ГРЧКА РАСТУРА МАКЕДОНИЈУ: Грци испоставили све услове Македонцима

GRČKA RASTURA MAKEDONIJU: Grci ispostavili sve uslove Makedoncima

2 januara 2018

Grčki premijer Aleksis Cipras očekuje od Skoplja preduzimanje sasvim konkretnih koraka koji bi doveli do obostrano prihvatljivog rešenja o imenu Makedonije i njenog učlanjena u NATO

Ti koraci, koji bi doveli do okončanja višedecenijskog spora dveju država, prema pisanju grčkog portala „Real news“ su: odricanje od Aleksandra Velikog i u tom smislu preimenovanje skopskog aerodroma, ulica i trgova, te uklanjanje svih spomenika koji se odnose na iredentizam, ali i javna izjava o prihvatanju imena te države za sveukupnu potrebu.

Rešenje spora oko imena Makedonije omogućilo bi toj zemlji da se integriše, prvo u NATO, a zatim u EU.

Atina, naime, od makedonskog premijera Zorana Zaeva očekuje da u praksi, a ne samo na rečima, napravi potez koji bi značio početak detaljne rasprave o imenu, piše „Real news“.

Osim odricanja od Aleksandra Velikog i Filipa Makedonskog, prema ovom mediju, neophodno je da se za to obezbedi saglasnost sveukupnog makedonskog društva za prihvatanje razgovora o imenu.

„Erga omnes“, postojanje apsolutnog prava, odnosno da ne postoji niko ko bi nešto kasnije mogao da ospori, tačka je koja je posebno važna za Atinu.

Na pregovaračkom stolu sa specijalnim izaslanikom UN Metjuom Nimicom, našla su se sva imena koja su pomenuta u prethodnim razgovorima.

Za Atinu je neprihvatljivo da se u sastavu imena Makedonije nađe „Sever“, „Gornja“ ili „Nova“…, jer sugeriše postojanje dve ili više Makedonija“, navodi portal.

Vlada u Atini pozitivno gleda na predlog kao što je, na primer, „Makedonska Republika Skoplje“, koji je već ranije spominjan.

Portal otkriva da, ako nema konkretnih koraka sa makedonske strane za rešenje ovog spora, Grčka neće ući u ozbiljnije razgovore o imenu.

Ali, kako se navodi, ako Skoplje pokaže iskrenu volju za postizanjem kompromisa, premijer Aleksis Cipras je odlučan da uz pomoć ministra spoljnih poslova Nikolasa Kocijasa, načini korak ka rešenju ovog spora već u prvoj polovini naredne godine, a pre samita NATO-a.

Uprkos nedavnim događajima u Grčkoj i neslaganjima u zemlji u vezi sa stavovima o imenu Makedonije, posebno nakon negativnog odnosa koalicionog partnera Panosa Kamenosa prema tom problemu, poznavaoci prilika tvrde da u vladi Aleksisa Ciprasa ne postoji zabrinutost da li bi eventualni sporazum mogao da dobije „zeleno svetlo“ grčkog parlamenta.

Vladini zvaničnici, naime, smatraju da će sporazum biti izglasan uz pomoć opozicije, pa je grčki premijer najavio susret sa Panosom Kamenosom kako bi pronašli formulu za sporazum o ovom pitanju.

Na tom sastanku trebalo bi zapravo da, kako se navodi, budu određene crvene linije u pogledu postizanja sporazuma o imenu Makedonije budući da je to bila „vruća tema“ u Grčkoj u proteklom periodu.

KOMENTARI11 komentara

 1. Zoran says:

  Eto batamakedonci sad vam je super bez Srbije. Vise vas niko ne eksploatise niti zatire vasu kulturu.

  • Velika Metla says:

   Zoran,a ovaj grčki "junak"našao da se istresa na čokalije! Što nije tako otresit na svoje gazde anglosere?

   • Zoran says:

    Pa moze mu se, na Amere ne sme. Jaci tlaci, uvek bilo.

   • Zoran says:

    Ali poenta je sto mi nikad od njih ne bi trazili da promene ime aerodroma, ulica, ukinu bilo sta sto je grcko(ai pitanj ejel grcko). Grci nas ne bi smeli toliko da pritiskaju(a i ne bi imali potrebu, jer bi se drzava zvala Srbija), jer im ne bi niko dosao na more. Ni Srbi ni Makedonci. A ovako Makedonija je svoje zapecatila.

 2. Za Srbiju says:

  Bez imena Makedonija, ne postoji ni narod ni država. Ceo projekat, planiran u Vatikanu, Beču i Zagrebu, realizovan je preko hrvatskih ustaša i komunista u doba Broza. To je bio privremeni projekat da se Srbima oduzme Stara Srbija, deo naroda i da podele crkvu. Kada je VMRO odigrao svoju istorijsku ulogu, pustili su ga niz vodu. Pohlepni Grci sada otimatju ono što nije njihovo, jer ni Aleksandar ni Makedonija nije grčko. Navikli su da ceo antički svet pripada samo njima, što je istorijska prevara. A Srbiji ne pada na pamet da traži svoje.

 3. Gojko B says:

  Razumem , Makedoniju . Avnojovko stvaranje predhodne države . Podelilo je srpske prostore . Ta podela je išla na štetu Srpskog prostora , ondašnjeg i sadašnjeg . To je bilo , jeste , rastakanje Srbskog prostora , koi nikad nije prestao . Naravno da je Makedonija ta koja želi svoju državnost . Za kojom odavno nastoji da ostvari . Zato koristi ovovremena dešavanja da ih ostvari . Ona ne računa to da je naziv makedonija samo jedan deo područja . koi pripada Grčkoj i jednim delom Makedoniji nju jednostavno to nije briga . E , to tako neće moći . . . Da je Makedonija ostala uz Srbiju , možda bi i ostala kao Makedonija . . . Sad šta god da radi suviše je kasno . . . Napravila je nepopravljivu grešku . . .

  • Armakedon says:

   Ako Makedoncite se Srbi zašto bi barale da imaat svoja državnost? A srpskiot narod ima makedonsko ime.. Srpi. Narod koj živeel vo i okolu Vojvodina. Luѓe koi žneele žito so srp...

   • Milovan says:

    Želi su i na severu Grčke u onom selu što se još uvek zove Srbica.Karpoš je dizao ustanak i u turskom tefteru piše da je Srbin. Delčev je bio bugarski oficir i njegov cilj je bio Bugarska do Ohrida. Ovu današnju vam je osnovao S.Vukmanović-Tempo 1943 srbskoj teritoriji. Tek na trećem glasanju Kumanovo je pripalo Makdoniji i mnogo toga...!

   • tika says:

    Srbine pisi srpski da te ceo Balkan razume.

 4. Gojko says:

  Mislim da je najprihvatljivije ime Kesonija.Prosto kao drzava su kesa i kao narod su kese.Sve jasno.

 5. Georgijevski says:

  E Tito do cega dovede tvoja politika rasparcavanja Srbije i neznanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *