ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ЧИКАГА ПРОГЛАСИЛА ВИДОВДАН ЗА ПРАЗНИК ГРАДА: Њене речи о српском народу ће вас дирнути (ФОТО)

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ЧИКАГА ПРОГЛАСИЛА ВИДОВДАН ЗА ПРАЗНИК ГРАДА: Њене речи о српском народу ће вас дирнути (ФОТО)

29 јуна 2021

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА Чикага Лори Лајтфут прогласила је Видовдан празником града Чикага.

Такву одлуку је донела с озбиром на чињеницу да град Чикаго има једну од највећих српско-америчких заједница у Сједињеним Државама, наводи се у званичном указу градоначелнице објављеном на „Сербиан мирор“.Таква одлука је донета и јер су се српски емигранти насељавали у Чикагу од 1880-их година, доприносећи јачању града у областима уметности и музике, бизниса и финансија, правосуђа и државне управе, образовања и социјалних услуге, као и науке и медицине.

Ова одлука је донета и због тога што ,како је истакла градоначелница, Видовдан слави помирење и издржљивост народа који је био потлачен, који стреми ка слободи, достојанству и једнакости- универзалним идеалима који инспиришу и захтевају нашу константну опрезност до овог дана.

Подсећа се да су Београд и Чикаго побратимљени градови од 7. јуна 2005. године, чиме су формализовани културни, историјски и економски односи који постоје између Београда и Чикага деценијама.

Градоначелница истиче да је Видовдан један од најважнијих културолошких празника за Србе широм света – дан када се одаје почаст српском поразу од Отоманског царства и пет векова насилне владавине због одбијања људи да вољно прихвате туђу власт.

С обзиром, како је истакла градоначелница да се „слави помирење и издржљивост народа који је био потлачен, који стреми ка слободи, достојанству и једнакости – универзалним идеалима који инспиришу и захтевају нашу константну опрезност до овог дана“.

– Сада, стога и Лори Лајтфут, градоначелник града Чикага овим проглашава 28. јуни 2021.године који ће бити Видовдански дан у Чикагу и охрабрује све становнике да се придруже у прослави овог дана и свему што он представља – наводи се прокламацији која је прослеђена нашем листу преко угледног проте Велибора Џомића из Подгорице.

KOMENTARI17 коментара

 1. Риста says:

  Тако то иде са наивним Србима. У Чикагу тетошу Србе да буду мирни, раде и помажу прављење бомби и радиоактивних метака а у Србији ратсурају живот њихове бивше браће. Град који се "побратимио" са људима који су га бомбардовали и убијали му децу само пре 6 година, прогласили Србе убицама и кољачима а успут их склањали да се не види колико су отровани радиоактивним бомбицама које још увек раде врло активно, није наш град, него онај окупирани и растурени град БГД са распоредом часова када ће ко добити дозволу да буде министар када ће ко напустити Србију и када ће се побратимити са Чикагом. У Србији је тај празник укинут од Америке, споменик испрљан занавек а Света земља отета. То се у Чикагу ради врло савесно, шири се по Србији као Гебелс пропагандни манифест подвале Србима, врло савесно...Тако Чикашки Срби лакше заборављају, што њима добро дошло. Дат им ослонац утехе да лакше забораве. Ускоро ће они са неком мадленином компанијом доћи да посете руднике Косова који су данас амерички. Даље ми мука да пишем...

  • Petar says:

   To je to Risto. Licemeri Americki. Reklama na RTS-u, od Americke ambasade "vi ste svet"! Mrs, olosu!

  • Косовац says:

   А бре Ристо, …..Сада си спао на то да те ја саветујем, а то је да као Алтајски сом исповраћаш све ово што си сада написао. И са олакшаним стомаком саслушаш мене малог мрава. Интелигентног мрава: Американци из Чикага су прогласили Видовдан за празник свог града, еј, није то мала ствар. Твој мозак је у по овем питању ограничен па мислиш да амерички сорошоиди то нешто муте. Не муте сорошоиди ништа, они нису способни уопште да ураде нешто позитивно за Видовдан, односно за нешто Српско. Када би неки сорошоид пожелео да одглуми неке лепе речи о Србима, њему би се блокирала вилица, вилица не би хтела да се отвори уопште. Ти си хендикепиран тиме што ти је мозак блокиран да призна да сорошоиди постоје. И ко су то сорошоиди. И ко су то Српски непријатељи и душмани. И да у Америци разликујеш Сорошоида и обичног Американца. Сорошоиди су такође непријатељи и душмани обичних Американаца. Поједностављено, амерички сорошоиди су они који нису гласали за Доналда Трампа. Сорошоиди су такође непријатељи и душмани свих нормалних народа на целом глобусу. Нормално би било да је ова градоначелница исказала само намеру да глорификује Видовдан, па да то поздравиш као пријатељски потез. А тек што је учинила конкретну ствар, ти ниси способан да то процениш. Не видиш, слеп си код очију. За тебе је persida савршена иако те је увредила рекавши да си глуп зато што си хришћанин.

  • Branko says:

   Šta ti je bre Risto šta si se raspalio? Tako je kako je. I Beograd je pobratim. Je.i ga. I svi Srbi tamo i mi ovde bi se ponašali kako se već ponašamo i sa ovim dogadjajem i bez njega. Ali kad je već tako onda je dobro što je proglašen za praznik. Možda sad malo, bar malo, više obrate pažnju na neki naš stav ili intetes.

 2. Karital says:

  Zbog odbijanja ljudi da voljno prihvate tuđu vlast?Netko bi rekao da je to istina.

 3. test01 says:

  nazalost to nije u americkim vestima i nije proglaseno na njihovom zvanicnom gradskom sajtu - znaci nista od toga.

 4. milorad5 says:

  pa lep gest isto tako irci recimo imaju svoj praznik u njujorku i td.Ne slažem se sa ovim ristom u vezi USA,realno mi nismo u sukobu sa gradjanima i nacijama te države mi smo u sukobu sa grupom lopova i ubica u korumpiranom vrhu vlasti te države i zato je jako dobro da se u vazi srbije i srpskih kulturnih i NACIONNALNIH vrednosti čuje glas drugih POLITIČARA i FUNKCIONERA u USA koji nisu deo te banditske zavere a MNOGI, u stvari VELIKA VEĆINA američkih političara i funkcionera uopšte nisu deo te bandeTramp ih je dobro nazvao "močvarom iz vašingtona " i sami amerikanci sada uvudjaju da imaju na vrhu vlasti običnu diktatorsku huntu političkih gangstera i narko bodova.Zato je dobro da je gradonačeklnik MILIONSKOG i poznatog grada u USA izjavila pozitivne i prijteljske komentare prema našoj zajednici i srbiji uopšte i pri tome je gradonačelnica i sam pripadnica crne manjine u USA.Mi ustvarfi trebamo da pomognemo takvim ljudima i da radimo zajedno sa onima koji žele da spreče dalje uništavanje amerikog političkogi pravnog sistema jer ako oni ne uspeju da spreče to ,USA će se pretvoriti u veoma opasnu nacističku vojnu huntu koja će sigurno izazvati svetski nuklearni rat, jer to je i plan vrha "močvare" u vašingtonu.

  • Косовац says:

   @ milorad5, .....Потпуно се слажем са твојим коментаром, коментар ти је по мени без грешке. Још бих да подсетим, сећате ли се да у време власти Доналда Трампа нису биле претње по Светски Рат као што су сада када је на „власти“ дошао Џо Бајден.

 5. Kulak says:

  Kazniti proklete crnogorske fašiste koji su Srbe proglasili genocidnim narodom.

 6. Риста says:

  Ето видиш. Ако не видиш, онда си слеп. Почела навелико да ради пропаганда. Ај сад, можда нека племенита Американка изађе и чак каже да Косово треба вратити потпуно Србији. Ал су Срби потонули, просто не могу да верујем. Чуј овог, Не ратујемо ми против америчког народа? Па немојте. Они ипак ратују против нас. У бреее, куда Срби задрше? Ускоро ћемо величати америчког анђела. 100% испред нас, са Косовцима и сличним. Па каже - Вране им испиле мозак. Ослепили, не виде ништа и само слушају америчку пропаганду. Није она дама рекла то из пропагандних разлога, ако је уопште и рекла баш тако, али ту су стручњаци који ће то употребити као суво злато. Отимају нам нашу Свету земљу, наше Свете празнике, исељавају нас полако у Америку, спремају нашу земљу за неке друге пријатеље, а Срби се клањају. Браво, дечкићи.

 7. Gagi says:

  U Ameriku su svi dobro dosli koji su se zaduzili do smrti i koji postuju njihov nakaradni masonski system. Stvorena je corba od svakakvih sastojaka (naroda) koju kusaju vlasnici te drzave. U toj drzavi je svako primljen sa uvazavanjem jer ce biti dozivotni rob i ceo svoj zivot ce podrediti savremenom robovlasnickom sistemu. Naravno da ce robovlasnik ponekad pohvaliti roba, prosla su vremena kada su robove bicevali do krvi, namazali se i robovlasnici. Sada dozvoljavaju svakakve demonstracije i protivljenja, dozvoljena je "sloboda" da se robovi bune protiv svakakvih nepravdi. Obicno su vlasnici merike gluvi i nemi povodom tih protesta, bas ih briga sta ko zeli i o cemu prica. Laprdajte do ludila i dok imate snage, mi znamo jedno, svakom robu smo obezbedili da prezivi, i onima koji nisu produktivni jer su tu sa nama. Zbog toga se pljacka ceo svet i otima gde stigne, da nam ne stvarate unutrasnje probleme dok mi lepo i lagodno zivimo. Svakako da cemo potsticati lojalne zajednice, oni nam ne stvaraju probleme i normalno je da ih "nagradimo". Nekako, kao da je neko preslikao taj system i upotrebljava ga u nasoj drzavi.I ovde ima zajednica o kojima se drzava vise brine nego o radnom i produktivnom stanovnistvu. Izgleda mi, da je i ovde neka vrsta robovlasnistva.

 8. Mate says:

  To je stvarno veliki "kompliment" kada ovo masonsko biće nekog nagradi.

 9. Mussa Kessedžija says:

  Mnogo lepo i dirljivo. Odma se vidi da je gospođa gradonačelnica srpskog porekla. Prava popravoslavljena Turkinja.

 10. Vasanta says:

  Srbi nisu izgubili Kosovski boj, to je velika istorijska laz...

  • Mussa Kessedžija says:

   Pobedili su. Ja i pravoslavni Turčin kraljević Marko zadali smo konačan udarac ustaši Tvrtku i izdajici Lazaru na Kosovu polju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u