ГРЧКИ ГЕНЕРАЛ ПОРУЧИО ТУРЦИМА: Спалићемо онога ко крочи на наше тло

GRČKI GENERAL PORUČIO TURCIMA: Spalićemo onoga ko kroči na naše tlo

21 juna 2020

Načelnik Generalštaba grčke Nacionalne odbrane, general Konstantinos Floros izjavio je da su Oružane snage Grčke spremne da reaguju i spreče bilo kakve akcije Turske, zapretivši da će „spaliti“ onoga ko upadne u zemlju, prenosi televizija „Open“.

„Pre nedelju dana načelnik Generalštaba, general Floros skakao je padobranom zajedno sa drugim pripadnicima Oružanih snaga, čime je poslao poruku upozorenja Turskoj. Govoreći o turskoj agresivnosti u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju, nije ostavio mesta sumnji kako će grčke Oružane snage odgovoriti u slučaju da Turska naruši suverenitet zemlje“, navodi „Open“.– Onoga ko kroči na grčko tlo prvo ćemo spaliti, a zatim ćemo pitati ko je – rekao je Floros, citira televizija.

General nije isključio mogućnost vojnog sukoba, ukoliko Turska pređe „crvene linije“, pretpostavljajući da bi se sukob u tom slučaju proširio.

– Vojni sukob je moguć. Niko ga ne može isključiti. Ako se nešto takvo dogodi, neće se ograničiti na jednu tačku, nego će se brzo raširiti – rekao je on.

Mediji navode da je generalova izjava „poruka odlučnosti“ Turskoj.

– Ko napadne grčke Oružane snage platiće veoma visoku cenu, i to znaju susedi. (Predsednik Turske Redžep Tajip) Erdogan radi ono što govori, ali i mi. Znamo šta ćemo učiniti i na Evrosu (pogranična oblast sa Turskom) i na ostrvima, i na otvorenom moru – poručio je Floros.

U korenu sukoba dve zemlje su namere Ankare da istražuje rezerve nafte u Egejskom moru. Pre nekoliko dana u državnim turskim medijima je objavljen tender za licencu za istražvanja i eksploataciju nafte u blizini grčkih ostrva. Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas je tim povodom rekao da Turska nastoji da prisvoji suverena prava druge zemlje i to što se dogodilo okarakterisao kao provokaciju.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Archelay says:

  Ako je ova izjava tacna onda,njegova zemlja gubi rat.Svima je jasno ko je ko onaj prvi a ko je ko onaj drugi.Te price da se hrabrostom rat dobije je proslost.To i vrapci znaju.Ako je taj general ubedzen za tradicionalni naslon zvani"Amerika"vara se jer kada je u pitanju Turska onda zna se ko kosi a ko vodu nosi.Rusija,Amerika,Kina pa Turska.I?

  • Slobodanka says:

   Ovo ne znači da će Grčka izgubiti rat, samo znači da Grčka neće oklevati da se brani. Da krene takav sukob NATO bi morao da ga ubrzo ugasi. SAD-u nikako ne odgovara sukob Turska-Grčka jer to znači da jugoistočno krilo NATO-a za Evropu raspada se. Inače Turska pripada USA EUcom komandi za Evropu, a ne USA Centkom (američka komanda za Bliski i srednji istok). Volim Grke, ali odgovara mi takav sukob jer on doprinosi slabljenju NATO-a u Evropi. Koga će braniti Grke ili Turke pripadnici evropskih snaga NATO-a? Mogu samo da se postave kao tampon zona, a ni za to neće imati hrabrosti.

 2. persida says:

  Samo imajte na umu da Putin saradjuje sa muslimanom Erdoganom. Njega pravoslavna Grcka ne zanima. Gde su vece pare, tu je i Putko.

  • Slobodanka says:

   Turska nije izrekla sankcije Rusiji, a Grčka jeste. To je bitna razlika. Obrnuto je > Pravoslavne Grke ne zanima što su se pridružili sankcijama i izolaciji najmnogoljudnije pravoslavne zemlje??? Grčka takođe baštini da je ona naslednik nekadašnje Vizantije. Naslednica Vizantije (Grčka) kako može da sankcioniše pravoslavnu Rusiju? Nemoguće je da Grci ne znaju istoriju Krima. Od tih sankcija i kontrasankcija Grčka je imala samo štete jer je ranije značajno izvozila poljoprivredne proizvode u Rusiju.

 3. Mir brate mir says:

  Bože me sačuvaj, valjda misli lepo ćemo ga ugostiti u našim turističkim objektima i obezbediti meleme u slučaju preteranog sunčanja na našem moru. Gde je nestao turizam, ljubav, ugostiteljstvo? Valjda žele da trguju i zarade a ne da spaljuju.

 4. Mir brate mir says:

  Grčko carstvo je prorečeno još u Starom Zavetu kao jarac runjavi koji ceo svet osvoji, beše to u vreme cara Aleksandra Makedonskog i to beše pre rimskog carstva. Ali u novoj eri Grčka je savršeno mirnodopska i nije navalentna kao ove Osmanlije, i obzirom da su obe NATO nastrojene nema izgleda za neki sukob čak ni sama Zver rata neće da ih nahuška na to, tako da generali mogu na miru da glancaju svoje vojničke čizme i primaju vojničku platu i odu u svoju penziju. Neće više biti grčkih careva, heroja i legendi, isto kao ni osmanlijskih paša, kalifa i vezira. Ako i poleti neka raketa ruske proizvodnje to će biti samo greška uz izvinjenje jer obe zemlje zavise od turizma, ribolova, duvana, voća i lepe klime.

 5. Archelay says:

  Gde to pise da su Gci predodredzeni da vladaju svetom?I ako je to tako,zasto danas Grcka ne vlada svetom?I,dalje.Ako je Aleksandrovo carstvo grcko zasto njen vodza se zvzo Aleksandar Makedonski a ne Aleksandar Grcki? Potruditese da nadzete podatke i fukcije Kamena od Rozeta pa cete videti ko su Grci i odakle su dosli a isto i ko su Makedonci i gde su ziveli a i danas zive.Etabliranje grckog etnosa postavljaju Englezi 1832 nakon neuspelog ustanka Makedonca Marka Bocvarova 1821 u severnom podnozju Olimpa.I kao engleski vazali ucestvovali u okupaciju Turskoj 1922 zajedno sa australijskom vojsku.Zna se kako su prosli.Ocekujem da se oglasi onaj koji ima suprotne podatke od mojih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *