ГРЧKА И ТУРСKА НА ПРАГУ РАТА? Један погрешан потез могао би да доведе до велике несреће

GRČKA I TURSKA NA PRAGU RATA? Jedan pogrešan potez mogao bi da dovede do velike nesreće

10 septembra 2021

Turski ministar odbrane Hulusi Akar ponovio je danas da Ankara nikada neće prihvatiti bilo kakav potez Grčke o proširenju teritorijalnih voda u Egejskom moru.Govoreći na simpozijumu u Istanbulu o problemima u odnosima Turske sa Grčkom, Akar rekao je i da je Turska odlučna u nameri da nastavi sa istraživanjem nafte u istočnom Sredozemlju u oblasti za koju smatra da Ankara i kiparski Turci imaju prava.

NATO saveznici i susedi Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko niza pitanja, uključujući spor o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom delu Sredozemnog mora. Grčka kaže da ima pravo da proširi svoje teritorijalne vode sa sadašnjih šest na 12 nautičkih milja oko svojih egejskih ostrva, a turski parlament još 1995. rekao da bi takva proširenja protumačio kao razlog za proglašenje rata. U januaru je grčki parlament izglasao proširenju voda duž zapadne obale, na drugoj strani zemlje, do 12 milja.

– Iako ne prihvatamo ovu tvrdnju koja zanemaruje međunarodno pravo, principe razuma i logike, Grčka nastoji da dodatno proširi svoj vazdušni prostor snom o proširenju teritorijalnih voda na 12 nautičkih milja – rekao je Akar i ocenio da su to samo „pusti snovi“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Hrvacki kralj Cmarislav says:

    Sirotinja jedni, sirotinja drugi, jos ce da ratuju...al to je kad pritisnu ekonomski problemi, a oni proizlaze iz clanstva u NATO i EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *