ГРЧKА И ТУРСKА НА ПРАГУ РАТА? Један погрешан потез могао би да доведе до велике несреће

ГРЧKА И ТУРСKА НА ПРАГУ РАТА? Један погрешан потез могао би да доведе до велике несреће

10 септембра 2021

Турски министар одбране Хулуси Акар поновио је данас да Анкара никада неће прихватити било какав потез Грчке о проширењу територијалних вода у Егејском мору.Говорећи на симпозијуму у Истанбулу о проблемима у односима Турске са Грчком, Акар рекао је и да је Турска одлучна у намери да настави са истраживањем нафте у источном Средоземљу у области за коју сматра да Анкара и кипарски Турци имају права.

НАТО савезници и суседи Грчка и Турска деценијама су у сукобу око низа питања, укључујући спор о разграничењу зоне експлоатације гаса у источном делу Средоземног мора. Грчка каже да има право да прошири своје територијалне воде са садашњих шест на 12 наутичких миља око својих егејских острва, а турски парламент још 1995. рекао да би таква проширења протумачио као разлог за проглашење рата. У јануару је грчки парламент изгласао проширењу вода дуж западне обале, на другој страни земље, до 12 миља.

– Иако не прихватамо ову тврдњу која занемарује међународно право, принципе разума и логике, Грчка настоји да додатно прошири свој ваздушни простор сном о проширењу територијалних вода на 12 наутичких миља – рекао је Акар и оценио да су то само „пусти снови“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Hrvacki kralj Cmarislav says:

    Sirotinja jedni, sirotinja drugi, jos ce da ratuju...al to je kad pritisnu ekonomski problemi, a oni proizlaze iz clanstva u NATO i EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u