ГРЧКА ПОВУКЛА НЕОЧЕКИВАНИ ПОТЕЗ након Ердогановог позива за поделу Кипра: У РАТУ ЗА МЕДИТЕРАН БОРИЋЕ СЕ АМЕРИЧКО ПРОТИВ РУСКОГ ОРУЖЈА

GRČKA POVUKLA NEOČEKIVANI POTEZ nakon Erdoganovog poziva za podelu Kipra: U RATU ZA MEDITERAN BORIĆE SE AMERIČKO PROTIV RUSKOG ORUŽJA

17 novembra 2020

Grčka je od Sjedinjenih Država oficijelno zatražila da joj prodaju 18-24 višenamenska lovca-bombardera pete generacije F-35.

Atinski mediji prenose da je molba-zahtev Vašingtonu: odmah.Grčka istovremeno traži da bude uključena u program proizvodnje F-35 Joint Strike Fighter.

Ministarstvo odbrane Grčke navodno pristaje da deo tih aviona i ne bude sasvim nov – ako ih je koristila američka vojna avijacija.

U dokumentu koji je potpisao prvi čovek oružanih snaga za naoružavanje – Teodoros Lagios – naglašava se da Atina traži odgovor u narednih nekoliko dana i da insistira da prve avione dobije već 2021-ve.

Grčki mediji i vojni analitičari i ne kriju da Atina kupuje ovoliki broj savremenih borbenih aviona i insistira na kratkim rokovima isporuke – zbog svog sve eksplozivnijeg konflikta sa Turskom.

Obe zemlje su članice NATO pakta, ali to kao da nema neki posebni značaj.

Hoće li se dogoditi da ruski PVO/PRO raketni sistemi S-400 obaraju grčke „amerikance“ F-35 Joint Strike Fighter?

(Fakti.org)

KOMENTARI12 komentara

 1. Avangard-Kinžal says:

  Auuu,ali se Grci uvlače dubinski kaubojima u b.lj. Odvratno! Ali lepo bi bilo da se nato raspadne u međusobnom ratu,a s obzirom da na divove (Rusija i Kina) nemaju hrabrosti za krenu,Pentagonu ostaje samo to da zarađuje na međusobnom ratu ili dočeka PROPAST vojno-industrijskog kompleksa 😄😄😄

 2. opet ja says:

  Ma Grci su se zavukli u mišiju rupu. Ne smeju ništa da preduzmu šta god da Turska uradi. Evo i najave aneksije severnog Kipra, Grčka i dalje samo osuđuje i traži intervenciju UN. Naravno da nisu pomogli ni Jermenima, a od ranije ne smeju da se usprotive stalnim turskim pretenzijama ka istočnim grčkim ostrvima i ekonomskoj zoni u istočnom Mediteranu.

 3. M says:

  To je najpametnije što je Grčka mogla napraviti protiv Turske vojske koja je već masovno uvela izviđačke,udarne itd.dronove i suvremenu taktiku u svoju već ionako veliku i moćnu vojsku koja je i Ruse tamburala po Blistoku,kako skupu im vojnu tehniku jeftinim dronovima,tako i specijalce im!Sad Rusi počinju(nadam se)također masovno uvoditi u svoju vojsku dronove i taktiku suvremenog integriranog ratišta,kolko uspiju stići Tursku,a pogotovo Zapad-USA!?!?Tako da je ovaj Grčki odgovor Turskoj dobar,odnosno i veoma dobar ako uspiju utrenirati i iskoristiti sve mogućnosti F-35!Jer,Izrael-ci njime već godinama gospodare Blistokom,doslovno nevidljivo i neobranjivo rade što hoće,uništavaju vitalne ciljeve po Iranu itd.,izviđaju,itd.A nitko ih niti vidi,niti ruši!Za Izraelske F-35 su S-300 tek izgleda samo kanta za napucavanje,obična meta koju trenutno ne gađaju!Ako Grci uspiju iz F-35 izvući što i Izraelci,bit će im od velike pomoći!A da li će za to naučiti imati dovoljno vremena,to je druga pjesma!Ali u svakom slučaju,to im je sada najbolji potez!

  • mister x says:

   majmune u borbama kod al baba rusi su navodno slucajno ubili 49 turaka!a f 22 su upravo turski radari u sklopu sistema s 400 uociki u maju ove godine na raydaljini od 200km!ustaso ipak ce hrvatska uskoro nestati sa mape svijeta!

  • opet ja says:

   Inače F-35 nije osposbljen ni za kakvu borbu. Trenutne modifikacije mogu da nose samo obične gravitacione bombe i AIM-9X V-V rakete, dakle osnovno naoružanje. Na tom avionu u bilo kojoj modifikaciji ništa ne funkcioniše kako treba. Idi na Drive-War Zone.

 4. Archelay says:

  Grci nemaju nikakvu vojnu industriju za razliku od Turske.A to podrazumeva da celo grcko naoruzanje je poznato a kod turke i poznato i nepoznato.E sad po pitanju Kipra,to sto Grci traze da Kipar bude celovit to ce,malo sutra jer taj subjekat pripada Kipranima kojima londonska centrala utrapila da budu Grci.E Turci ne prihvataju da bubu Grci.Prema tome Grcima je pametnije da ne talasaju sadasno stanje jer nema vise guvrnanata poput stvaranje balkanskih ratova da daruju tudzim teritorijama.

 5. Miraš says:

  Nisu isti principi primenjeni na države Kipar i Srbiju, nego suprotni. Čak i na osnovu toga Turska može da traži medjunarodnu podršku za priznanje nezavisnog Kipra, naravno prvenstvneo od država islamskog sveta. Pravi motiv Turske su nalazišta u moru između Turske i Kipra, a zgodno je da insistira, naročito pred muslimanskim zemljama, na jednakosti Kipra na osnovu podcenjivanja turskog ujedno i muslimanskog pitanja. Zapad (i velika većina zemalja EU)je priznao nezavisno Kosovo*. Zašto po istom principu ne prizna i nezavistan Severni Kipar? Kipar je ostao ceo prilikom ulaska u EU. Zašto onda i Srbija ne udje cela zajedno sa njenim KIM? Državu Severni Kipar zasad priznaje samo Turska, dok Kosovo* trenutno priznaje 96 zemalja sveta. Nebitno je što je Turska zajedno sa Zapadom najpre 1999 vojno preotela KIM, a zatim 2008 medju prvima priznala nezavisnost Kosova*. Ali činjenica je da Turska za sebe i muslimanski svet vešto preotima teritorije: Severni Kipar, BIH, Kosovo*, severni delovi Iraka i Sirije, Nagorno Karabah, ponovo Severni Kipar. Pa još dodati grčka ostrva u Egejskom moru koja su preplavljena migrantima, i najezdu istih u celu Evropu. Turska od 783.356 km2 i sa oko 80 miliona stanovnika + migranti, postala je džin naspram EU od 4.233.255 km2 sa 447 miliona stanovnika. Badava EU veličina plus ekonomska moć. Ko umije njemu dvije.

 6. padre says:

  Sutra bi mogli da zaratimo, dajte nam avione danas!

 7. M says:

  Osim toga,ako Turska zarati s Grčkom,eto lijepe prilike za Ruse da u sjeni toga jeftino povrate od Turske svoje interese u Siriji i šire!

 8. Miraš says:

  Turska je sela na ludi kamen i ne silazi sa njega. Hoće li se dogoditi da turski "rusi" PVO S-400 obaraju grčke „amerikance“ avione F-35? Jeste moguće jer Turska će nastojati da njena vojska kao i dosad drži kontrolu kako kopnenog dela severnog dela ostrva (1/3 ostrva) gde se nalazi Turska Republika Severni Kipar (TRSK), tako i morskih voda od TRSK do Turske. Vojska TRSK je zapravo vojska Turske, tako je od 1974 do danas! Ali vide to i stratezi NATO. Nastojaće to da izbegnu. Zato pazite da Vam ne naprave tursko-ruski sukob na nekom drugom mestu što bi za posledicu imalo proterivanje Rusije iz Sirije.

 9. test01 says:

  Gluposti, Grci i F35 ili Fxx. Oni ne mogu ni u cemu da pariraju Turskoj (nazalost). Sto se tice njihovih zapadnih saveznika, pa Britanija je i namestila i dala zeleno svetlo Turskoj da izvrsi invaziju na Kipar i to bas u vreme kada je bio izvrsen vojni udar u Grckoj. Njihovi saveznici su sve to lepo isplanirali - zavadi-podeli-pa vladaj budalama!

 10. mister x says:

  M ti si glupi ustasoid!da znas barem malo od fizike i matematike znao bi da savremeni fazirani radari aktivni i pasivni vide stelt aparate na velikim razdaljinama!a turke su i rusi i sirijci vec premlatili kao vola u kupusu! majmune cuti kad vec nista ne znas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *