ГРЧКИ МЕДИЈИ: НАТО врши притисак на Грчку и Македонију

GRČKI MEDIJI: NATO vrši pritisak na Grčku i Makedoniju

3 januara 2019

Grčki „Katimerini“ piše da NATO želi što pre da bude završen proces s Makedonijom i da je zato generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poslao pismo vlastima u Skoplju i Atini, u kome zahteva da se proces ratifikacije Prespanskog sporazuma završi do 15. februara.

List naglašava da će nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma u Skoplju isti proces započeti i u Atini.

Portparol grčke vlade je izjavio da će premijer Aleksis Cipras 18. januara objaviti vremenski okvir za ratifikaciju sporazuma u grčkom parlamentu.On je još jednom ponovio da u grčkom parlamentu postoji većina za ratifikaciju Sporazuma iz Prespe i, kako je dodao, „nekoliko dana nakon ratifikacije sporazuma, ratifikovaće se i protokol za učlanjenje Makedonije u NATO“.

Demantovao je spekulacije da će protokol o učlanjenju Makedonije u NATO biti ratifikovan nakon parlamentarnih izbora u Grčkoj, odnosno nakon oktobra, preneo je Tanjug.

„Katimerini“ naglašava da je pritisak od strane NATO-a za brzo okončanje procesa usledio zbog očekivanih izbornih ciklusa u Grčkoj i Makedoniji.

Nova demokratija neće ratifikovati Prespanski sporazum

Portparolka najjače opozicione grčke stranke Nove demokratije i evroposlanica Marija Spiraki u intervjuu za radio „Njuz247“ još jednom je ponovila da ta stranka neće glasati za ratifikaciju Sporazuma iz Prespe s Makedonijom ni u ovom, ni u sledećem sazivu parlamenta, prenosi makedonska agencija MIA.

„Ovo smo rekli svim sagovornicima i van Grčke, istim rečnikom i na svim jezicima. Nova demokratija neće podržati sporazum niti u aktuelnom, niti u sledećem sazivu parlamenta, gde ćemo imati većinu“, rekla je Spirakijeva.

U odnosu na najave koalicionog partnera aktuelne vlade i ministra odbrane Grčke Panosa Kamenosa, da će se povući iz vlade kada sporazum bude bio na dnevnom redu u grčkom parlamentu, ona je rekla da će to stvoriti novu situaciju i da će premijer Aleksis Cipras morati da stvara novu koaliciju u parlamentu.

„Povlačenje gospodina Kamenosa i njegovih ministara iz Ciprasove vlade neophodno će zahtevati da Cipras stvori novu većinu u parlamentu. U suprotnom, za nas on neće imati nikakav legitimitet“, rekla je portparolka Nove demokratije.

U vezi sa mogućnošću da Nova demokratija pokrene inicijativu za glasanje o nepoverenju vladi, Marija Spiraki je još jednom ponovila da su „svi parlamentarni mehanizmi na stolu“, a koje će iskoristiti, „zavisi od odluke lidera stranke Kirjakosa Micotakisa“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Stiglo naređenje da se do 15.februara moraju učlaniti! Toliko o dobrovoljnom ulasku čokalija u naci-nato! Hahahahahaha.........! Pa će posle ovo štene od Stoltenberga da kevće kako je "makedonija" dovrovoljno ušla u taj zlikovački savez lopova!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *