Грчка повлачи амбасадора из Москве

Grčka povlači ambasadora iz Moskve

10 avgusta 2018

Grčka povlači ambasadora Andreasa Friganasa iz Moskve, navodi neimenovani izvor Sputnjika.

„Doneta je takva odluka. Lično ju je doneo ministar inostranih poslova Nikos Kocijas“, rekao je sagovornik agencije.Po njegovim rečima, u narednim danima Andreas Friganas će se vratiti u Atinu, u Moskvu će biti poslat drugi ambasador, ali je za sada nepoznato kada će se to desiti.

Za sada nema zvaničnog saopštenja MIP-a Grčke.

Povlačenje ambasadora se dešava u trenutku krize u diplomatskim odnosima dveju država, nakon uzajamnog proterivanja ambasadora.

MIP Grčke je u petak objavio saopštenje zbog recipročnih mera Rusije na proterivanje ruskih diplomata. Grčki MIP je zvao Rusiju „prijateljem Turske po oružju“, izjavio da je Moskva polako menjala svoj prijateljski stav, koji je karakterisao odnose Grčke i Rusije tokom 190 godina. Po mišljenju Atine, Rusija ne shvata da Grčka ima svoje interese i kriterijume u međunarodnoj politici. Atina je nazvala recipročne mere Moskve „osvetničkim“.

KOMENTARI5 komentara

 1. Meri says:

  Bez obzira na nestabilne grčko-turske odnose Grčka nije zemlja u ratu te trenutno ne može da svoje interese stavi iznad interesa okončanja rata u Siriji koja je već osmu godinu u teškom i iscrpljujućem ratu. ... Grčka nema pravo da se ljuti na Rusiju te da naziva Rusiju "prijateljem Turske po oružju". Prijateljski odnosi izmedju Grčke i Rusije unazad 190 godina su diskutabilni jer i Grčka i Turska od 1952 godine članice su NATO-a. NATO je 1949 godine i osnovan sa osnovnim ciljem da bude neprijatelj SSSR-a odnosno Rusije, prema tome zvanično obadve zemlje i Grčka i Turska su od tada "braća (sestre) po oružju" i formalno obadve zemlje su VOJNI NEPRIJATELJI RUSIJE već punih 66 godina .... Au što volim sve te kukavičke narode i države što su u NATO-u, a čim zagusti trče da insistiraju kod Rusije na prijateljstvu. Grčka je članica NATO-a te neka bude dosledna da se za svoje probleme obrati svom davno odabranom prijatelju NATO-u.

 2. Meri says:

  Odnosi između Grčke i Turske su i ove godine bili na granici konflikta povodom manjih sitnih i nenastanjenih ostrva u Egejskom moru. Bez obzira što su obadve zemlje članice NATO-a od 1952 godine, to su dve države članice NATO koje su medjusobno ratovale 1974, nakon turske aneksije severnog dela Kipra. U praksi NATO svojim članicama ipak ne garantuje mir, stabilnost te ni teritorijalnu celovitost. Zato nije bio pametna odluka crnogorskog rukovodstva da uvedu Crnu Goru u tu alijansu. Makedonija se sprema ili spremaju je da napravi istu grešku. Srbijo, ne daj se prevariti.

 3. Miraš says:

  Kažu da iza ovog zaoštravanja Grčke prema Rusiji stoji američki ambasador u Atini Džegri Pajet, isti onaj koji je bio ambasador u Kijevu u vreme Evromajdana 2014 godine.

 4. M says:

  Pa Fućka se Grčkoj!Čuvati će je USA od Turske!

 5. M says:

  A Fućka se i Balkanu! Čuvat će ga Rusi od miliona islamskih izbjeglica i vojski,kad krenu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *