ГРЧКА ТРАЖИ ОДШТЕТУ ЗБОГ НАЦИСТИЧКЕ ОКУПАЦИЈЕ: Цифра због које су Немци бесни!

GRČKA TRAŽI ODŠTETU ZBOG NACISTIČKE OKUPACIJE: Cifra zbog koje su Nemci besni!

18 aprila 2019

Atinski Parlament će u sredu odlučiti da li Grčka treba da traži ratnu odštetu od Nemačke u vrednosti od 300 milijardi evra, što je iznos koji se u izveštaju parlamentarne komisije navodi kao dug Nemačke zbog nacističke okupacije za vreme Drugog svetskog rata.

Predlog za ratnu odštetu zasnovan je na izveštaju parlamentarne komisije, preneo je Rojters.U prošlosti se Nemačka izvinila za nacističke zločine, ali kako se navodi, nije bila voljna da govori o reparaciji.

U maju 1941. godine na atinskom Akropolju se zavijorila nacistička svastika. Za vreme rata nemačke trupe su ubile desetine hiljada ljudi, a oko hiljadu naseljenih mesta u Grčkoj je u potpunosti uništeno.

Parlamentarna komisija je prvobitno procenila odštetu na 269 milijardi evra, ali je nešto kasnije, kada su u procenu uneli iznos koji su nacističke trupe uzele iz grčke banke 1942. godine, iznos porastao na oko 300 milijardi evra.

Taj „okupacioni zajam“ je između ostalog doprineo finansiranju Hitlerove kampanje u severnoj Africi, preneo je Tanjug.

Nemačka je odbila da prizna bilo kakav dug Grčkoj, s obzirom da je 1960. godine isplatila Atini sumu od 115 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Poljska ima nameru da zatraži od Nemačke najmanje 900 milijardi dolara kao reparaciju za štetu načinjenu za vreme Drugog svetskog rata, rekao je 07.04.2019. u intervjuu magazinu „Vpolitiče“ poslanik poljskog Sejma i član parlamentarne grupe koja se bavi procenama kompenzacija Januš Ševčak. NA PREDSTOJEĆEM SASTANKU U BERLINU 29.APRILA KOLIKO, KOJU CIFRU, ĆE VUČIĆ U IME SRBIJE TRAŽITI NA IME RATNE ODŠTETE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA?

 2. Slobodanka says:

  Zamislite cifru recimo od oko 500 milijardi evra koju treba da dobijemo od Nemačke na ime ratne odštete. Šta sve bi mi sa tim novcem obnovili u našoj osiromašenoj i popljačkanoj zemlji?! Vuči treba da požuri da pre Grčke i pre Poljske podnese zahtev za ratnu odštetu od Nemačke. Da ne čekamo dugo kao smrznuti siročići.

 3. Milan says:

  Ta EU je napravljena baš kao teška sprdačina. Gospodari sveta odredili su Nemačku za motor broj 1 u EU, a Nemačka mnogima u Evropi još nije platila ni ratnu odštetu iz drugog svetskog rata.

 4. Savetodavac says:

  Tako se to radi. Koliku sumu trebamo mi da dobijemo za I i II Svetski Rat? Koliku za 1999? Za količinu zla koje su nam Nemci i Englezi sa svojim slugama Šiptarima i Hrvatima počinili samo u prošlom veku, treba da gmižu po zemlji i ljube nam noge tražeći oproštaj. Pošten Nemac se ne bi usudio da nas gleda u lice od stida i srama... Divim se Rusima koji su pokazali milost prema tim istim Nemcima i nisu ih sve pobili posle II Svetskog Rata a imali su priliku.

 5. Kostakos says:

  Atenoturci prvo nek odštete makedonce . Trebace još da dodaju. Neznaju koje su. Prvo nek istraze svoju dnk.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *