ГРЧКА ЗАПРЕТИЛА ЕУ: Ако нас избаците из еврозоне, послаћемо вам милионе имиграната и џихадиста

ГРЧКА ЗАПРЕТИЛА ЕУ: Ако нас избаците из еврозоне, послаћемо вам милионе имиграната и џихадиста

10 марта 2015

cipras-merkel 5646Грчки министри одбране и спољних послова упутили су прилично снажну поруку челницима еврозоне.

Грчка је у понедељак изнела досад најрадикалнију претњу челницима еврозоне са којима ратује око начина на који ће се покушати извући из дужничког блата у који је запала пре неколико година. Министар одбране Panos Kammenos и министар спољних послова Nikos Kotzias казали су да ће Грчка, не попусте ли еурочелници у захтевима за мерама штедње, потпуно отворити своје границе и пустити цунами милиона економских миграната и џихадиста који се желе домоћи других европских држава.

Грчка граница са Турском је прва линија фронта Европске уније најпре у борби са екстремистима који долазе са подручја под контролом терористичке групе Исламска држава.

Како пише Daily Telegraph , грчки министар одбране Panos Kammenos упозорио је да ће, допусти ли еврозона грчки банкрот, његова земља издати путне документе илегалним имигрантима који прелазе грчку границу, а тренутно их је око 10.000 смештено у центрима за азиланте.

„Изврше ли удар на Грчку, требали би бити свесни да ће мигранти добити папире с којима ће моћи доћи до Берлина“, запретио је Panos Kammenos.

„Остави ли нас Европа у кризи, преплавићемо је мигрантима, а за Берлин ће бити још горе ако у том таласу милиона економских миграната буде покоји џихадиста из Исламске државе“, сасвим је отворен Panos Kammenos.

Он је, иначе, на челу десничарске партије Независни Грци, која је формирала владајућу коалицију са радикално левом Ципрасовом Сиризом. Казао је и да је систем Шенгена еврозону учинио рањивом.

„Нападну ли нас, напашћемо и ми њих. Мигрантима са свих страна света издаћемо документе потребне за путовање унутар зоне Шенгена тако да би тај талас могао доћи равно до Берлина“, рекао је.

Грчки министар спољних послова Nikos Kotzias прошле недеље је такође на састанку с колегама из других држава ЕУ рекао да ће се Европа, ако Грчка буде истерана из еврозоне, суочити с милионима имиграната и хиљадама џихадиста.

Та је претња већ у толикој мери забринула челнике ЕУ да су већ затражили Европску комисију да се побрине како Грци случајно не би почели пуштати људе тренутно притворене у центрима за азиланте.

Остваре ли се грчке претње, највећи би удар врло вероватно осетила Немачка, али на целом би континенту радикално порасла опасност од терористичких напада.

ЕУ: Грчка неће преплавити Европу избеглицама

Комесар Европске уније за миграције Dimitris Avramopoulos добио је у понедељак гаранција од Грчке да та земља нема намеру отварањем врата избегличких центара допустити масовни одлазак избеглица у друге европске државе.

Natasha Bertaud, портпарол европског комесара за миграције Dimitrisa Avramopoulosa, изјавила је како је ступила у контакт са грчким властима и „добила гаранција министарства унутрашњих послова да нису предузете мере отварања избегличких центара“.

(Хина, jutarnji.hr)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u