ГРЧКА ПОНОВО ЛУПИЛА ШАМАР ЗАПАДУ: Заплењен брод са оружјем намењен Исламској држави!

GRČKA PONOVO LUPILA ŠAMAR ZAPADU: Zaplenjen brod sa oružjem namenjen Islamskoj državi!

10 septembra 2015

OPLA-PLOIO-2-e1441210740425U sredu je na Kritu zaplenjen brod u kojem je do sada u 2 od 14 kontejnera pronađeno 5000 pušaka i 500 000 metaka. Na internetu kolaju informacije da je brod namenjen kao „pomoć izbeglicama“, ali u zvaničnom saopštenju se ta informacija ne spominje.

„Blizu pola miliona metaka i 5000 pušaka je do sada pronađeno u specijalnoj akciji tokom kontrole teretnog broda“ Hadad 1 „koji je viđen u utorak kako plovi do obale grada Ierapetra, a u sredu je stigao u luku Heraklion. Celu operaciju uplovljavanja broda sa oružjem u luku i akciju grčke specijalne policije možete videti na snimku koju je objavio Kretapost.

Informacije o arsenalu koji se nalazio na ovom teretnom brodu su se pojavile u javnosti, ali su mediji potpuno ignorisali količinu municije i pušaka.

U brodu koji je u zoru pristigao u luku Heraklion je bilo ukupno 14 kontejnera koji su prevozili oružje, a fotografije su objavili grčki portali Gris Njuz i Volkano Tajms.

U sredu kasno popodne je završeno brojanje oružja u samo 2 od 14 kontejnera.

Pročitajte još:

GRCI ODBILI ZAHTEV AMERIKE DA ZATVORE VAZDUŠNI PROSTOR RUSIMA: Stiže pomoć Siriji!

Prema informacijama koje je objavio Kreatpost, dva kontejnera su sadržavala 491.950 metaka kalibra 9mm i oko 5 000 pušaka. Prebrojavanje se nastavlja ivu ostalim kontejnerima.

Važno je napomenuti da među dokumentima koji prate robu broda nigde nema informacija o postojanju pronađenog oružja i municije, naglašavajući da se oružje i municija pažljivo kriju iza fioka, ormara itd., U dubini kontejnera, što dokazuje da je reč o ilegalnom transportu.

Grčki ministar Hristos Zois je u vezi ovog incidenta dao je sledeću izjavu: „Za današnje uspešno otkriće i oduzimanje ilegalnog oružja sa teretnog broda toplu čestitku zaslužuju pripadnici Obalske straže i oni koji su rukovodili ovom operacijom. Koordinirani napori, neposrednost u poslovanju s visokim osećanjem za profesionalnost, ozbiljnost u pripremi i kombinacija svih informacija, doveli su je do identifikacije ovog broda i saznanja da je na njemu velika količina oružja i municije. Broj oružja i municije se nastavlja povećavati i nadamo se da ćemo uskoro imati više informacija o ovom slučaju. “

Možda još provenijence i odredište ovog oružja pojašnjava vest koju je preneo Gris Njuz da su prva dva kontejnera na brod utovarena u luci Iskenderun u Turskoj, odnosno ona dva u kojima su pronađene i oduzete palete sa kutijama koje sadrže ukupno pola miliona metaka i 5 000 sačmarica kakve koristi policija.

Kontrola ostalih kontejnera i brojanje se nastavlja uz prisustvo carinskih službenika i državnih advokata.

U drugom saopštenju Obalske straže će biti poznati rezultati pretrage i drugih kontejnera koji ostaju u luci Heraklion.

Na brodu je bilo sedam članova posade strane, prema informacijama iz Sirije, Egipta i Indije, a brod se iz luke Iskenderun u Turskoj navodno zaputio u luku Misrata, uporište islamističke koalicije „Libijska zora“ koja je zaposela Tripoli, želi srušiti međunarodno priznatu vladu libijskog premijera u ostavci Abdullaha Al-Thinija i ratuje protiv snaga generala Khalife Haftara koji podržava vladu u istočnom gradu Tobruku.

Ispostavi li se da su kontejneri u Turskoj utovareni uz saznanje turskih obaveštajnih službi, kao što je dokazano kada se radilo o isporukama oružja za sirijske islamiste, to će biti samo jedan u nizu skandala s kojim će se pre novih izbora morati suočiti stranka AKP turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i premijera Ahmeta Davutoglua. Iako za sada nema zvanične potvrde o upletenosti turskih vlasti u ovaj slučaj međunarodne ilegalne trgovine oružjem, ranije dokazane pošiljke libijskog oružja sirijskim islamistima govore da bi se sada moglo raditi o „obrnutom smeru“. Naime, nakon svrgavanja pukovnika Gadafija su uz blagoslov bivšeg direktora CIA-e, generala Dejvida Petreusa, te njegovog prijatelja, sada gospodara života i smrti u Tripoliju, libijskog „emira“ Abdelhak Belhađa, isporuke išle obrnutim putem, odnosno od libijskih obala, preko Turske u sever Sirije. Značajno je da se Turska uvek nađe u središtu skandala, kada god je reč o naoružavanju islamističkih frakcija, a kontakti turskih službi i državnog vrha s islamistima iz Misrate i Tripolija su opštepoznata činjenica. Stoga je legitimno sumnjati da je i ovaj put posredi slična „pomoć“.

(altermainstreaminfo.com.hr , anti-censura.com)

KOMENTARI9 komentara

 1. Svetislav says:

  Turska je najveci terorista. To znaju svi, ali ih stiti amerika i inglezi.

 2. Svetislav says:

  Turska je najveca baza terorista, i u isto vreme je i losa za muslimane kao i za nas. Za muslimane nas nije briga, ali je umesana u sva zla, od kada je okupirala Carigrad i Romejsko carstvo!

 3. Steva says:

  Svetislav,nije Turska, najveci terorista je Amerika pa V.Britanija pa tek onda Turska S.Arabija itd.Ako kazemo da je Nato a jeste teroristicka organizacija ali tu opet Ameri vode glavnu rec,tako da su oni bez sumnje najveca pretnja za svetski mir.Amerika je zlo svih zala.

 4. darko says:

  Nista cudno rat protiv sirije i iraka s ucenjenim islamistima koje su drogirali ili prete im obiteljima ili nemaju drugi izbor ,veliki broj metaka ali gdje lezi bit ako sirijska vojska iranska ruska i hezbolah imaju veci domet metka od ovih terorista onda ih pre mogu pogoditi u pohodu i napadu jer vojnik ceka u rovu da se pojavi na granici isil ima veci domet puske i to je PREDNOST RATA VEOMA VAZNA PO MENI NAJVAZNIJA

 5. Dragoljub says:

  Svaka čast braćo Grci !!!

 6. srbin says:

  Turcin je turcin nevera prava izdajica i fukara ....

 7. Mile says:

  Moj pok.djed mije uvijek govorio u Turcina i Psa nikad nevjeruj,zato sto su podmukli.

 8. VladimirFR says:

  I meni je moj djed govorio isto za Turke, ali i za nas, Srbe, da nismo neke cvecke. Pohvala za grcke specijalne sluzbe i funkcionere.

 9. Ranko FORSA says:

  Neposteno je Turke i Tursku poistivecivati sa turskim trgovcima oruzjem i politicarskom gamadijom. Ipak je ovo odradjivanje posla za americke trgovce oruzjem i americku politicarsku gamadiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *