ГРЧКА ИМА НЕОБИЧАН ПРЕДЛОГ за ново име Македоније

GRČKA IMA NEOBIČAN PREDLOG za novo ime Makedonije

4 marta 2018

(foto: Pixabay)

Grčka vlada predložila je u nacrtu sporazuma da novo ime za Makedoniju bude „Gornjamakedonija“, javlja grčki dnevnik „Nea selida“.

Kako navodi, Atina predlaže složeno ime u formi jedne reči koje se neće prevoditi na drugim jezicima, a protiv je naziva „Gornja Makedonija“.

Grčka ne prihvata i skraćenicu „MK“, ali je saglasna da ona bude „GO“ ili „GM“, prenose skopski mediji.

Prethodnih nedelja, mediji su pisali da je pet imena u igri kada je reč o novom imenu Makedonije – Republika Nova Makedonija, Reublika Severna Makedonija, Republika Gonja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje).

„Nea selidi“ prenosi da se nakon uklanjanja spomenika Aleksandru Velikom sa skopskog aerodroma otvara put za ponovno avio-povezivanje dve zemlje, prenosi Blic.

Prvi let će nakon 12 godina najverovatnije biti diplomatski i njime će u Skoplje doputovati grčki šef diplomatije Nikos Kozijas, najverovatnije sredinom marta, navodi list.

KOMENTARI6 komentara

 1. Beli Orao says:

  Ljudi šta se mučite, sjeverna makedonija jer postoji i S.Koreja pa može i SM!!!

 2. Milan says:

  Imam i ja 2 predloga za ime te drzave, nazivi su poduprti istorijskim cinjenicama: Prvi predlog: SRPSKA MAKEDONIJA. Zna se da je posle balkanskih ratova taj deo Makedonije postao i zvanicno srpski. Ostala 2 dela su bili bugarski i grcki, i danas su u sastavu tih zemalja. Drugi predlog: DUSANOVA MAKEDONIJA. Zna se da je prestonica drzave srpskog cara Dusana bila bas u Skoplju. Prestoni grad se nikad ne odabira slucajno, niti se stavlja u neprijateljsko okruzenje.

 3. Vojna I ojdeSe says:

  Najbolje je vonzemska manadonija, zato shto je porta drugog Sveta. Kako kazu struchnjaci

 4. Batina says:

  Evo da I ja prilozim moj predlog: neka se zove Stara Srbija jer to I jeste.

 5. goran u najavi says:

  Gornjomakedonijavardarskavaistinunezavisnaodmozga...

  • Mando says:

   Vie ja Resivte Rabotata So Kosovo evo Sega pak Siptarite ke gi izbrkaat ili ke gi ispoubijat ostanatite Srbi na Kosovo Zatoa Braka Srbi Sekoj Neka Si Gleda vo Svojot Dvor Sekoj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *