ГРЧKА УПУТИЛА УЛТИМАТУМ ЛИБИЈИ! Више НЕМА ПОПУШТАЊА у Медитерану, повлаче ДРАСТИЧНЕ ПОТЕЗЕ

GRČKA UPUTILA ULTIMATUM LIBIJI! Više NEMA POPUŠTANJA u Mediteranu, povlače DRASTIČNE POTEZE

30 novembra 2019

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas zatražio je u petak od ambasadora Libije u toj zemlji da do 5. decembra dostavi kopiju sporazuma koji je ta zemlja potpisala s Turskom o pomorskim granicama.

U suprotnom, upozorio je Dendijas, ambasador rizikuje da bude proteran iz zemlje, javlja Katimerini.Turska i međunarodno priznata vlada u Libiji u sredu su potpisale sporazum o vodenim granicama u Sredozemnom moru, što bi moglo da zakomplikuje sporove Ankare oko istraživanja energije s drugim zemljama.

Sporazum su u Istanbulu potpisali turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i šef vlade sa sedištem u Tripoliju Fajez al Seraj.

– To znači zaštitu turskih prava koja proizilaze iz međunarodnog prava – rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu i dodao da bi takvi sporazumi trebalo da budu potpisani i s drugim zemljama, ako se prevaziđu razlike.

Vest da je potpisala taj sporazum objavila je Turska, ali nije objavila mnogo detalja o memorandumu o razumevanju, niti gde se tačno susreću turske i libijske vode.

Kako se navodi, Grčka je odbacila tu objavu kao apsurdnu, budući da se time ignoriše prisustvo grčkog ostrva Krit između obala Turske i Libije.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas izjavio je tada da pomorski sporazum između Libije i Turske „ignoriše nešto što je očigledno, a to je da između te dve zemlje postoji velika geografska kopnena masa Krita“.

– Shodno tome, takav pokušaj graniči se sa apsurdom – rekao je Dendijas.

Tenzije između Turske i Grčke su u poslednje vreme već povećane zbog iskopavanja gasa koje Turska vrši u istočnom Mediteranu nedaleko od obale Kipra, zbog čega EU preti uvođenjem sankcija Turskoj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *