ГРЧКА УСТАЛА ПРОТИВ „РЕПУБЛИКЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ“: У Атини хаос због Македонаца (ВИДЕО)

GRČKA USTALA PROTIV „REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE“: U Atini haos zbog Makedonaca (VIDEO)

20 januara 2019

U Atini je danas, ispred zgrade grčkog parlamenta, počeo protest protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije, a već na početku okupljanja došlo je do sukoba između demonstanata i policije, koja ih je suzavcem rasterala sa stepeništa na ulazu u parlament.

Kako je javljeno, miting je počeo na trgu Sintagmi u Atini u 14 sati po lokalnom vremenu.

Okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras, s rečima: „Protestujemo radi onog za šta znamo da je pravedno“, prenosi „Katimerini“, podsećajući da Samaras oduvek zastupa „tvrd“ stav u pogledu imena Makedonije.

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je za sada njihov broj manji, prenosi grčki list.

Oni su najavili da će 3.000 autobusa doputovati iz severne Grčke, ali je policija nešto posle 14:00 sati saopštila da je samo 300 autobusa na putu ka Atini.

Još 60 autobusa se ka grčkoj prestonici kreće iz pravca Peloponeza, navodi „Katimerini“ pozivajući se na informacije sa rampi za naplatu putarine.

Kretanje saobraćaja centrom Atine je zabranjeno od 6 sati ujutru. Od sinoć je zabranjeno parkiranje, dok su centralne stanice metroa zatvorene od 10 sati.

Mitingu će prisustvovati i brojni predstavnici Grčke pravoslavne crkve i monasi sa Svete gore.

Organizatori naglašavaju da je to nestranački miting i pozivaju na nacionalni konsenzus i ozbiljnost. Oni traže uzdržavanje od radikalnih izjava o problemu „čije rešavanje zahteva istorijska pravda“.

Blizu 2.000 policajaca čuva red i mir na ulicama glavnog grada Grčke. Oni se plaše provokacija i sukoba, jer je planiran i kontramiting anarhističke organizacije pored zgrade administracije Atinskog univerziteta.

 

KOMENTARI3 komentara

  1. Pera says:

    Bre ljudi, dadosmo skoro Grcima da stvore drzavu na nasoj teritori, a oni jos hoce da da zabrane vekovno ime te nase kotline.

  2. teoretičar says:

    Stariji ljudi, kao ja, uzimaju lekove zadnjih dvaes do četrdeset godina. I onda umredu. Ja uzimam lekove tek 18 godina i imam šanse da ih uzimam još bar dvaes godina. Negde u međuvremenu ću dobiti anđeoska krila ako se ne varam, a može biti da se varam poznavajući svoj život i delo. To znači da može da se dogodi da odletim na nekoj otrcanoj metli. Kada je narod u pitanju, izgleda da stvari stoje drugačije. Grci štrajkuju već drugi vek, odnosno uzimaju lekove već drugi vek. Ali i oni mogu da odlete na otrcanoj metli. Srbi kao narod imaju bar još 22 godine pre nego nam uvale metlu. Drugim rečima, birajte, jer vi ste narod. Ili na metli ili na puškama. Šta ko više voli, ali da vam skrenem pažnju. Samo puške ponekad izleče bolesti potpuno a štrajkovi nikad. Grci volu metle iako su im se već otrcale. Srbi, gledajte kako narod stari i približava se letu na metli. Što duže gledate, metla sve otrcanija. Izgleda da je neke stvari nemoguće objasniti. Osim u medijima, ali to nije pravi lek.

  3. Vesko says:

    Nabaviti gas maske, okupiti 500,000 i isti dan izvrsiti udar na tu spodobu Ciprasa, izvrsiti njegovo gradansko hapsenje za zloupotrebu fukcije i ugrozavanja nacionalne bezbjednosti i interesa Grcke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *