ГРЦИ НЕЗАДОВОЉНИ: Шта то раде Македонци?

GRCI NEZADOVOLJNI: Šta to rade Makedonci?

2 februara 2019

Minule nedelje u Grčkoj je zvanično stupio na snagu Prespanski sporazum o novom ustavnom nazivu Makedonije. Poslednje ankete su pokazale da većina Grka, njih čak 62 odsto imaju negativan stav u vezi sa tim sporazumom. Ranije je 80 odsto Grka smatralo da naziv Makedonija pripada isključivo njima.

Prema mišljenju eksperata sa kojima je razgovarao Sputnjik, Grčka neće profitirati od potpisanog sporazuma, čija je stvarna svrha da se izoluje navodna „ruska pretnja na Balkanu“.Šef partije „Narodno jedinstvo“ Panajotis Lafazanis smatra da  Prespanski sporazum pre svega odgovara interesima NATO-a.

„Taj sporazum vodi ka zatvaranju evroatlantske ’rupe‘ koja postoji na Zapadnom Balkanu. Ostaje samo još da uguraju Srbiju u NATO i onda će se sve države naći ’pod čizmom‘. Sve ukazuje da je sledeći korak i cilj američko-NATO-nemačkih krugova da integrišu Srbiju u Severnoatlantsku alijansu.“

Lafazanis tvrdi da se Zapad nalazi u fazi „dekadencije i regresije“ i ono što sad vidimo jeste „velika bitka za uticaj i očuvanje pozicija u jeku novog Hladnog rata“.

„Imperijalistički Zapad, koji ne može da se konsoliduje nakon poraza u Siriji, odlučio je da se pozabavi odlučujućom bitkom na Balkanu, kao i u Venecueli i u Latinskoj Americi, a sve zarad očuvanja sopstvenih pozicija“, naglašava Lafazanis.

Prespanski sporazum stvara sve uslove za nastanak destabilizacije u regionu, dodaje naš sagovornik. Grčki političar podseća da su, osim svega navedenog, sami narodi obe države negativno raspoloženi prema tom sporazumu.

„Prespanski sporazum predaje ’makedonizam‘ (jezik i etničku pripadnost) susednoj državi. On ima svoju ’Ahilovu petu‘, odnosno činjenicu da ga oba naroda ne podržavaju. Upravo zato ima osnova reći da Prespanski sporazum neće uspeti, a pored toga, to je već politički mrtav dokument“, smatra Lafazanis.

Grčki političar ističe da je Grčkoj prekopotrebna „drugačija spoljna politika“ i to ona koja bi ojačala odnose sa Rusijom.

„Atina bi trebalo da vodi spoljnu politiku koja je daleko više od sadašnje usmerena na prijateljstvo i saradnju na Balkanu. Grčkoj nisu potrebni potpirivanje strasti i ekspanzionistički porivi. Trebalo bi razvijati odnose u različitim smerovima, a to se posebno tiče jačanja saradnje sa Rusijom. Sa Moskvom bi Atina trebalo da ide ruku pod ruku putem strateške modernizacije političke i ekonomske saradnje. To je ono što odgovara nacionalnim interesima Grčke i interesima njene bezbednosti, očuvanju saradnje, prijateljstva, stabilnosti u našem regionu u celini“, kategoričan je Lafazanis.

Lider desne vanparlamentarne stranke „Grčko rešenje“ Kirjakos Velopulos slaže se sa rečima Lafazanisa. On tvrdi da se iza Prespanskog sporazuma zapravo krije „izolacija Rusije na Balkanu“.

„Zajedno sa tom pričom o Prespanskom sporazumu, započinje i proces promena granica na Balkanu. Svako mora razumeti da se sve to dešava pod  dirigentskom palicom Nemaca i Amerikanaca. To je projekat čiji je cilj izolacija ’ruskog faktora‘ na Balkanu, a zapadni političari ga koriste kao alibi“, objašnjava Velopulos.

Grčki političar ističe da u ovom trenutku Nemce i Amerikance interesuje kako da obezbede put za tečni gas od luke u Solunu do Dunava, a zatim i do Berlina.

„Sve će nas to odvesti u teške probleme, kada na Balkanu krene da tinja, a možda bukne i pravi konflikt. Mislim da ovde sve miriše na pravi rat, jer ima isuviše sličnosti sa situacijama kakve su bile pred početak Prvog i Drugog svetskog rata. I tada je sve počelo na Balkanu. Želim da verujem da grešim, ali plašim se da balkanske države nisu shvatile da igra Amerikanaca i Nemaca ide na račun uništavanja pravoslavlja. Ako nas ne ujedini pravoslavlje, uskoro ćemo početi međusobno da se borimo, a pobedu će odneti Turci i Albanci“, upozorava grčki političar.

Naš sagovornik naglašava da se „nikakav Zaev i nikakav ministar u Skoplju ne bi složili sa svim time što se dešava“ da ih u to ne guraju Amerikanci i Nemci.

„Ne može se ovo pitanje ozbiljno i trajno rešiti ako se ne pitaju sami narodi koji žive na Balkanu. Kada se odluka nametne, obično potom bukne požar kao rezultat prisile. Skoplje igra kako Amerika svira“, zaključuje Velopulos.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Miraš says:

  Grci kritikuju Skoplje da suviše sluša Amerikance i Nemce, ali u vezi rešavanja "makedonskog pitanja" i Prespanskog sporazuma besprekorno slušanje Amerikanaca najpre se desilo u Atini. Kao tada, pre i u vreme sklapanja Prespanskog sporazuma, Grci nisu znali da je to sa ciljem izolacije Rusije na Balkanu? Znali su Grci i tada da će se to desiti.

 2. SiNiša says:

  Srbija je pod OKUPACIJOM, njome upravlja banditska okupaciona vlast i, moguće je na papiru, da se napiše svašta u njeno ime. Ali! Srbija nikada neće biti u NATO PAKLU, i ako nas ne ostave na miru, imaće takav prijem da će da žale za Vijetnamom iz kojeg su se izvukli nekažnjeno. A susedi, koji se povedu za NATO PAKLOM, moraće da plate za sve zločine iz prošlih vremena. Ne treba u krvi, samo u novcu. Miroljubivo: Ratna odšteta.

 3. Vesko says:

  Sve je to rezultat ruske politike koja je dala odrijesene ruke Nemackoj da se izivljava nad pravolsvanim i nepravlsovnim narodima na Balkanu zauzvrat sjevernih tokova gasa! Kada cujem sta pricaju Putinovi savjetnici povraca mi se. Ne samo da smo zrtvovani zbog tih gasnih dilova nego su im dopustili da se usetaju u njihovo dvoriste u Ukrajini i direktno bezbjednosno ugroze Rusiju. Ko upravlja tim gasnim kompanijama u Rusiji ne znam, ali to na sto su oni primorali Rusiju da radi zbog tih gasnih dilova sa Nemackom je kriminalno! Kada je Cipras trazio pomoc od Rusije kada su ih Nemci i EU Rajh bacio na kolena finansisjki on ga je hladno spustio na zemlju, umjesto da ih je pomogao i tako pocijepao EU Rajh Rusija se brine za Nemacke interese dok im Nemci zabijaju nozeve u leda u svakoj prilici. Ovo su 100% cinjenice.

  • Miraš says:

   Nemačka je prvi motor EU i vazal prvog reda prema SAD,a ostale zemlje su vazali nižeg reda. Dakle Nemačkoj je odrešene ruke dala država SAD. Makedonci su ovo odavno hteli - da idu i u NATO i u EU, nije ih izdala Rusija. Bespotrebno se ljutite na Rusiju. ... Evropa, a posebno Nemačka odavno želi da na bolji način reši energetsko pitanje, bez nuklearnih elektrana, a Rusija ima kvalitetan gas. Po Vama najbolje je da Rusija iz susedstva sad im ne izvozi taj gas, da ništa ne radi i da taj gas čuva u dubini zemlje, a da Amerikanci prodaju svoj skuplji gas po Evropi i još ni ne mogu da ga dostave u dovoljnim količinama. Rusija mora ekonomski da jača i ovo je bila prilika za nju.

  • Miraš says:

   Ovo što Vam smeta je širenje NATO-a, to je prvenstveno Stoltenbergov resor, ali povezano je to i sa EU. ... Ovo je važno da SAD i NATO su hteli da naprave granice NATO-a u istočnoj Evropi i da Rusija ni privredno i ekonomski ne saradjuje sa Evropom. Taj cilj da ne bude ni privredne saradnje Rusija-Evropa isto spada u pripreme za rat protiv Rusije i to iz Evrope. Medjutim to neće uspeti. Kroz koliko NATO ili EU zemalja će ići gasovodi za prodaju ruskog gasa? Nemačka i verovatno još neke zemlje oko nje, Turska, Bugarska, (nas preskačem jer nismo još nigde članica) Mađarska, Slovačka, Austrija, itd. Širenje tih gasovoda - to je pobeda bez rata. ... Što se tiče Ukrajine kroz nju će se puno manje vršiti tranzit gasa prema Evropi i imajući u vidu njeno izrazito neprijateljsko ponašanje prema Rusiji to je u redu. Gasovodi kroz Ukrajinu su i dotrajali te iziskuju remont, a o tome se dogovoriti sa ukrajinskim vlastima to bi išlo teško. Takodje postoji rizik od širenja rata kroz Ukrajinu, te dobro je da glavna snabdevanja Evrope gasom ne idu kroz Ukrajinu.

  • Slobodanka says:

   Prespanski sporazum je rezultat i Ciprasove poslušničke tj. grčke poslušničke politike, a Cipras nije ni vernik za razliku od velikog broja grčkih građana i glasača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *