GRADONAČELNIK TOKIJA: Krim je vekovima pripadao Rusiji i nezakonio je predat Ukrajini

GRADONAČELNIK TOKIJA: Krim je vekovima pripadao Rusiji i nezakonio je predat Ukrajini

8 septembra 2014

maszU Japanu se našao visoki činovnik koji se ne plaši da kaže istinu o Rusiji. Želimo da verujemo da činovnik neće ostati bez svoje dužnosti i da će njegove reči u svesti Japanaca posejati zrno sumnje: koliko je istinita slika sveta koju opisuju japanski i zapadni mediji?

Ovaj činovnik je gradonačelnik Tokija Joiti Masudzo. A tajna koju je otkrio novinarima za vreme posete sibirskom gradu Tomsku glasi da je Japan antiruske sankcije uveo pod pritiskom SAD.

Govoriti istinu u demokratskom Japanu, koji je ipak primoran da sluša Amerikance, nije bezopasno. Tako je Jukio Hatojama, koji je 2009. godine postao premijer, otvoreno priznao da je zavisnost japanske spoljne politike od Vašingtona nedostatak i pozvao je na to da se ovaj nedostatak ispravi. Zato je premijer bio manje od godinu dana i bio je prinuđen da napusti ovu dužnost, između ostalog, zbog iznenadnog odbijanja SAD da se baza Futema dislocira s Okinave.

Nadajmo se da otvorene izjave Joitija Masudzoea neće koštati fotelje gradonačelnika Tokija. Želimo da verujemo da će reči koje je izgovorio u Tomsku o štetnosti zavisnosti Japana od SAD primorati Japance da se zamisle o stvarnom smislu onoga što se dešava u svetu, a ne o onome koji sugerišu političari i mediji. Između ostalog, i o pitanju koje se odnosi na sankcije prema Rusiji.

Japanci negoduju zbog toga što je Rusija navodno okupirala Krim? Međutim, po priznanju gospodina Masudzoea, „Japanci ne znaju istoriju ovog poluostrva, kod nas se malo zna o tome zašto je Rusija posebno zainteresovana za ovo pitanje. Želeo bih da ruska strana više objašnjava svetskoj zajednici svoj stav“. Objašnjavamo: ne može se govoriti o okupaciji teritorije koja je vekovima pripadala Rusiji. Za vreme SSSR Krimsko poluostrvo je nezakonito predato Ukrajinskoj SSR, a posle raspada sovjetske imperije stanovnici Krima su sanjali o tome da ponovo budu u sastavu Rusije. Upravo to se desilo.

Japanci negoduju zbog toga što Rusija navodno ili ratuje protiv Ukrajine ili snabdeva oružjem proruske separatiste. Ali čak i Amerikanci priznaju da nema nikakvih dokaza za to. Protiv ukrajinske armije i vlade koja je na silu osvojila vlast bore se stanovnici jugoistoka koji nisu priznali ovu vlast. Da, pomažu im dobrovoljci iz Rusije i među njima ima i profesionalnih vojnika, uključujući i specijalce. Ali i na strani vlade Ukrajine se bore profesionalni najamnici iz SAD, Poljske i Švedske. A za vreme građanskog rata u Španiji sovjetski dobrovoljci su se rame uz rame borili s Amerikancima protiv fašista (pročitajte ponovo „Za kim zvona zvone“ Hemingveja). I u Kini protiv japanskih okupatora. I tada SAD i SSSR, koji su bili ideološki protivnici nisu uvodili sankcije jedni protiv drugih, već su visoko cenili ovu borbenu saradnju o kojoj se nije naveliko pričalo.

Čak i sad kad je Vladimir Putin predložio realan plan za pomirenje sukobljenih strana koji može dovesti do obustave građanskog rata – upravo rat, a ne „antiteroristička operacija“ je sad u toku na jugoistoku Ukrajine, – Zapad govori o potrebi za uvođenjem novih antiruskih sankcija.

Ukrajinska kriza predstavlja samo povod za Vašington da nanese ekonomski udaraca Rusiji i EU, koje su imale šansu da ujedine svoj ekonomski prostor od Lisabona do Vladivostoka i da postanu moćan konkurent SAD. Da bi se sakrila ova istina Rusija se proglašava odgovornom za krvavi haos na jugoistoku Ukrajine.

Moguće je da će uskoro biti objavljeni pravi krivci za ukrajinsku tragediju. Nadu u to daje i postupak tokijskog gradonačelnika Joitija Masudzoea, prvog među japanskim visokim činovnicima koji se usudio da kaže istinu.

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. MISSKE says:

    DOMO Joiti San !

  2. Robert Lucas says:

    Yoku Jatta Schicho

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *