine.

  • Slobodanka says:

   Vučić donosi baksuz, često se držao Merkelovoj za suknju pa ona odlazi sa političke scene, dao je donaciju za izbornu kampanju Hilari Klinton pa nije pobedila, a koliko puta se susreo sa Putinom i koje su posledice? Šta od toga ima Rusija? Da li je odsad njen predsednik Vladimir Vladimirovič Vučič? Hm, a Srbijica da li zamišlja da je njen predsednik veeeliki Aleksandar Aleksandrovič Putin?

  • Slobodanka says:

   Vučić donosi baksuz, često se držao Merkelovoj za suknju pa ona odlazi sa političke scene, dao je donaciju za izbornu kampanju Hilari Klinton pa nije pobedila, a koliko puta se susreo sa Putinom i koje su posledice? Šta od toga ima Rusija? Da li je odsad njen predsednik Vladimir Vladimirovič Vučič? Hm, a Srbijica da li je njen predsednik veeeliki Aleksandar Aleksandrovič Putin?

 5. Branicevac says:

  Svi zamenamarujete cinjenicu da posle Kubanske krize za vreme Kenedija ponovo Rusi aktivni na Americkom kontinentu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *