ГРЧКА ЗАПРЕТИЛА ЕУ: Ако нас избаците из еврозоне, послаћемо вам милионе имиграната и џихадиста

GRČKA ZAPRETILA EU: Ako nas izbacite iz evrozone, poslaćemo vam milione imigranata i džihadista

10 marta 2015

cipras-merkel 5646Grčki ministri odbrane i spoljnih poslova uputili su prilično snažnu poruku čelnicima evrozone.

Grčka je u ponedeljak iznela dosad najradikalniju pretnju čelnicima evrozone sa kojima ratuje oko načina na koji će se pokušati izvući iz dužničkog blata u koji je zapala pre nekoliko godina. Ministar odbrane Panos Kammenos i ministar spoljnih poslova Nikos Kotzias kazali su da će Grčka, ne popuste li euročelnici u zahtevima za merama štednje, potpuno otvoriti svoje granice i pustiti cunami miliona ekonomskih migranata i džihadista koji se žele domoći drugih evropskih država.

Grčka granica sa Turskom je prva linija fronta Evropske unije najpre u borbi sa ekstremistima koji dolaze sa područja pod kontrolom terorističke grupe Islamska država.

Kako piše Daily Telegraph , grčki ministar odbrane Panos Kammenos upozorio je da će, dopusti li evrozona grčki bankrot, njegova zemlja izdati putne dokumente ilegalnim imigrantima koji prelaze grčku granicu, a trenutno ih je oko 10.000 smešteno u centrima za azilante.

„Izvrše li udar na Grčku, trebali bi biti svesni da će migranti dobiti papire s kojima će moći doći do Berlina“, zapretio je Panos Kammenos.

„Ostavi li nas Evropa u krizi, preplavićemo je migrantima, a za Berlin će biti još gore ako u tom talasu miliona ekonomskih migranata bude pokoji džihadista iz Islamske države“, sasvim je otvoren Panos Kammenos.

On je, inače, na čelu desničarske partije Nezavisni Grci, koja je formirala vladajuću koaliciju sa radikalno levom Ciprasovom Sirizom. Kazao je i da je sistem Šengena evrozonu učinio ranjivom.

„Napadnu li nas, napašćemo i mi njih. Migrantima sa svih strana sveta izdaćemo dokumente potrebne za putovanje unutar zone Šengena tako da bi taj talas mogao doći ravno do Berlina“, rekao je.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kotzias prošle nedelje je takođe na sastanku s kolegama iz drugih država EU rekao da će se Evropa, ako Grčka bude isterana iz evrozone, suočiti s milionima imigranata i hiljadama džihadista.

Ta je pretnja već u tolikoj meri zabrinula čelnike EU da su već zatražili Evropsku komisiju da se pobrine kako Grci slučajno ne bi počeli puštati ljude trenutno pritvorene u centrima za azilante.

Ostvare li se grčke pretnje, najveći bi udar vrlo verovatno osetila Nemačka, ali na celom bi kontinentu radikalno porasla opasnost od terorističkih napada.

EU: Grčka neće preplaviti Evropu izbeglicama

Komesar Evropske unije za migracije Dimitris Avramopoulos dobio je u ponedeljak garancija od Grčke da ta zemlja nema nameru otvaranjem vrata izbegličkih centara dopustiti masovni odlazak izbeglica u druge evropske države.

Natasha Bertaud, portparol evropskog komesara za migracije Dimitrisa Avramopoulosa, izjavila je kako je stupila u kontakt sa grčkim vlastima i „dobila garancija ministarstva unutrašnjih poslova da nisu preduzete mere otvaranja izbegličkih centara“.

(Hina, jutarnji.hr)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *