ГРЧКА СТАЛА У ОДБРАНУ СРБИЈЕ – Грци због Срба очитали лекцију Бриселу!

GRČKA STALA U ODBRANU SRBIJE – Grci zbog Srba očitali lekciju Briselu!

29 aprila 2017

Docent Odeljenja za međunarodne studije Univerziteta Pandion iz Atine Marijaeleni Kopa kaže da Brisel stalno postavlja Srbiji nove zadatke i produžava rokove.

Ona je istakla da Evropska unija time odlaže odluku o prijemu, ali i poručila Srbiji da ne odustaje od borbe za mesto koje joj pripada.

„Šokirana sam kada čujem pojedine izjave mađarskog premijera Viktora Orbana i Jaroslava Kačinjskog koje su direktno protivne osnovnim postulatima demokratije, a na koje Brisel ne reaguje. Istovremeno, uprkos svesrdnim nastojanjima Srbije da se integriše u EU, Brisel Srbiji stalno postavlja nove zadatke, podužava rokove, odlažući odluku o prijemu“, kazala je ona naglašavajući da ta „hipokrizija mora da prestane“.

Kopa je u intervju za „Politiku“ poručila Srbiji da na putu u EU ne odustaje od borbe za mesto koje joj pripada, naglašavajući da je ona svesrdni zagovornik integracije Srbije u EU.

„Godinama sam zastupala takav stav i u svojstvu izvestioca za Srbiju grupe partija socijalista i demokrata u evropskom parlamentu. Srbija ne treba da digne ruke od integracije u EU čak iako deluje da je proces proširenja zamrznut“, kazala je Kope i naglasila da ne treba slušati glasove koji poručuju da postoje i drugi putevi .

„Ne slažem se sa stavovima Edija Rame, ali oni su posledica kada Evropa zastane sa integrisanjem ovog dela kontinenta, krene u nametanje sve novih zadataka državama koje svesrdno nastoje da se uključe u integraciju. Kada napustite viziju zajedništva svih, na scenu neminovno stupaju neizvesnost i nestabilnost“, rekla je ona.

Kako je rekla, Evropa mora pronaći načine da Evropljani ponovo zavole EU i to stoga što jedino ujedinjeni možemo ostvariti prosperitet, stabilnost i mir, što su ciljevi zbog kojih je ta zajednica država prvobitno bila i osnovana.

Prema rečima Kope, svih 27 država EU po raznim temama ne mogu nastaviti istim korakom u domenu ekonomije i finansija, kao i odbrane koja je danas ključna tema, jer je korektno da se oni koji žele brže integracije brže kreću, ali bez toga da blokiraju pristup onima koji bi jednog dana želeli da im se pridruže.

Ona je odgovarajući na pitanje šta zadržava Grčku i Grke u EU, kazala da je EU jedinstveni projekat zasnovan na zajedničkoj izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti, koji je dobro funkcionisao do izbijanja krize.

„Sada se suočavamo sa trendom renacionalizacije, koji je doveo do toga da Nemačka danas determiniše budućnost EU. Mi smatramo da je Evropa naša zajednička kuća i želimo da se borimo za nju, i za Evropu solidarnosti“, rekla je Kopa dodajući da cilj treba da bude „evropska Nemačka, a ne germanizovana Evropa“.

Ona je potsetila da su pojedine države krenule da blokiraju balkansku migrantsku rutu i ograđuju se zidovima, kao i da je mađarski premijer Viktor Orban otvoreno izjavio da su oni u ratu protiv izbeglica, na šta Brisel nije odlučno reagovao.

„Grčka ne može biti magacin ljudskih duša u EU, i zajednica mora da izgradi načine da podeli odgovornost“, kazala je Ona.

Prema njenim rečima, tekuća arhitektura EU nije više održiva i ta zajednica ne može da nastavi kao da je stanje redovno, već mora da odgovori otkud rast populizma i desničarskih struja.

Kako je rekla, očigledno je da je EU na prekretnici, jer se suočava sa ekonomskom, političkom, moralnom i krizom manjka demokratije.

KOMENTARI7 komentara

 1. Nemanja Vlahović says:

  Nemoj da nas podržavaš. Evropa nije naša zajednička kuća, Evropa je g..... Mi (bar patriotski deo Srbije, ali ja mislim da je to danas već ogromna većina zemlje) ne želimo u "Evropu". Evropska Unija je neprijatelj Srbije. Ja više nisam Evropljanin, ja sa srpski patriota, Balkanac. Ti tvoju podršku prodaj drugima. Evropska Unija je propali projekat. Srbija, ali i Makedonija, pa i Grčka i drugi trebalo bi da se približavaju Rusiji i Evroazijskom savezu. Čini mi se da to je jedini put izbegavanja novih sukoba, možda i rata na Balkanu. P.S. Ne slušajte plaćenika, prevaranta i izdajnika Ciprasa.

 2. Trifun says:

  Grci, volim vas, ali ne gurajte nas u taj smrdljivi nacisticki EU Rajh u kojem ste svi do jednoga kako bi se grebali od tih monstruma dzelata!! Dolazi novi finansijski slom, mislite na sebe!

  • Batina says:

   Grci su pokrali kompletnu anticku istoriju Srba uz pomoc sratikana, pa ih ti I dalje voli. Oni (grci) su definitivno najgori narod na svijetu, govorim iz licnog iskustva.

 3. RHshit says:

  ma koja crna borba za mesto u EU, ova je budala. Naše mesto je u ODKB i EAU, EU je unija iz koje se izlazi a EAU unija u koju se ulazi. Samo budala može da ulazi u uniju koja se rastura i koja je bankrot.

 4. Miraš says:

  Marijaeleni Kopa je verovatno veoma obrazovana u svojoj struci, ali ne prati neke druge discipline niti domaću grčku misao. To su naprimer sledeće izjave: 1. "Evropu možemo uporediti sa gozbom, koja se približava kraju. Evropski projekat će završiti u 2017. ili 2018.godini." To je izjavio mitropolit Morfski Kiparske pravoslavne crkve Neofit.Zašto tako misli više o tome ovde: http://www.pravoslavie.ru/srpska/103054.htm Isti tekst nešto opširnije, ali na ruskom jeziku: http://agionoros.ru/docs/2672.html ............. 2. "Bog neće spasiti EU" - otvoreno pismo arhimandrita Hrustofera (Ageloglu) načelniku valutne strategije Deutche bank Bilalu Hafizu. http://agionoros.ru/docs/564.html

 5. Radoman Mlađenović says:

  Sada je sve jasno posle događaja u Makedoniji. EU i Amerika žele da zaokruže Balkan kao svoju prćoju jeftine radne snage i velikog tržišta. Srbija ne može u EU ako ne ide "Kosovo", a ono će se ujedini sa Alabnijom i stvoriće se Ilirija, ili Velika Albanija. Time, EU i SAD, misle da su doskočili Rusiji, Kini i Indiji?... Neminovno Zapad se sa napred navedenim neće smiriti. Izvor su sukoba ka Istoku! Boli ih Ukrajina i Krim! Može doći do ozbiljnih i širih sukoba, koji, kao regionalni ratovi, ne mogu se više, bez nuklearnih udara, kontrolisati? Šta u tome radi Srbija bez KiM?...To srpska politika treba da da odgovor srpskom narodu na vreme, dok nije kasno? Ili ćemo stariji umreti, mladi iseliti se? Ostaće neka Srbija, koju niko neće iz dijaspore prepoznavati. Zar Makedonci u dijaspori ovo opraštaju Grujevskom u Makedoniji? Nikada! Piše: Radoiman Mlađenović Mrđa PS: Izvinjavam se čitaocima, što sam mislio da je Presednik SAD mudriji?...Da neće biti VELIKOG RATA! Ali nije tako? Eštabilisment vojske i novca u Americi i EU donosi odluke, a ne Presednik ili klancelarka Merkel?...

 6. bane says:

  Mi bismo da udjemo u neku idealizovanu Evropu, a ne u ovu realnu, rasističko-fašističku tvorevinu gde nam drže slovo o demokratiji najviše oni koji su više puta do sada izvršili nad nama genocid, proterivanje, masovne zločine itd. Grci su uvek bili kul, ali to neće moći tako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *