Gradonačelnik Zagreba tuži premijera Hrvatske

Gradonačelnik Zagreba tuži premijera Hrvatske

29 jula 2013

Bandić MilanovićGradonačelnik Zagreba Milan Bandić podneo je protiv premijera Zorana Milanovića krivičnu prijavu zbog klevete i uvrede jer je, kako smatra, njegov bivši stranački kolega svojim istupima nakon prvog i drugog kruga lokalnih izbora iznio niz neistina na njegov račun, koje mogu štetiti časti i ugledu.

Bandić od suda traži odštetu u visini 500 Milanovićevih dohodaka, što je oko 350.000 kuna (oko 175.000 evra).

Opštinski sud je za sada samo primio Bandićevu privatnu tužbu, ali za početak suđenja nisu ispunjene formalne pretpostavke jer tuženi predsednik vlade uživa imunitet od krivičnog progona.

Stoga je Bandić zatražio od saborskog Mandatno-imunitetne komisije odobrenje za krivični progon šefa vlade. I taj zahtjev je, kako piše zagrebački „Jutarnji list“ primljen, ali, prema dostupnim podacima o radu te komisije, o njemu za sada nije raspravljao.

List, međutim, konstatuje da je Bandić svoj zahtev za skidanje imuniteta Milanoviću uputio na pogrešnu adresu – umesto Saboru, trebalo je da se obrati vladi čiji je Milanović član. Premijer, pak, sudski poziv može mirno da čeka jer ga kao člana vlade zakon štiti od krivičnog progona za neka dela, među kojima je i kleveta.

Inače, tužbu protiv MIlanovića je, navodi list, sastavio Bandićev punomoćnik, zagrebački advokat Krešimir Krsnik, što je jasno i naznačeno na tužbi primljenoj u Sudu.

Krsnik je, kako se navodi, odbio svaki razgovor o ovoj tužbi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *