Гран-при Паскаљевићу

Гран-при Паскаљевићу

4 маја 2017

НА управо завршеном међународном филмском фестивалу у Барију, филм „Земља богова“, српско-индијска копродукција нашег редитеља Горана Паскаљевића, освојио је највише признање, Гран-при за најбољи филм и режију у категорији иностраних остварења.

Жири састављен од 30 гледалаца филмофила, изабраних посебним конкурсом из целе Италије, награду Паскаљевићевом филму доделио је једногласно.

Црвеним тепихом овогодишњег, деветог фестивала у Барију прошле су звезде као што су Клаудија Кардинале, која се налази на плакату предстојећег, јубиларног канског фествала, Волкер Шлендорф, Маргарет фон Трота, Ђанкарло Ђанини, Андреј Кончаловски, Фани Ардан, Грета Скаки, Валерија Бруни Тедески, Жак Перен, а програм је пратило више од 75.000 гледалаца.

Како за „Новости“ каже један од најнаграђиванијих редитеља српског филма, у Бари је отишао без превише очекивања, на позив директора фестивала Феличеа Лаудадија, некадашњег директора венецијанске Мостре, који је и инсистирао на томе да се „Земља богова“ прикаже у такмичарском програму.

– Мене је пре свега занимало да видим како ће италијанска публика да прими филм који сам снимио у Индији. Било је предвиђено да у Барију останем два дана, али после пројекције која је испраћена овацијама и великим интересовањем италијанских медија, организатори су ми предложили да ипак останем до краја фестивала, што је био добар знак. Овај филм приказан је до сада у Торонту, Хонгконгу и Софији, и то у мастер селекцијама, ван конкуренције, а у Барију сам прихватио „ризик“ да будем у такмичарском програму, и ето, исплатило се – каже Паскаљевић, истичући да се фестивал у Барију одржава под покровитељством италијанског председника, као и да је Лаудадио за последњих осам година успео да га уздигне на ниво једне од најзначајнијих филмских манифестација у Италији.

ПОВРАТАК У БАРИ

– ОВА награда ми пуно значи, јер долази од жирија састављеног од гледалаца за које превасходно правимо филмове – истакао је Паскаљевић, примајући признање. – Поред Гран-прија, у Србију ћу са собом понети и дивне утиске из Барија, у којем сам пре неколико година снимао неколико сцена мог филма „Медени месец“. Почетком идуће године почињем снимање новог пројекта „Моје име је Мухамед“, а део радње одиграва се у околини Барија.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u