ГРЧКА НЕ СЛУША АМЕРИКУ И ЕУ: Ципрас рекао да Грчка не прати санкције Русији

GRČKA NE SLUŠA AMERIKU I EU: Cipras rekao da Grčka ne prati sankcije Rusiji

31 marta 2015

1707571421-5Tsipras 325Grčka neće vratiti zapadne sankcije Rusiji, jer je to „put koji ne vodi nigde“, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

On je u intervjuu za agenciju TAS, uoči posete Moskvi, kazao da postoji šansa da se trgovina između dve zemlje dovede na viši nivo.

„Možemo imati značajnu saradnju, koja će omoguciti izvoz grčkih poljoprivednih proizvoda u Rusku Fedraciju“, naglasio je Cipras.

„Vi znate da su našim odnosima prethodnih godina udarac zadale bivše vlasti u mojoj zemlji, koje nisu učinile ono što su mogle, kako bi izbegle ovu besmislenu politiku sankcija, usred ukrajinske krize“, naveo je grčki premijer.

Rezultat toga je zabrana i na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Grčke u Rusiju, što je ozbiljno pogodilo našu ekonomiju, kazao je Cipras.

Premijer je podsetio da je od predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska dobio poruku, čim je stupio na funkciju, u kojoj je položaj Grčke u pogledu sankcija uzeo „zdravo za gotovo.“

Pozvao sam njega i ministarku inostranih poslova EU Federiku Mogerini i rekao im da ne misle da je grčki stav nešto što je zauvek dato, situacija se promenila i sada postoji druga vlada u Grčkoj i sad treba da nas pitaju pre nego što donose odluke, kazao je Cipras.

Cipras je istakao da se on ne slaže sa sankcijama, izrazivši uverenje da taj put nigde ne vodi.

On podržava stav da postoji potreba za dijalogom i diplomatijom i da rešnje za većinu problema treba tražiti za pregovaračkim stolom, dodajući da je ekonomski rat „slepa ulica politike“.

„Verujem da je sporazum iz Minska znacajno dotignuće i da treba učiniti svaki napor da se zaustave tenzije u Ukrajini“, kazao je grčki premijer.

On je podsetio da je za vreme prvog učešća na EU samitu u Briselu 19. i 20. marta postavio pitanje „Kako zamišljate novu bezbednosnu arhitekturu u Evropi. Da li je vidite sa Rusijom na suprotnoj strani ili sa Ruisjom u procesu dijaloga i međusobnog razumevanja“.

Cipras kaže da na to nije dobio nikakav odgovor od većine.

„Kako ja shvatam, odgovor je jasan – nova evropska bezbednosna arhitektura takođe ukučuje Rusiju“, zaključio je grčki premijer.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *