ГРЧКА НЕ СЛУША АМЕРИКУ И ЕУ: Ципрас рекао да Грчка не прати санкције Русији

ГРЧКА НЕ СЛУША АМЕРИКУ И ЕУ: Ципрас рекао да Грчка не прати санкције Русији

31 марта 2015

1707571421-5Tsipras 325Грчка неће вратити западне санкције Русији, јер је то „пут који не води нигде“, изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас.

Он је у интервјуу за агенцију ТАС, уочи посете Москви, казао да постоји шанса да се трговина између две земље доведе на виши ниво.

„Можемо имати значајну сарадњу, која ће омогуцити извоз грчких пољоприведних производа у Руску Федрацију“, нагласио је Ципрас.

„Ви знате да су нашим односима претходних година ударац задале бивше власти у мојој земљи, које нису учиниле оно што су могле, како би избегле ову бесмислену политику санкција, усред украјинске кризе“, навео је грчки премијер.

Резултат тога је забрана и на извоз пољопривредних производа из Грчке у Русију, што је озбиљно погодило нашу економију, казао је Ципрас.

Премијер је подсетио да је од председника Европског савета Доналда Туска добио поруку, чим је ступио на функцију, у којој је положај Грчке у погледу санкција узео „здраво за готово.“

Позвао сам њега и министарку иностраних послова ЕУ Федерику Могерини и рекао им да не мисле да је грчки став нешто што је заувек дато, ситуација се променила и сада постоји друга влада у Грчкој и сад треба да нас питају пре него што доносе одлуке, казао је Ципрас.

Ципрас је истакао да се он не слаже са санкцијама, изразивши уверење да тај пут нигде не води.

Он подржава став да постоји потреба за дијалогом и дипломатијом и да решње за већину проблема треба тражити за преговарачким столом, додајући да је економски рат „слепа улица политике“.

„Верујем да је споразум из Минска знацајно дотигнуће и да треба учинити сваки напор да се зауставе тензије у Украјини“, казао је грчки премијер.

Он је подсетио да је за време првог учешћа на ЕУ самиту у Бриселу 19. и 20. марта поставио питање „Како замишљате нову безбедносну архитектуру у Европи. Да ли је видите са Русијом на супротној страни или са Руисјом у процесу дијалога и међусобног разумевања“.

Ципрас каже да на то није добио никакав одговор од већине.

„Како ја схватам, одговор је јасан – нова европска безбедносна архитектура такође укучује Русију“, закључио је грчки премијер.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u