Grčkoj za spas nedostaje šest milijardi evra

Grčkoj za spas nedostaje šest milijardi evra

17 августа 2013

Greece-bankruptPoslednji godišnji izveštaj MMF za Grčku pokazao je da programu sanacije Grčke nedostaje 11 milijardi evra i da države evrozone do kraja godine treba da popune barem polovinu te finansijske rupe. Drugim rečima: da će se, u suprotnom, Atina ponovo naći na kolenima.

Deo slavljeničkog raspoloženja zbog izlaska evrozone iz recesije prelio se i na Grčku, iako su njene ekonomske brojke još uvek vrlo daleko od evropskih. Međutim i ublažavanje godišnjeg pada BPD-a na 4,6 posto u drugom tromesečju, u poređenju s prvim kvartalom odnosno minusom od 5,6 %, prva je naznaka da rigorozne mere štednje počinju da daju bar neke rezultate.

Rigorozna fiskalna disciplina koju su toj državi nametnuli EU i MMF, a koja je uslov za primanje presudne pomoći za spašavanje Atine, rezultirala je i krajnje neočekivanom brojkom od 2,6 milijardi evra budžetskog viška, u odnosu na lanjski minus od 3,1 milijardi evra. Međutim, iako ovi brojevi ohrabruju – Grčka je još daleko od rešenja svojih problema.

Dugotrajna recesija nastaviće se sigurno i iduće godine, mora se u tržišno vrlo nepovoljnom okruženju nastaviti privatizacija državnih i javnih kompanija, kupovna moć je u slobodnom padu a ne nazire se ni neko razumno rešenje problema nezaposlenosti.

Grčka je izazvala evropsku dužničku krizu nakon što je 2009. godine Atina priznala da je godinama „frizirala“ svoje budžetske podatke i skrivala ogroman minus. Kako bi se spasila ta država, ali i evrozona Grčka je bila prva evropska država koja je dobila međunarodnu pomoć. Iako je politika oštrih rezova potrošnje i povećanja poreza koju su tražili kreditori uspela da zaleči javne finansije i smanji budžet – ona je istovremeno u potpunom rasulu ostavila privredu i društvo.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u