ГРАЈФ: „Геноцид у Сребреници“ треба избрисати из историје – није се догодио

GRAJF: „Genocid u Srebrenici“ treba izbrisati iz istorije – nije se dogodio

16 juna 2021

U SREBRENICI se nije dogodio genocid i taj termin treba da se izbriše iz istorije, u događajima u julu 1995. godine tamo nije bilo više od 3.714 žrtava Bošnjaka, rekao je Gideon Grajf, predsednik Nezavisne međunarodne komisije koja je istraživala stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.Grajf je naveo da termin “genocid” podrazumeva nameru, a da u ovom slučaju nije postojala nikakva namera i da u tome leži razlika.

“To je ogromna razlika, potpuno drugi nivo, i taj termin treba izbrisati iz istorije. Oni koji i dalje koriste termin `genocid` imaju loše namere. Od sada termin `genocid` uopšte se ne sme vezivati za ove događaje, zato što je to pogrešno”, rekao je Grajf za RTRS.

On je naveo da su tokom istraživanja došli do dva zaključka, a prvi se tiče genocida za koji su dokazali da ga nije bilo.

„To se ne može nazvati `genocid`, ako neko koristi taj termin, treba ga izbrisati iz istorije… Počinjen je zločin, ali taj zločin uopšte se ne može nazivati `genocid` i mislim da je to veoma važno”, istakao je Grajf koji je istakao da kao Jevrejin zna šta genocid znači, jer pripada starom narodu nad kojim je izvršen najveći genocid u istoriji čovečanstva.

Drugi zaključak, naveo je, odnosi se na broj žrtava, koji je korigovan, i tamo, kako je naglasio, “nije bilo više od 3.714 žrtava”.

„Govorim o događajima u julu 1995. U našoj komisiji imali smo stručnjake za brojanje i izračunavanje broja žrtava i ustanovili su taj broj. Taj broj treba biti zapisan u istoriji, ni manje ni više”, rekao je Grajf.

Kada je reč o srpski žrtvama na tom području, Grajf je rekao da su Srbi bili žrtve, a ne agresori. Na tom području, kako je naveo, bilo je na hiljade srpskih žrtava, napadnuto je nekoliko stotina sela, stradali su uglavnom civili.

“Dakle, ako se termin `genocid` uopšte može koristiti, onda ga treba koristiti kada se govori o stradanju srpskog naroda, a ne obrnuto. Postojali su planovi u tzv. NDH da se srpski narod uništi i to mnogim metodima. Lično sam se bavio istraživanjem na tu temu, o zločinačkom režimu u Hrvatskoj u periodu 1941-1945. Ako je genocid uopšte počinjen, onda su ga počinile hrvatske ustaše. Te se nikada ne sme zaboraviti”, rekao je Grajf.

On smatra da mogu biti zadovoljni zato što su pripremili ozbiljan, profesionalan izveštaj, veran istini, istorijskim događajima, uravnotežen, a doprinos tom izuzetnom dokumentu, kako je naveo, dali su veliki stručnjaci, njih deset iz različitih zemalja.

Pojasnio je da su u pitanju čuveni stručnjaci u svojim naučnim disciplinama, tako da smatra da je, kao doprinos istini i nauci, ovo izuzetno bitan dokument, te napomenuo da u radu ni u jednom trenutku nije bilo pritisaka ni od koga niti je ko pokušao da utiče na njih.

“U ovom dokumentu ispravili smo i odgovorili na predrasude protiv srpskog naroda i onih koji su učestvovali u događajima u periodu 1992-1995. Zadatak smo uradili dobro, profesionalno i ozbiljno. I upravo u tome leži njegov značaj”, rekao je Grajf uz ocenu da je dokument na 1.200 stranica dokaz ozbiljnosti tog rada.

On je naveo da je osnovni cilj izveštaja da donese mir razumevanje rata u BiH, te da se, pored analize događaja, brisanja termina “genocid” i utvrđivanja stvarnog broja žrtava tih događaja, sve strane okrenu budućnosti, da ne gledaju samo u prošlost.

“Mislim da oni koji budu pročitali naš obiman izveštaj – a za to treba vremena – treba da prihvate da smo bili objektivni, da smo primenjivali naučne metode i imali dobre namere, nikako loše. Prihvatanje ove osnovne činjenice može da bude ključna tačka, prekretnica ka boljoj budućnosti”, rekao je Grajf.

On se nada da predrasude protiv srpskog naroda neće uticati na tumačenje izveštaja, te je dodao da bi želio da ga svi pročitaju objektivno, ako je moguće, da zaborave svu mržnju i predrasude i loše mišljenje upravo radi puta ka boljoj budućnosti.

KOMENTARI5 komentara

 1. jovan says:

  Svi normalni ljudi znaju da laznog genocida nad muslimanima nije bilo, osim streljanje dzihad boraca, manje od 500, potvrdio Portugalski general! Sto bi se moglo zvati "mali Blajburg", nikako genocid. Ostalo je propagandna laz Zapadnijh medija, politicara i haskog mehanizma! Srpski narod je taj koji je doziveo egzodus i genocid u celoj Bosni (NDHrvatskoj, i Kosovu), i u Srebrenici i Bratuncu. Zato treba uvesti robiju za one u Srbiji koji ponavljaju Zapadne lazi o "genocidu u Srebrenici"! Naravno suditi i onima koji su lagali u Hagu, i ucestvovanju u izrucivanju Milosevica, Mladica, Martica,i ostalih generala u Hag, i time bili saucesnici u ubijanju i stradanju, zbog ucesca u "udruzenom zlocinackom poduhvatu Nato alijanse na Srpski narod"! Od Natase Kandic, Vukcevica, do Canka i ostalih kvislinga, pa i pevaljke Karleuse, i ostalih glumatala, piskarala,...

 2. test01 says:

  hmm Blizu ali i dalje netacno koliko sam pratio sta se desavalo. U ovu cifru su ubrojane sve muslimanske vojne zrtve koje su izginule u tim nesretnim vremenima. Jos niko ne spominje skoro 3000 SRPSKIH civilnih zrtava (starci-zene i DECA) koje su muslimani mirno ubijali u svojim pohodima dok su bili pod zastitom UN. E TO JE GENOCID !

 3. Ivan Grozni says:

  U opste ne sumnjam u dobre namere komisije. Ali! Steta za srpsku stranu je vec ucinjena zastrasujucom propagandom koja se vodi protiv Srba evo vec trideset godina. Dokaz tome je i mrznja prema nasem teniseru Novaku, koga, bez ikakvog povoda i razloga, mrze mnogi zapadni cinioci. I ovaj izvestaj ce zavrsiti kao i Karnegijev izvestaj o Balkanskim ratovima 1912. godine. Procitace ga poneki istoricar ili zainteresovani humanista ali ce jos uvek sa govornica raznih parlamenata odjekivati laz koja je sveobuhvatno usvojena od strane pojedinih politickih cinioca.

  • Velika Metla says:

   IG, baš me zabole vršnjak da li me zapad voli ili ne ! Mnogo me baš zabole.

 4. simo popara says:

  Ipak se kreće. Ne tako davno ovako nešto je bila tabu tema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *