Гран-при Паскаљевићу

Gran-pri Paskaljeviću

4 maja 2017

NA upravo završenom međunarodnom filmskom festivalu u Bariju, film „Zemlja bogova“, srpsko-indijska koprodukcija našeg reditelja Gorana Paskaljevića, osvojio je najviše priznanje, Gran-pri za najbolji film i režiju u kategoriji inostranih ostvarenja.

Žiri sastavljen od 30 gledalaca filmofila, izabranih posebnim konkursom iz cele Italije, nagradu Paskaljevićevom filmu dodelio je jednoglasno.

Crvenim tepihom ovogodišnjeg, devetog festivala u Bariju prošle su zvezde kao što su Klaudija Kardinale, koja se nalazi na plakatu predstojećeg, jubilarnog kanskog festvala, Volker Šlendorf, Margaret fon Trota, Đankarlo Đanini, Andrej Končalovski, Fani Ardan, Greta Skaki, Valerija Bruni Tedeski, Žak Peren, a program je pratilo više od 75.000 gledalaca.

Kako za „Novosti“ kaže jedan od najnagrađivanijih reditelja srpskog filma, u Bari je otišao bez previše očekivanja, na poziv direktora festivala Feličea Laudadija, nekadašnjeg direktora venecijanske Mostre, koji je i insistirao na tome da se „Zemlja bogova“ prikaže u takmičarskom programu.

– Mene je pre svega zanimalo da vidim kako će italijanska publika da primi film koji sam snimio u Indiji. Bilo je predviđeno da u Bariju ostanem dva dana, ali posle projekcije koja je ispraćena ovacijama i velikim interesovanjem italijanskih medija, organizatori su mi predložili da ipak ostanem do kraja festivala, što je bio dobar znak. Ovaj film prikazan je do sada u Torontu, Hongkongu i Sofiji, i to u master selekcijama, van konkurencije, a u Bariju sam prihvatio „rizik“ da budem u takmičarskom programu, i eto, isplatilo se – kaže Paskaljević, ističući da se festival u Bariju održava pod pokroviteljstvom italijanskog predsednika, kao i da je Laudadio za poslednjih osam godina uspeo da ga uzdigne na nivo jedne od najznačajnijih filmskih manifestacija u Italiji.

POVRATAK U BARI

– OVA nagrada mi puno znači, jer dolazi od žirija sastavljenog od gledalaca za koje prevashodno pravimo filmove – istakao je Paskaljević, primajući priznanje. – Pored Gran-prija, u Srbiju ću sa sobom poneti i divne utiske iz Barija, u kojem sam pre nekoliko godina snimao nekoliko scena mog filma „Medeni mesec“. Početkom iduće godine počinjem snimanje novog projekta „Moje ime je Muhamed“, a deo radnje odigrava se u okolini Barija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *