GRADONAČELNIK UBICA: Prvi čovek opštine Bratunac ubijao Srbe

GRADONAČELNIK UBICA: Prvi čovek opštine Bratunac ubijao Srbe

21 decembra 2013

reg-adil_620x0-620x330Svedočenje zaštićenog svedoka K-12 u predmetu koji se vodi protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, kada je pripadnik tzv. Armije BiH optužio prvog čoveka opštine Bratunac Adila Osmanovića za ubistvo Srba tokom rata, danima je tema broj jedan u Podrinju, a u petak je kulminirala.

Građani opštine Bratunac, u organizaciji Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj, okupili su se u petak u centru opštine zbog, kako su naveli, nereagovanja nadležnih kada je u pitanju Osmanović. Šešeljevi radikali traže od pravosudnih organa da pokrenu istragu.

„Mi zahtevamo da Osmanović smesta bude smenjen sa tako odgovorne funkcije, sa mesta predsednika Skupštine opštine, kako bi ova institucija mogla da radi. Posle toga neka istražni organi rade svoj posao“, kaže Vojin Pavlović, predsednik SRS dr Vojislav Šešelj u Bratuncu.

Svedočeći kao zaštićeni svedok u predmetu koji se vodi u Haškom tribunalu protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića svedok odbrane je, između ostalog, optužio Adila Osmanovića, aktuelnog predsednika SO Bratunac, da je u jesen 1992. u Kamenici ubio pet Srba.

Zbog svega ovoga, 12 odbornika u lokalnom parlamentu, Osmanovićevih koalicionih partnera, pokrenulo je inicijativu za njegov opoziv.

„Pritisak javnosti je veliki i naša je dužnost i moralna obaveza prema građanima, prema ljudima koji su nas birali, da reagujemo. Po meni, ovo nije dokaz, ovo je samo izjava jednog svedoka, koja tek treba da se dokaže. Tužilaštvo BiH i sud tek treba da pokrenu istragu“, kaže Brano Đurić, odbornik „Kluba za bolji Bratunac“.

Osmanović negira optužbe, poziva nadležne organe da provere sve okolnosti, a protiv pripadnika 28. divizije tzv. Armije Bih podneo je kaže, krivičnu prijavu za klevetu.

„Neka se odbornici obavezno izjasne o mojoj smeni, ja stojim pravo, gledam svima u oči pravo, nisam baš ništa uradio, ne plašim se ni opoziva“, kaže Osmanović.

Osmanović kaže da je za vreme rata bio u Nemačkoj i u Tuzli. Kako kaže, od 6. aprila 1992. pa do povratka nakon rata u Konjević Polje, gde i danas živi, uopšte nije bio u krajevima gde ga optužuju da je počinio zločine.

Za utorak je zakazana sednica lokalne skupštine. Sve osim burne rasprave, bilo bi veliko iznenađenje.

Forum

u petak je u Bratuncu zasedao i Bezbedonosni forum, na kome su bili predstavnici policije, načelnik opštine i OHR, na kome je zaključeno da se pozivaju sve nadležne institucije da ispitaju slučaj „Osmanović“.

SNSD: Narušen ugled

„Slučaj Osmanović“ biće najveći test za dosadašnju lokalnu vlast – koaliciju SDS-SDP i drugih stranaka, smatra opozicija.

„I zbog dostojanstva skupštine i zbog ugleda te institucije, mislim da Osmanović ne zaslužuje da i dalje obavlja tu funkciju“, kaže Slaviša Mrkaja iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Traže pritvor

„Lično nemamo ništa protiv Osmanovića i ne znamo da li je činio zločine nad Srbima, ali su teške optužbe izrečene za njega i tražimo da mu bude određen pritvor da ne bi pobegao sa ovih prostora, pa neka odatle dokazuje nevinost“, rekla je Jovanka Šarac iz čije familije je ubijeno 11 članova u srebreničkom selu Podravanje, a da za to niko nije odgovarao.

Isti broj članova porodice Marinković ubijen je u istom selu, a za to niko nije odgovarao, kao ni za brojne zločine počinjene u srednjem Podrinju.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *