„GRČKI ČETNIK“ – Potporučnik grčke vojske sa tetovažom „četnik“ pod istragom

„GRČKI ČETNIK“ – Potporučnik grčke vojske sa tetovažom „četnik“ pod istragom

13 decembra 2013

cetnik grcka 01Generalštab vojske Grčke pokrenuo je istragu protiv potporučnika Alexandera Kasidiarisa, koji je fotografisan tokom nacističkog pozdrava dok na stomaku ima istetoviran natpis “četnik” na ćirilici.

Naime, brojni tajni podaci o delovanju pripadnika i članova „Zlatne zore“ otkriveni su na kompjuteru pritvorenog lidera partije Nikosa Michaloliakosa i portparola partije Iliasa Kasidiarisa koji su među osobama koje se terete za vođenje kriminalnom grupom u Grčkoj.

Na fotografijama i snimcima mnogi od njih otvoreno vređaju demokratiju i pokazuju sklonost paravojnim aktivnostima što je, prema grčkim vlastima, dovoljan dokaz za pokretanje tužbe protiv njih.

Takođe, grčka policija je pronašla više fotografija i snimaka na kojima poznati članovi stranke „Zlatna zora“ pričaju o svojoj ideologiji i budućim planovima.

Alexandar Kasidiaris je inače brat Iliasa Kasidiarisa, zloglasnog poslanika neonacističke stranke „Zlatna zora“ koji je u mladalačkim danima bio specijalac grčke vojske na Južnom Kipru.

Naime, grčki list „Kathimerini“ navodi da je brat Kasidiarisa fotografisan kako drži ruku u nacističkom pozdravu sa tetovažom „četnik“ na prsima.

Grčki mediji su naziv četnik prokomentarisli kao „naziv srpske paramilitarne organizacije koja je sarađivala sa silama osovine tokom Drugog svetskog rata“.

S druge strane, pojedini mediji navode da postoji mogućnost da je celi slučaj u vezi sa braćom Kasidiaris namešten kako bi isti bili pritvoreni.

Inače, Ilias Kasidiaris je uhapšen 28. septembra ove godine pod optužbom da je pripadnik kriminalne organizacije koja je umešana u mnoge kriminalne radnje u Grčkoj.

U optužnici se, zajedno s još nekoliko osoba, tereti za ubistvo, iznudu i učestvovanje u nestanku 100 imigranata u Grčkoj. Suđenje čeka sa slobode nakon što je platio kauciju od 50,000 evra.

(Anadolija)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *