Грчка би могла да „зарази“ друге

Grčka bi mogla da „zarazi“ druge

19 februara 2015

zastave-grcka 5675Austrijski kancelar Verner Fajman pozvao je vlasti u Atini da od svojih kreditora zatraže produžetak programa privrednog oporavka.

„Zalažem se za to da Evropska unija napravi gest prema Grcima, ali je na Grčkoj da uputi zahtev (za produžavanje progama)“, rekao je Fajman, pominjući rizik od „zaraze“ u slučaju da Grčka izađe iz zone evra.

Austrijski kancelar, koji je 9. februara razgovarao s novim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, rekao je da Grčka ne bi trebalo da rizikuje i izađe iz zone evra, jer bi onda mogla da „zarazi i druge zemlje“.

Evropski kreditori postavili su Grčkoj ultimatum da mora do petka da prihvati ključni uslov razgovora o pomoći, odnosno zatraži produžetak međunarodnog programa koji ističe 28. februara, pre nego što uopšte bude moglo da dođe do daljih pregovora o budućem finansiranju i ekonomskom kursu zemlje.

Kreditori su predložili da paket pomoći Grčkoj bude produžen za još četiri meseca, dok Atina želi da se potpuno promene uslovi sadašnjeg programa i ublaže mere štednje.

Ukoliko ne prihvati ultimatum evropskih kreditora, Grčka će biti prepuštena da se sama nosi sa svojim dugom, što joj, kako ocenjuju mnogi finansijski stručnjaci, neće ostaviti mnogo izbora osim da napusti zonu evra.

SAD ucenjuje Atinu da postigne sporazum sa MMF

Sjedinjene Američke Države zapretile su danas Grčkoj da postigne sporazum sa Evropom i Međunarodnim monetarnim fondom u vezi sa finansijskom pomoći, upozoravajući da će se u suprotnom zemlja suočiti sa nevoljama.

Ova poruka izrečena je tokom telefonskog razgovora američkog ministra finansija Džeka Lua i grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa.

– Lu je apelovao da Grčka nađe konstruktivan put napred u odnosima sa Evropom i MMF-om u vezi sa dugovanjima – rekao je neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva finansija.

(SRBIN.INFO)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Steva says:

    Nemoze nista bez ultimatuma,to je ta natovska demokratija.Kad ce jednom da se to sve rasturi da narod sirom planete normalno zivi ,bez pretnji ,bez straha i bez ultimatuma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *