GRČKA: U slučaju zabrane Zlatna zora postaće Nacionalna zora

GRČKA: U slučaju zabrane Zlatna zora postaće Nacionalna zora

2 februara 2014

The-Rise-of-Golden-DawnUkoliko Zlatna zora bude zabranjena, umesto ovog koristiće ime Nacionalna zora, najavio je poslanik i portparol te ekstremno desničarske grčke partije Ilijas Kasidijaris.

„Patriote će imati partiju za koju će glasati na sledećim izborima“, izjavio je Kasidijaris pred oko 3.000 pristalica, na komemoraciji u centru Atine povodom incidenta iz 1996, u kojem su pognula tri grčka pomorska oficira, koji je Grčku i Tursku doveo na ivicu rata, prenosi AP.

Posle ovog skupa, desničari su se mirno razišli, ali su učesnici levičarskog kontra skupa, na trgu Sintagma u Atini, napali jednog čoveka koji je nosio grčku zastavu i lakše ga povredili.

Policija je na to reagovala šok bombama i suzavcem kako bi rasterala levičarski skup, pri čemu se trka za njima prenela i na tunele podzemne železnice.

Demonstranti su nakon toga počeli da pale kontejnere za smeće. Privedeno je šestoro ljudi, od kojih je jedan zadržan u pritvoru.

Lider Zlatne zore Nikolaos Mihaloliakos, njegov zamenik i još četiri poslanika te partije, se nalaze iza rešetaka, čekajući suđenje, pod optužbom da su pripadnici „kriminalne organizacije“.

Mihaloliakos je uhapšen u septembru, nekoliko dana pošto je jednog levičarski nastrojenog repera ubio navodni član Zlatne zore.

Tužilac je ovu partiju okarakterisao kao kriminalnu organizaciju, uključenu u napade na ljude, ponekad s fatalnim ishodom, kojoj su imigranti omiljene mete.

Mihaloliakos je proglašen „liderom nalik fireru“ koji je bio svestan svih kriminalnih akcija članstva svoje stranke. Nakon njegovog hapšenja pojavili su se zahtevi da Zlatna zora bude zabranjena.

Ova partija je nekad bila marginalna grupa neonacističkih korena, ali je njena popularnost znatno povećana tokom finansijske krize, u atmosferi rastućeg osećanja neizvesnosti među Grcima, kao i sve većeg broja imigranata, navodi AP.

Juna 2012. Zlatna zora je po prvi put našla mesto u grčkom parlamentu, kao peta stranka po snazi, dobivši sedam odsto glasova.

U više skorašnjih ispitivanja javnog mnjenja se pokazalo da je, uprkos hapšenjima njenih vođa, Zlatna zora na trećem mestu po popularnosti među Grcima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *