ГРЧКА ПОКЛЕКЛА ПРЕД ЕУ: У Атини хаос и демонстрације против Сиризе и нове владе (ВИДЕО)

GRČKA POKLEKLA PRED EU: U Atini haos i demonstracije protiv Sirize i nove vlade (VIDEO)

27 februara 2015

atina-protesti-policija-pozar-vatra-ap-promoViše desetina demonstranata odevenih u crno sukobilo se sinoć s policijom u centru Atine, posle skupa protiv vlade.

To su bile prve demonstracije protiv vlasti od kada je levičarska stranka Siriza pre mesec dana stupila na vlast.

Demonstranti su razbijali izloge, bacali dimne bombe i palili automobile.

Oko 450 krajnje levičarskih demonstranata izašlo je na ulice Atine, protestujući protiv vladajuće koalicije premijera Aleksisa Ciprasa, koji je prošle sedmice sklopio dogovor s partnerima iz EU o produženju programa pomoći Grčkoj.

Posle protestnog marša, oko 50 demonstranata s kapuljačama gađalo je policiju dimnim bombama i kamenicama, a u sukobima je razbijeno nekoliko izloga i autobuskih stanica, preneo je Rojters.

Sinoćni incidenti, iako malih razmera u odnosu na one prošlogodišnje, su prvo javni bunt protiv levičarske vlade koja je nakon što je izabrana 25 januara obećala da će otpisati veći deo grčkog duga i okončati bolne mere štednje.

U međuvremenu, četvoromesečno produženje finansijske pomoći očekuje se da će dobiti punu podršku u nemačkom parlamentu nakon što je velika većina poslanika u konzevativnom bloku Angele Merkel odlučilo u četvrtak naznačila da će pružiti podršku.

Podsećamo, grčki premijer Aleksis Cipras dobio je juče na maratonskom sastanku sa poslanicima svoje partije podršku u vezi sa sporazumom sa Evrogrupom.

Neki od poslanika Sirize i ministri insistirali su na tome da predizborna obećanja treba da budu održana, a među njima je najdirektniji bio poslanik te stranke u Evropskom parlamentu Manolis Glezos, koji se u otvorenom pismu izvinio grčkim građanima, „jer je podržavao iluziju“.

(B92)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Robert Lucas says:

    Haj'mo Grci kad vec Srbi nece. O Bugarima (naci saveznicima) i ne pricati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *