ГРЧКА ПРОКЉУЧАЛА – ШТА СЕ ДЕШАВА? Објавили дипломатски рат и Русији и Америци

GRČKA PROKLJUČALA – ŠTA SE DEŠAVA? Objavili diplomatski rat i Rusiji i Americi

23 jula 2018

Vreme kada je Grčka diplomatija “zatvarala oči” je prošlo, poručio je ministar posljnih poslova te zemlje Nikos Kovijas.

Kako je rekao, protiv svakoga ko ne poštuje i narušava nacionalni suverenitet biće preduzete mere.

“Grčka je odlučila da pošalje poruku Istoku i Zapadu, svim našim prijateljima i onima koji to nisu, da će prema svakome ko narušava principe nacionalnog suvereniteta i poštovanja prema nama, biti pokrenute mere. Vreme u kojem je (grčka) diplomatija zatvarala oči je prošlo”, rekao je Kocijas u intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA.Upitan da prokomentariše napetosti koje su prisutne u poslednje vreme između Grčke i Rusije, kao i o mogućnosti okazivanja posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Atini, Kocijas je kazao da nije zabrinut i izrazio nadu da će svi problemi biti rešeni prijateljski.

“Sergej Lavrov kojeg smatram jednim od najboljih diplomata na međunarodnoj sceni i sa kojim imam prijateljski odnos, zatražio je od mene da ga pozovem u posetu. Da dođe u Grčku i pripremi se za putovanje premijera (Grčke) Aleksisa Ciprasa u Moskvu gde su ga oni pozvali, što sam i učinio”, kazao je Kocijas.

Prema njegovim rečima, ukoliko Lavrov želi da dođe, biće dobrodošao.

“Ako smatra da treba da stane na stranu onih koje smo proteralli ili sa onima kojima nije dozvoljeno da uđu, to je njegovo pravo”, rekao je Kocijas.

Odnosi između Atine i Moskve su se pogoršali u poslednje vreme nakon odluke grčke vlade 11. jula da protera dvojicu ruskih diplomata i zabrani dolazak još dvojice. Grčka je, kako su tamošnji mediji izvestili, optužila te diplomate za mešanje u unutrašnje poslove i podrivanje nacionalne bezbednosti Grčke. Rusija je nakon toga najavila kontramere, a ubrzo je i planirana poseta Lavrova odložena.

“Pokušao sam, kao što znate, a naglašeno je i u obaveštenju, da ne treba povezivati ove loše slučajeve sa zvaničnom Rusijom”, kazao je Kocijas.

Naglasio je da je to pitanje za Rusiju “da li ona želi da se identifikuje sa njima ili ne”.

Osvrnuvši se i na sporazum koji je Atiina sklopila sa Skopljem o imenu Makedonije, Kocijas je rekao da su uslovi bili pogodni za sporazum.

“Oni tvrde da smo požurili. Uslovi su bili zreli. Kada su uslovi zreli, to znači da morate da nastavite sa onim što možete da učinite”, kazao je Kocijas.

“Mogli smo da sklopimo bolji sporazum da nije bilo druge strane. Ne bismo je nazvali Severna Makedonija, nego Severna Aljaska”, rekao je Kocijas upitan da li je to bio najbolji mogući sporazum sa Skopljem ili je Grčka možda mogla da postigne bolji.

KOMENTARI9 komentara

 1. milorad says:

  ovo će cipras na kraju da SKIKNE!! ako brate zaslužilo je govno lažljivo.

 2. Miraš says:

  Grčka je poslala poruku Zapadu da ga besprekorno sluša.

 3. Miraš says:

  Grčka (Cipras) je objavila diplomatski rat samo Rusiji, naravno slušajući Zapad.

  • Dr says:

   Diplomatska velesila ako sto je Grcka neka se zavuce u misju rupu a suverenitet ako ga je i imala neka trazi od MMF...

   • Miraš says:

    EU je odobrila neki lep kredit Grčkoj odmah nakon što je potpisan sporazum izmedju Grčke i Makedonije o imenu "Severna Makedonija". A ako još objave diplomatski rat Rusiji možda će dobiti nekako još, biće BIS. Zbog prezaduženosti i provatne lične i na nivou države u Grčkoj na svim nivoima vlada gotovo ista klima: Kao ne vole EU, ali jako im trebaju Evrići.

 4. Beli Orao says:

  Cipras je žaba prevrtljivica !!!to nije niki političar to je zapadno potrčkalo !!¡

 5. Makedonac Makedonski says:

  Neće moći Kodzijas još dugo vremena se izživljavati nad dostojanstvom makedonskog naroda, nazivajući Makedoniju Severnom Aljaskom... Nikada nije Grčka bila kolevka civilizacije, niti svetionik demokratije, niti će to biti sa ovakvim političarima i nacionalnim politikama... Najverojatnije je da je Kodzijas, Cipras i ostala grčka politička elita, još nisu shvatili da je Prespanski dogovor već mrtvo slovo na papiru: makedonski narod, predvođen svojim Pokretom otpora sačinjenim od političkih partija Trećeg puta, je već jednoglasno odbacio sramni Prespanski dogovor, kojim su hteli ne preimenovati nego uništiti Makedoniju, nacionalni, kulturni i jezički identitet makedonskog naroda.Mrski referendum niko normalan u makedonskom narodu ne prihvata i sveopšti je lozung: BOjkotiram referendum. Republika Makedonija nikada neće biti Severna Makedonija, a pre će Grčka postati Južna Otomanska Provincija, ako produži da se i dalje poigrava sa Turskom... Makedonija večna, Macedonia timeless.

  • Milica says:

   Želim Vam uspeh. Držite se.

 6. Dr.Drkar says:

  Samo nastavite Grci tako da sledite Ciprasa i EU i možete samo da se nadate ko hrvati kopanju po kontejnerima i emigraciji i ostavljanju svoje države drugim narodima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *