ГРЧКИ БОРБЕНИ АВИОНИ Ф-16 путују за Хрватску?

GRČKI BORBENI AVIONI F-16 putuju za Hrvatsku?

16 jula 2017

Samo dan nakon trilateralnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Grčke Aleksisom Ciprasom i Bugarske Bojkom Borisovim u Solunu stigla je u petak 14. jula vest, da se naredne sedmice očekuje da će Hrvatsko ministarstvo odbrane (MORH) poslati zahtev u Grčku za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih F-16 aviona [1] izveštavju hrvatski i grčki mediji.

Prema ovim informacijama, Hrvatska će sledeće nedelje na adrese pet zemalja poslati zahtev za ponudu lovačkih aviona. U igri su Južna Koreja, Švedska i američki avioni iz Sjedinjenih Država, Grčke ili Izraela.

Nakon 15 godina odlaganja, vreme je da se konačno krene u tu kupovinu, kažu analitičari. Na adrese švedskog „Saaba“ koji prizvodi „Gripen“, Južnokorejaca koji proizvode FA-50 i Sjedinjenih država, Izraela i Grčke koji nude polovne F-16 [2] sledeće nedelje kreće zahtev za ponudu 12 borbenih aviona. Hrvatska je proučila recentna iskustva sa nabavkom borbenih aviona bratskih država članica NATO-a Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke i koristiće se njima, kažu u Ministarstvu odbrane, ali kako su svi ti slučajevi različiti, ne može se po tome zaključiti koji bi mogao biti hrvatski izbor.

Informacija je savršeno tačna, jer se Rojters poziva na izjavu hrvatskog Ministarstva odbrane. Podsećamo da Hrvatsko vojno vazduhoplovstvo želi obnoviti svoju flotu koja se sastoji od preostale borbene eskadrile MG-21 sovjetskog porekla, iako je od 2009. godine članica Atlantskog saveza i Evropske unije od 2013. godine [3].

Prema Hrvatskim tvrdnjama: „Postupak će se voditi transparentno, sistematski će se ispitati svaki segment. Dostavljene ponude će se detaljno analizirati. Zavisno o dinamici sklapanja ugovora, očekujemo da će prvi avioni stići u Hrvatsku do kraja 2020. godine, pod uslovom da odluka o nabavi borbenog aviona bude donesena do kraja ove godine“, navodi se u saopštenju MORH-a [4].

Foto: http://www.defender.hr/bliski-istok-azija-afrika-i-australija/oruzane-snage-2/turska-ce-nadograditi-avione-f-16-block-30/

Po prvobitnoj proceni situacije, mogućnost pronalaženja rešenja u Grčkoj nije verovatna, jer Grčko vojno vazduhoplovstvo navodno nije voljno da se odvoji od svog  F-16 Block 30, ili drugim rečima „nema šansi“.

Međutim, pošto je u pitanju novo rukovodstvo koje pokazuje znakove diferencijacije po nekim pitanjima u poređenju sa prethodnim, a u kombinaciji sa potencijalnim političkim pritiskom, kao i ideje za finansiranjem hitnog početka programa tehnološke nadogradnje na F-16 sa novcem od zakupnine F-16 Block 30, teoretski se situacija može promeniti.

Pitanje je, kako Grčka može podstaći ekonomsku saradnju sa Hrvatskom, problem koji se može prevazići uz pomoć SAD-a, bilo direktno od strane vlade ili preko građevinske kompanije Lockheed Martin, koji će izvoditi program nadogradnje.

„Naravno, grčka strana je izrazila mogućnost slanja F-16 Hrvatskoj koje se može kombinovati sa nadogradnjom ΕΑΒ (Grčke Vazduhoplovne Industrije). Ali formulacija Hrvatske komunikacije sadrži preterana očekivanja, što je doduše uobičajena pojava i u našoj zemlji, zaboravljajući da je „kupac uvek u pravu“, nešto što se sistematski zaboravlja u vreme „rodnih godina“ i perioda kada smo priželjkivali kupca…“, konstatuje grčki list „Defence point“ [5].

—————————————————————-

1./. https://www.vecernji.hr/vijesti/morh-borbeni-avioni-damir-krsticevic-zrakoplov-1182468

2./. https://www.slobodnaevropa.org/a/hrvatska-izbor-borbenog-aviona/28616724.html

3./. http://www.reuters.com/article/us-croatia-military-jets-idUSKBN19Y250

4./. http://www.newslog.gr/source/46/defence-point

5./. https://www.defence-point.gr/news/?p=181356

(za Vaseljensku preveo Slaviša Lekić, sveštenik)

KOMENTARI3 komentara

 1. Goran NS says:

  Bivsi predsenik US Bush je prilikom posete hrvatskoj izjavio da amerika poklanja 16 ili 17 F 16. Skoro deset godina je proslo od te posete i izjave i jos nisu dobili obecane borbene avione. Sada je hrvatska prinudjena da kupi "obecane" F16.

  • Miroslav says:

   Pa za par godina će i nama biti skoro deset godina od kada nam je obećan poklon od Rusa i Belorusa u vidu Mig-29 i T-72 i BukM2 i M3 i BTR 80. Pa pre će nama stići pomoć ili poklon od NATO-a nego od braće Rusa. Samo od amera smo dobili oko 40 Hamera.

 2. Prva linija says:

  nista mi nismo dobili od,,amera" neka plate ratnu stetu i obestete ako je to ikako moguce zrtve protivpravnog bombardovanja,porusili nam i unistili infrastrukturu,poubijali i obogaljili narod a sad nam poklanjaju 40 hamera,investicije i donacije sa zapada, KO JE OVDE LUD ??? a ko glup

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *