ГРЧKА „ДИЖЕ“ ОДНОСЕ СА ТАKОЗВАНИМ KОСОВОМ: Вучић примио званично обавештење Атине, председник одмах реаговао

GRČKA „DIŽE“ ODNOSE SA TAKOZVANIM KOSOVOM: Vučić primio zvanično obaveštenje Atine, predsednik odmah reagovao

28 maja 2021

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je dobio zvanično obaveštenje da Grčka namerava da unapredi svoje odnose sa Prištinom na nivo kancelarije.

Unaprediće odnose na nivo političkih direktora. Vučić je dodao da se uzda u prijateljstvo sa Atinom da neće ići korak dalje – u priznanje samoproglašene nezavisnosti.Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima posle sastanka sa patrijarhom i vladikama SPC, članovima Arhijerejskog sabora, rekao da je Grčka svojevremeno, kada je Priština uvodila takse na robu iz centralne Srbije, dala mogućnost da se otvore trgovinske kancelarije, a sada se otišlo na nivo više.

– U petak smo zvanično obavešteni da će da unaprede svoje odnose sa Prištinom na viši nivo, političkih direktora, što je najviša moguća ličnost do nivoa ministra – objasnio je Vučić.

Predsednik je rekao da će moliti Grčku da se to ne desi, jer je sledeći korak priznanje nezavisnosti.

To je, prema njegovim rečima, problem, jer se time ne pokazuje samo da bi Evropa kad je reč o Kosovu i Metohiji mogla biti ujedinjena protiv interesa Srbije, već i zbog činjenice da je to suprotno međunarodnom pravnom poretku.

Rekao je da postoji dodatna opasnost da druge države budu pritisnute da to isto učine.

Onda bi se, kaže, išlo na bilateralne dogovore, gde bi neka treća zemlja predstavljala Prištinu u međunarodnim organizacijama, i tako postala deo NATO-a.

– Vrlo je teška situacija za nas. Pozvali smo grčkog ambasadora na razgovor, ali nismo preduzimali nikakve mere, jer se uzdamo u prijateljstvo i nadamo se da neće ići sa daljim merama i približavanjima – naglasio je Vučić.

Upitan da li je dobio uveravanja da Grčka neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, kaže da takva uveravanja dobija svakog dana, ali da činjenice govore da oni „uvećavaju nivo svojih odnosa“, kako sami kažu, sa Kosovom.

Najavljeno je da će grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas posetiti Prištinu početkom juna, i da će se sastati sa nosiocima privremenih kosovskih institucija.

Rekao je i da nije reč samo o jednoj zemlji, jer će posle slediti pritisci na druge zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.– U narednom periodu očekujem više poseta Beogradu, a sve što će raditi biće pritisak. Biće i kroz regionalne inicijative pokušaja da se obezbedi kosovska nezavisnost. Nudiće neka rešenja koja se na prvi pogled čine dobrim, ali iza toga se de fakto krije priznanje – ukazao je on.

Vučić je zaključio da je pred Srbijom mnogo težak politički period, ali da ni u tome ni drugim pitanjima predaja nije opcija.

Predsednik je preneo da je na ručku sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj i svim ključnim pitanjima za srpski narod, i da je ukazao na brojne opasnosti i važne sastanke.

KOMENTARI13 komentara

 1. milos says:

  To je nivo koji imamo i mi

 2. Gospodi Pomiluj says:

  Ali ako Grci žele? I ko će da im zabrani? Možda Vuči i Dači?

  • Milutin says:

   Mustafa Akinci, vodja kiparskih turaka..tante za kukuriku..

 3. Srbija Cveta says:

  Pa Vuči je odmah reagovao i kada ga je Tramp pozvao na razgovor sa Tačijem u svom kabinetu. Vuči je odmah pristao da Izrael razvija dobre odnose sa Prištinom i sam Tramp svedoči da su se dvojica "lidera" grlili i ljubili kod njega u kabinetu i za ovo je tražio Nobelovu nagradu za mir. Znamo koji je faktor tipa Izrael, a mali Dači se potrudio da Papua na Novog Gvineji povuče priznanje Kosova Republjik. Dakle ovo sad nije ništa naprasno sam Vuči je svojim reakcijama izazvao lančanu reakciju i dao zeleno svetlo Prištini, ali i to se dobro plaća, zar bi mi sada primali novčanu pomoć i to u evrima? Malo love u guzicu i mirna kuća. Kada nam se osladi i zadnjica ide na prodaju, zar nisu i srbi sa kosova prodali imovinu? Šteta što nam predsednik nije taj poglavica Papuanac sa Nove Gvineje oni su doduše ljudožderi pa bi mogli i da pojedu Kurtija, Tačija, Vučija i Dačija.

 4. Ivke says:

  Grci nam nikada nisu bili prijatelji cak naprotiv proterase 1 mio srba

  • Dusan says:

   Naravno da ce to biti, a onda ce carigradski Mustafa da podrzi i nekakvu tzv crkvu na KiM ,kao i u Ukrajini. Otimacina na svim nivoima.

  • Archelay says:

   To sto je Srbija cutala u vezi tog miliona i dozvolila da se Terazije pretvori u atinski prcanj,priznajuci jos i da su stvaratelji ljudske civilizacije,je bilo sve-u duhu prijateljstva a u korist svoje stete.Ali,to sto najmanje atinjani zele je,da nekome ne padne na pamet pa,da istrazuje atinsko-pariska dubara oko povlacenja srpske vojske preko Albanije a ne preko Makedonije kao i imena palate"Albanija".

   • Kostakos says:

    Atenoturci izmislili pored civilizacije i demokratiu. Pa cak i sex, dok im nije receno da se moze i sa zenama

 5. Beli Orao says:

  Hm, hm Grčka da vidimo koliko ti poštenje vrijedi ? A i cijena ako se prodaš za pišljivo priznanje KosMeta ! Da vidimo koliko prijateljstvo ti vrijedi ili koliko je jeftino !!!

 6. Za Srbiju says:

  Grci pokazali pravo lice, koje traje 2500 godina. A sada svi na more u Grčku, da im zahvalimo.

 7. Za Srbiju says:

  Odmah da priznamo turski deo Kipra.

 8. Milojko says:

  Srbija treba da napravi deal sa Erdoganom da on prizna Rep Srpsku a mi turski deo Kipra..

 9. marko says:

  GRCKA BANKROTIRANO SMECE KOJU JE EU DOVELA U BANKROT I SAD OVISE O NEMACKIM FASISTIMA DA I M OTPISU NESTO DUGA I DADU NOVCA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *