ГРЧKА ЈАЧА ОРУЖАНЕ СНАГЕ ЗБОГ ПРЕТЊЕ ТУРСKЕ!

GRČKA JAČA ORUŽANE SNAGE ZBOG PRETNJE TURSKE!

24 januara 2021

Vojni rok u Grčkoj biće produžen sa devet na 12 meseci u okviru „jačanja oružanih snaga“, rekao je danas grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos.

Odluka stupa na snagu od maja, rekao je on novinarima.Odluka je doneta u kontekstu povećanih tenzija sa Turskom, navodi Frans pres.

Ministar je rekao da bi služenje vojske moglo da ostane devet meseci za mlade ljude koji izaberu da budu raspoređeni u graničnim zonama sa Turskom, posebno u regionu reke Marice (na grčkom reka Evros) i na nekim ostrvima u Egejskom moru.

Već mesecima tenzije sa susednom Turskom rastu oko istraživanja nalazišta nafte u istočnom Sredozemlju u pomorskim zonama oko kojih se Turska spori sa Grčkom i Kirpom.

Kriza između Atine i Ankare pojačana je kada je u avgustu Turska rasporedila brod za seizmička istraživanja, uz pratnju vojnih brodova, u spornu zonu istočnog Sredozemlja.

U gestu smirenja, Ankara je krajem novembra objavila vraćanje tog broda. Grčka i Turska, obe članice NATO takođe su se složile da u ponedeljak nastave pregovore oko rešavanja spora.

Međutim, u budžetu za 2021. godinu Grčka je rešila u decembru da poveća vojnu potrošnju za 60 odsto, do 5,5 milijardi evra.

U okviru plana za odbranu planirana je kupovina 18 francuskih aviona tipa Rafal po ukupnoj ceni od 2,5 milijardi evra, od kojih bi 1,5 milijardi bilo dato 2021. godine, prenosi Nedeljnik.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli uskoro bi u Atini trebalo da potpiše taj sporazum, prenosi Frans pres.

Vojni rok u Grčkoj obavezan je za sve radno sposobne muškarce od 19. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *