ГРЧКА ОТВОРЕНО ПОРУЧИЛА: Спремни смо и да ратујемо са Турском!

GRČKA OTVORENO PORUČILA: Spremni smo i da ratujemo sa Turskom!

5 juna 2020

Grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos kaže da je zvanična Atina spremna na sve kako bi zaštitila svoja suverena prava, pa i na vojnu akciju protiv Turske.

„Ponašanje Turske u poslednje vreme je agresivno. Smatram da je jedini način da Grčka izađe na kraj s takvim ponašanjem, koje u celini ima tendenciju ka agresiji, s jedne strane – da iskoristi sve diplomatsko oružje, a s druge – da ojača potencijal svojih vojnih snaga za obuzdavanje“, rekao je ministar u intervjuu za TV „Star“.Upitan da li je Grčka spremna i na vojno rešenje spora, Panajotopulos je odgovorio: „Upravo tako!“

Kako je rekao, Grčka se sprema za svaku situaciju, a to uključuje i angažman vojske.

„Mi to ne želimo, ali želimo da stavimo do znanja da ćemo da uradimo sve što je jpotrebno da maksimalno zaštitimo naša suverena prava“, istakao je ministar.

U korenu sukoba dve zemlje su namere Ankare da istražuje rezerve nafte u Egejskom moru.

Pre nekoliko dana u državnim turskim medijima je objavljen tender za licencu za istraživanja i eksploataciju nafte u blizini grčkih ostrva.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas je tim povodom rekao da Turska nastoji da prisvoji suverena prava druge zemlje i to što se dogodilo okarakterisao kao provokaciju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. opet ja says:

    Baš će da zarate sad kada kreće nova turistička sezona ha ha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *