ГРАЈФ: „Геноцид у Сребреници“ треба избрисати из историје – није се догодио

ГРАЈФ: „Геноцид у Сребреници“ треба избрисати из историје – није се догодио

16 јуна 2021

У СРЕБРЕНИЦИ се није догодио геноцид и тај термин треба да се избрише из историје, у догађајима у јулу 1995. године тамо није било више од 3.714 жртава Бошњака, рекао је Гидеон Грајф, председник Независне међународне комисије која је истраживала страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.Грајф је навео да термин “геноцид” подразумева намеру, а да у овом случају није постојала никаква намера и да у томе лежи разлика.

“То је огромна разлика, потпуно други ниво, и тај термин треба избрисати из историје. Они који и даље користе термин `геноцид` имају лоше намере. Од сада термин `геноцид` уопште се не сме везивати за ове догађаје, зато што је то погрешно”, рекао је Грајф за РТРС.

Он је навео да су током истраживања дошли до два закључка, а први се тиче геноцида за који су доказали да га није било.

„То се не може назвати `геноцид`, ако неко користи тај термин, треба га избрисати из историје… Почињен је злочин, али тај злочин уопште се не може називати `геноцид` и мислим да је то веома важно”, истакао је Грајф који је истакао да као Јеврејин зна шта геноцид значи, јер припада старом народу над којим је извршен највећи геноцид у историји човечанства.

Други закључак, навео је, односи се на број жртава, који је коригован, и тамо, како је нагласио, “није било више од 3.714 жртава”.

„Говорим о догађајима у јулу 1995. У нашој комисији имали смо стручњаке за бројање и израчунавање броја жртава и установили су тај број. Тај број треба бити записан у историји, ни мање ни више”, рекао је Грајф.

Када је реч о српски жртвама на том подручју, Грајф је рекао да су Срби били жртве, а не агресори. На том подручју, како је навео, било је на хиљаде српских жртава, нападнуто је неколико стотина села, страдали су углавном цивили.

“Дакле, ако се термин `геноцид` уопште може користити, онда га треба користити када се говори о страдању српског народа, а не обрнуто. Постојали су планови у тзв. НДХ да се српски народ уништи и то многим методима. Лично сам се бавио истраживањем на ту тему, о злочиначком режиму у Хрватској у периоду 1941-1945. Ако је геноцид уопште почињен, онда су га починиле хрватске усташе. Те се никада не сме заборавити”, рекао је Грајф.

Он сматра да могу бити задовољни зато што су припремили озбиљан, професионалан извештај, веран истини, историјским догађајима, уравнотежен, а допринос том изузетном документу, како је навео, дали су велики стручњаци, њих десет из различитих земаља.

Појаснио је да су у питању чувени стручњаци у својим научним дисциплинама, тако да сматра да је, као допринос истини и науци, ово изузетно битан документ, те напоменуо да у раду ни у једном тренутку није било притисака ни од кога нити је ко покушао да утиче на њих.

“У овом документу исправили смо и одговорили на предрасуде против српског народа и оних који су учествовали у догађајима у периоду 1992-1995. Задатак смо урадили добро, професионално и озбиљно. И управо у томе лежи његов значај”, рекао је Грајф уз оцену да је документ на 1.200 страница доказ озбиљности тог рада.

Он је навео да је основни циљ извештаја да донесе мир разумевање рата у БиХ, те да се, поред анализе догађаја, брисања термина “геноцид” и утврђивања стварног броја жртава тих догађаја, све стране окрену будућности, да не гледају само у прошлост.

“Мислим да они који буду прочитали наш обиман извештај – а за то треба времена – треба да прихвате да смо били објективни, да смо примењивали научне методе и имали добре намере, никако лоше. Прихватање ове основне чињенице може да буде кључна тачка, прекретница ка бољој будућности”, рекао је Грајф.

Он се нада да предрасуде против српског народа неће утицати на тумачење извештаја, те је додао да би желио да га сви прочитају објективно, ако је могуће, да забораве сву мржњу и предрасуде и лоше мишљење управо ради пута ка бољој будућности.

KOMENTARI5 коментара

 1. jovan says:

  Svi normalni ljudi znaju da laznog genocida nad muslimanima nije bilo, osim streljanje dzihad boraca, manje od 500, potvrdio Portugalski general! Sto bi se moglo zvati "mali Blajburg", nikako genocid. Ostalo je propagandna laz Zapadnijh medija, politicara i haskog mehanizma! Srpski narod je taj koji je doziveo egzodus i genocid u celoj Bosni (NDHrvatskoj, i Kosovu), i u Srebrenici i Bratuncu. Zato treba uvesti robiju za one u Srbiji koji ponavljaju Zapadne lazi o "genocidu u Srebrenici"! Naravno suditi i onima koji su lagali u Hagu, i ucestvovanju u izrucivanju Milosevica, Mladica, Martica,i ostalih generala u Hag, i time bili saucesnici u ubijanju i stradanju, zbog ucesca u "udruzenom zlocinackom poduhvatu Nato alijanse na Srpski narod"! Od Natase Kandic, Vukcevica, do Canka i ostalih kvislinga, pa i pevaljke Karleuse, i ostalih glumatala, piskarala,...

 2. test01 says:

  hmm Blizu ali i dalje netacno koliko sam pratio sta se desavalo. U ovu cifru su ubrojane sve muslimanske vojne zrtve koje su izginule u tim nesretnim vremenima. Jos niko ne spominje skoro 3000 SRPSKIH civilnih zrtava (starci-zene i DECA) koje su muslimani mirno ubijali u svojim pohodima dok su bili pod zastitom UN. E TO JE GENOCID !

 3. Ivan Grozni says:

  U opste ne sumnjam u dobre namere komisije. Ali! Steta za srpsku stranu je vec ucinjena zastrasujucom propagandom koja se vodi protiv Srba evo vec trideset godina. Dokaz tome je i mrznja prema nasem teniseru Novaku, koga, bez ikakvog povoda i razloga, mrze mnogi zapadni cinioci. I ovaj izvestaj ce zavrsiti kao i Karnegijev izvestaj o Balkanskim ratovima 1912. godine. Procitace ga poneki istoricar ili zainteresovani humanista ali ce jos uvek sa govornica raznih parlamenata odjekivati laz koja je sveobuhvatno usvojena od strane pojedinih politickih cinioca.

  • Velika Metla says:

   ИГ, баш ме заболе вршњак да ли ме запад воли или не ! Много ме баш заболе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u