ГРЦИ ПОРУЧИЛИ НЕМЦИМА: Платићете 240 милијарди за оба светска рата!

GRCI PORUČILI NEMCIMA: Platićete 240 milijardi za oba svetska rata!

5 juna 2015

germany_greece-flagsGrčka nikad nije odustala od zahteva za isplatom odštete od Nemačke ni za Prvi ni za Drugi svetski rat, navodi se u izveštaju specijalne komisije Ministarstva finansija, dostavljenom parlamentarnom komitetu zaduženom za to pitanje.

Prema rečima direktora ove finansijske komisije Panagiotisa Karakusisa, nema dokaza koji bi ukazivali da je Grčka ikada odustala ili povukla bilo koji od zahteva za odštetu za oba svetska rata, prenela je agencija ANA.

Na osnovu tog saznanja, Grčka od Nemačke traži između 280 i 340 milijardi evra, što je predsednica parlamenta Zoi Konstantopulu opisala kao „najumereniju procenu“.

Zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas izjavio je pre dva meseca pred komitetom grčkog parlamenta da Nemačka duguje Grčkoj gotovo 279 milijardi evra odštete za nacističku okupaciju zemlje.

Vlasti u Berlinu tvrde da je Nemačka već rešila problem odštete Grčkoj, sklapanjem ugovora o reparaciji sa Nemačkom iz 1960. godine.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je ranije da pomenuti ugovor 1960. godine nije pokrio glavne zahteve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Posebno pitanje je zajam od 476 miliona maraka koji je iznuđen od Banke Grčke 1942. godine, a koji su nacisti koristili za finansiranje vojne kampanje u severnoj Africi.

KOMENTARI5 komentara

 1. Paštrović says:

  Pokušavam da postavim nešto vezano baš za Grke, ali me sajt "banuje"?

 2. frka says:

  Podrska Grcima..sta ceka Srbija!?Srbi su izgleda velikodusno pristali da njemacke ratne reparacije poklone zlovencima i rvatima jer je Atomsku centralu u Krskom izgradio Westinghaus kao nadoknadu za ratnu stetu bivsoj YU.U parlamentu pod hitno izglasati zakon e reviziji Njemacke ratne ostete prema Srbima.A kada se jos tome prikljuce drugi evropski narodi kojima je nanesena velika steta Njemacka ce pjevati borbene.To je najbolja ideja kako zaustaviti novi rajh bez oruzja i pokazati tim zlikovcima gdje im je mjesto za slijedecih hiljadu godina.

 3. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Rekoh ja, više hiljada puta, nisu Grci Srbi, pa da ih kara ko stigne. Podrška Grkljanima.

 4. 1 izuzetno dobar čovek says:

  to što Grci pričaju o ovim reparacijama je dobro, ali dok nemaju vojnu silu da im NAMETNU plaćanje, nacisti nema šanse da išta plate,to je gamad koja razume samo jezik sile. Grčka mora da izađe iz nato i eu i priključi se Rusiji,tek onda ima iza sebe vojnu silu i tada to više ne bi bila samo priča.

 5. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  .....a Srbija nikako i ne sme da se priključi Europskoj Uniji, i svakako mora da se priključi Rusiji......e, ljudi, aj da rušimo Pučića Vedera!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *