ГРЧКА ЖЕСТОКО НАПАЛА РУСИЈУ!

GRČKA ŽESTOKO NAPALA RUSIJU!

15 januara 2019

Grčko ministarstvo spoljnih poslova veruje da je komentar ruskog ministarstva spoljnih poslova o usvajanju amandmana na Ustav od strane Skupštine Republike Makedonije „nespojiv“ sa nivoom prijateljstva dve zemlje, da ignoriše demokratske institucije u Grčkoj i upliće se u unutrašnje poslove. i da je Rusija dužna da naziva susednu zemlju „Severna Makedonija“, rečeno je u grčkom ministarstvu spoljnih poslova.Ranije je rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je usvajanje amandmana „nastavkom veštački usvojenog imena države nametnutog spolja kako bi se Skoplje prisililo na članstvo u NATO“, što krši makedonsko zakonodavstvo, a ignoriše stav predsednika i mišljenje većine stanovništva koje je protiv „Prespanskog sporazuma“.

Prema Moskvi, nedavni događaji u Grčkoj ukazuju na eksplozivnost situacije, koja je puna podrivanja stabilnosti i sigurnosti na Balkanu – povlačenje Panosa Kamenosa iz vladajuće koalicije, lidera Nezavisnih Grka, koji se protivi Prespanskom sporazumu, pokrećući glasanje o poverenju vladi.

U komentaru se navodi da “u Atini,“ Prespanski sporazum ”guraju, zaobilazeći mišljenja građana zemlje, i da nema govora o referendumu o ovom pitanju koji utiče na fundamentalne nacionalne interese”.

Atina je izrazila svoje neslaganje sa ovim stavom.

“Sporazum iz Prespe nakon njegovog potpisivanja doprinosi jačanju stabilnosti i mira na Balkanu. To je međunarodno priznati model za rešavanje sporova između dve nezavisne suverene države pod okriljem UN-a bez ikakve intervencije treće strane “, saopšteno je iz grčkog ministarstva spяnih poslova.

Prema Grčkoj, ove razlike su dugo potkopavale izglede naroda u regionu za mirnim suživotom i zajedničkim radom u cilju stabilnosti i beыbednosti u regionu.

„Naši međunarodni partneri su pozvani da poštuju duh i reč sporazuma i da pozdravljaju činjenicu da je političko rukovodstvo dveju zemalja pokazalo potrebnu političku hrabrost za postizanje rjeešenja za akutni problem, dok u isto vreme štiti svoje nacionalne interese“, saopštava grčko ministarstvo vanjskih poslova.

„Pozivanje na politički razvoj domaćih događaja u prijateljskim zemljama od strane ruskog ministarstva inostranih poslova ne odgovara nivou koji karakteriše odnose između Grčke i Rusije, i stare prijateljske između naših naroda“, rečeno je u dokumentu.

„Istovremeno, to izaziva legitimnu zabrinutost zato što se ignoriše koordinirano i efektivno demokratsko funkcionisanje institucija u Grčkoj, čije konstituisanje sadrži jasne odredbe u vezi sa svim mogućim nepredviđenim okolnostima u unutrašnjem političkom poretku koji svakako nije pogodno polje za komentare trećih strana“, dodaje grčko ministarstvo spoljnih poslova.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova se nada da će Rusija sada nazvati susednu zemlju „Severna Makedonija“. Atina poziva Moskvu da izbegne „slične izjave“.

„Uvereni smo da će Rusija, koja je godinama priznavala BJRM kao“ Republiku Makedoniju „, poštovati osetljivost grčkog naroda na korištenje naziva Makedonija i od sada će ovu zemlju nazvati svojim novim ustavnim imenom, odnosno“ Severnom Makedonijom „, i što je najvažnije, suzdržati se od davanja sličnih izjava i mešanja u unutrašnje poslove Grčke “, navodi se u izjavi grčkog ministarstva spoljnih poslova.

(Pravda)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kostakos says:

  Rusija nek nji naziva : Turska Republika Atina .Odgovara realnošcu.

 2. Rezova Livada says:

  Napisano na jengleskom jeziku novo ime našeg južnog suseda glasi SEVERNO OD MAKEDONIJE.

  • Taipova Češma says:

   U kome je službeni jezik albanski.

 3. milorad says:

  grčka je u haosu , zahvaljujući ciprasu. Biće tamo sukoba, mnogi shvataju šta im cipars i mala ekipa "experata" radi, tek je počelo. A ove izjave su naručene iz drugog izvora kao i provokacije turaka,armija se u grčkoj otrgla kontroli, u stvari, uzak vrh armije, koji je direktno pod komandom NATO i USA. Ista priča kao u turskoj, samo tihi državni udar u grčkoj je uspeo, ZA SADA.

  • Velika Metla says:

   Milrad,i u Srbiji,ne zaboravljaj kad si već i turad pomenuo!

 4. Velika Metla says:

  suzdržati se od davanja sličnih izjava i mešanja u unutrašnje poslove Grčke “, navodi se u izjavi grčkog ministarstva spoljnih poslova.....! Pazi,pazi molim te...........,od kada je pitanje "makedonije" unutrašnja stvar Grčke? Znamo mi kako su delegati glasali u parlamentu makedonije! Naravno protiv volje naroda,koji je vrlo jasno rekao na izborima NE ! To je ta naci-američka demokratija kojoj nas uče ovi "grčići"!

 5. padre says:

  Ovo ti je kao kad čivava kevče na vuka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *