Gradonačelnik u Francuskoj: Hitler nije ubio dovoljno Roma

Gradonačelnik u Francuskoj: Hitler nije ubio dovoljno Roma

24 jula 2013

Gilles-Bourdouleix_pics_345x225Francusko tužilaštvo započelo istragu protiv gradonačelnika grada Šolea koji je grupi Roma rekao da ih „Hitler možda nije dovoljno pobio“.

Gradonačelnik Žil Burdule, koji je i poslanik u donjem domu francuske skupštine, tu rečenicu koja je snimljena, izrekao je u nedelju, nakon što ga je nacističkim pozdravima isprovocirala grupa putujućih Roma, koji su nelegalno podigli kamp u Šoleu, izveštava AFP, a prenose podgoričke Vijesti.

Ta grupa Roma je parkirala više od 100 automobila na jednoj livadi u blizini Šolea, javili su lokalni mediji.

Burdule, koji je poslanik centrističke stranke Unije demokrata i nezavisnih (UDI) u donjem domu francuske skupštine, tvrdi pak da su njegove reči izvučene iz konteksta i da je snimak montiran.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Manuel Vals se danas založio da Burdule bude strogo kažnjen, nakon što je jedan novinar snimio njegovu izjavu. „Ovakvi komentari su odbrana zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata, odbrana nacizma, a kada dolaze od jednog gradonačelnika i člana parlamenta potpuno su neprihvatljivi“, izjavio je ministar Vals televiziji TELE.

Slučaj Burduleovog komentara je već predat javnom tužiocu koji treba da proceni da li on predstavlja „odbranu zločina protiv čovečnosti“. Burdule sada rizikuje i da bude izbačen iz stranke UDI čiji izvršni komitet će se sastati danas.

Francuska, inače, sprovodi politiku sistematskog demontiranja ilegalnih kampova i repatrijacije Roma rumunske i bugarske nacionalnosti. EU dovodi u pitanje legalnost takvih postupaka.

Prema podacima Evropskog udruženja za zaštitu ljudskih prava, u Francuskoj je tokom 2012. iz ilegalnih kampova raseljeno gotovo 12.000 Roma, od kojih 80 odsto silom. U Francuskoj živi od 250.000 do 300.000 Roma lutalica, od kojih su većina francuski državljani. Oni imaju specijalan status koji im dozvoljava da preko leta privremeno parkiraju svoje mobilne kuće na određenim mestima na otvorenom prostoru gde mogu da koriste priključke za struju i vodu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *