ГРЕНЕЛ ХИТНО ДОЛАЗИ У БЕОГРАД! Почиње офанзива и ТОТАЛНИ ХАОС

GRENEL HITNO DOLAZI U BEOGRAD! Počinje ofanziva i TOTALNI HAOS

2 jula 2020

Predsednik Aleksandar Vučić juče je rekao da za koji dan očekuje važnu posetu Beogradu koja se tiče Kosova i Metohije.

On nije želeo da otkriva o kom stranom zvaničniku je reč, ali se iz diplomatskih izvora saznaje da se radi upravo o specijalnom izaslaniku Donalda Trampa za razgovore Beograda i Prištine.Iako je dolazak Grenela i ranije bio planiran, ali bez navođenja tačnog datuma, ubrzala ga je nemačka mina kojom je onemogućen razgovor u Beloj kući, zakazan za 27. jun. On ovde dolazi po dogovoru s Trampom i preneće i njegovu poruku Vučiću.

– Objavljivanje optužnice protiv Hašima Tačija, iza čega stoji direktno Angela Merkel, jeste otkazalo susret predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, ali je i nateralo Grenela da ubaci u petu brzinu. Ovaj njegov potez, dolazak u Srbiju, direktan je kontraodgovor nemačkom – navodi Nemanja Starović, diplomata.

Prema saznanjima, Grenel, čovek od najvećeg Trampovog poverenja, odlučan je da kao dominantan nametne svoj ekonomski pristup kosovskom problemu, za razliku od EU, koja politička pitanja vidi kao primarna. Iz onoga što se zasad može čuti, njegov dolazak biće zvanično objavljen do kraja sedmice (najverovatnije će, kako to inače čini, to saopštiti na Tviteru), a onda će biti saopštena i agenda.

– Jasno je da su političke teme nezaobilazne, međutim, Grenel očigledno voli da se kreće po čvršćem, ne klizavom, terenu i zato će nastaviti sa konkretnim ekonomskim inicijativama – poručuje diplomata.

Kako ocenjuje Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, Trampova administracija je mnogo uložila u pregovore Beograda i Prištine i neće odustati od vodeće uloge.

– Aktuelna predsednička administracija SAD, oličena u specijalnom izaslaniku Grenelu, uložila je suviše mnogo političkog kapitala kako bi se uklonile prepreke nastavku dijaloga Beograda i Prištine da bi sada odustala od vodeće uloge u tom procesu. Ričard Grenel, koristeći sve raspoložive metode pritiska, od ekonomskih sankcija pa do skoro otvorene pretnje povlačenjem američkih trupa sa Kosmeta, oborio je čak dve vlade u Prištini i sigurno je da će istrajati u nameri da svom šefu Donaldu Trampu obezbedi preko potrebnu ulogu mirotvorca uoči veoma neizvesnih predsedničkih izbora u novembru – kaže Starović.

Navodeći konstruktivnost američke administracije kad je reč o pregovorima Beograda i Prištine, kojoj suprotstavlja rigidnost nemačke, Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ukazuje na to da ne čudi što Srbija u Grenelu vidi ozbiljnog partnera.

– Mislim da se nemačka diplomatija svojim rigidnim pristupom zaista opredelila za jednu stranu, a to je albanska strana. To ne služi na čast ni Nemačkoj ni svemu onome što Srbija radi u saradnji sa Nemačkom, a to su zajednički projekti, ekonomija – zaključuje Miletić.

KOMENTARI30 komentara

 1. zaliv.net says:

  Sta ce on nama da ponudi da se uloze pare na Kosovu i razvije Kosovo a da ga mi priznamo? Ne razumem o cemu se tu radi, kad bi bar ponudili sever Kosova i resavanje statusa Republike Srpske pa nesto ovako dzaba dolazi. Ko potpise nesto suludo taj moze samo da pogleda kako su neki vladari zavrsavali u proslosti. Mora biti realna ponuda da bi narod to progutao a ucenjivanje mogu macku o rep da okace.

  • Pravda says:

   Samo Srbija u granicama Dusanovog Carstva dolazi u obzir.

   • ralence says:

    Predsednik Tramp je prvo poslovni čovek a onda političar. Njemu i Jevrejskom lobiju u Vašingtonu treba ponuditi da ulažu i razvijaju Trepču i rudnike po Kosovu na duže vreme koje sad ilegalno iskorišćavaju B.Klinton,V.Klark,M.Olbrajt i oni koji podržavaju Šiptare. Tramp i fondacija Klinton se baš nevole i tim potezom Tramp bi uništio klan Klinton na ekonomskom i političkom planu koje sada još podržava EU a specijalno Nemačka. Izlaskom GB iz EU unija je postala vrlo slaba u političkom smislu i više nije uticajna u međunarodnim odnosima.

    • Slobodanka says:

     Država SAD predvodnica NATO-a je okupator br. 1 na tom delu naše državne teritorije. Ni aktuelnom predsedniku SAD Donaldu Trampu ne treba praviti takvu ponudu. Tramp če zaštititi spoljnu politiku SAD iz Klintonovog perioda ma koliko da je ona pogrešna, to je kontinuitet u spoljnoj politici države SAD. Zato je tvoj predlog izuzetno glup.

   • zaliv.net says:

    @Pravda, lepo a sta cemo sa shipcima? Da ih zamolimo da odu? Ili mozda mislite da opet stvaramo zajednicku drzavu sa pacovima koji ce da nas opet glodju cim im se ukaze prva prilika?

    • Milan says:

     Opet širiš bolesne misli, a zapravo propagandu u korist UČK. Strašljivko, ne lupetaj. Oni su računali sa samo jednom mogućnošću da protektorat Kosovo uz pomoć SAD i drugih zapadnih sila postane potpuno nezavisna država. Ali to ne mogu da postignu bez pristanka Srbije i baš taj pristanka-priznanje ne treba im dati. Koliko će biti razočarani kad shvate da moraju ostati u državi Srbiji? Već sada se odseljavaju sa KIM, a tek koliko će odlaziti kad shvate da je njihov višedecenijski separatizam bio viša uzaludna.

     • zaliv.net says:

      @Milane, zamisli moras da ostanes u istoj kuci sa dva siptara i gradis buducnost... tebe majka nije dovoljno dojila bratac pa ne znas o cemu pricas. Inace ja drzo pusku dole, cenim neke od tih UCK sam sredio nije bio bas blizak kontakt u vise navrata ali sa tih strana odakle je moj vod rokao niko sutradan nije mrdao.

      • Milan says:

       E, nisi se oprao sa ovim komentarom jer uporno ti radiš propagandu u korist UČK. Praviš se blesav > ovo nisi pročitao, za tebe ova mogućnost ne postoji: "a tek koliko će odlaziti kad shvate da njihov višedecenijski separatizam bio je viša uzaludna." Najpre će otići vodje UČK jer oni će podlegati sudjenju naših sudova. Svi koji su imali neke veze sa UČK takodje nastojaće da odu. Verovatno i ti češ sa njima otići.

       • zaliv.net says:

        @Milane jabuko sa grane, verujem da kad bi mi tako nesto rekao u lice ne bi zaboravio dok si ziv ali ajde koga briga sta laje neki tamo "zeleni" Milan. Siptari cine oko 90% stanovnistva na Kosovu, UCK ili ne uopste nema veze to vise dole nikad nece biti pod kontrolom Srbije kao nekad i ne treba da bude ako mene neko pita sa tolikim siptarima dole. Nasmeja me lepo !

  • Slobodanka says:

   Da li za tebe ne važi Ustav države Srbije kad pišeš ovakve gluposti: "kad bi bar ponudili sever Kosova i resavanje statusa Republike Srpske pa nesto ovako dzaba dolazi. Ko potpise nesto suludo taj moze samo da pogleda..." Već i sam pišeš suludo, a raspravljaš o tome ko je sulud!

   • persida says:

    SAYS je Vucicev bot, on ovde reklamira ono sto govori Vucic, cak je vise puta pozivao da postujemo predsednika. Ili, u prevodu na srpski, izdajnika.

   • zaliv.net says:

    @Slobodarka nasa, taj ustav ni Srbija ne postuje. Jel to dovoljno?

    • Slobodanka says:

     Svi koji ne poštuju Ustav čeka ih sud i bajbokana, pa ti sad piši anonimne veleizdajničke komentare, ali neko će i takve morončine da identifikuje.

     • zaliv.net says:

      @Slobodarka, ustav Srbije kad je rec o Kosovu se ne postuje jos od 1999 na svim nivoima i u svim pravcima. Ti kao da si iz pecine izasla!?

  • Miraš says:

   Kukavice i smutljivče, uopšte ne treba da razmišljaš o "realnoj ponudi koja može da se proguta", jer cilj je ne samo da mi priznamo Kosovo nego još važnije je da tim priznanjem mi opravdavamo nezakonitu NATO agresiju iz 1999 godine. To mu dodje kao Hvala Vam što ste nas tukli. I trajno ostavljamo američkim bogatašima naše rudno blago na KIM! Sve sile su prolazne, ovu već vidimo kako tone. Kad već volite da razmišljate šta ćete da ostavite svojoj deci eto sada se vidi da bićemo ubrzo u prilici da im ostavimo slobodnu celu državu.

   • persida says:

    Za njega je realna ponuda da pokloni dobar deo Kosova, a ovde se prikazuje kao nacionalista, teska budala.

    • zaliv.net says:

     @Perso ti kao pripadnik "lepe vase" nisi relevantan sagovornik...

  • Miraš says:

   Republiku Srpsku ne mešaj sa Kosovom. BIH će se raspasti sama po sebi zbog unutrašnjih neslaganja, i ne toliko zbog Republike Srpske nego zbog drugog entiteta zbog entiteta Federacija BIH koji odavno ne funkcioniše zbog neslaganja Bošnjaka i Hrvata.

   • šiško says:

    Tačno tako. Osim toga, Republika Srpska je i istorijski nešto sasvim drugo od KiM-a. Dok je KiM istorijski sastavni deo Srbije, dotle je Republika Srpska istorijski u suštini ostatak srpskih država, tj. kneževina, a srpski narod je po toj osnovi konstitutivni. To je najmanje što su mogli da im daju, manje nikako nisu mogli. Nisu ih mogli proglasiti manjinom,jer svi znaju da je Bosna oduvek bila srpska. Da su to učinili, jako bi ugrozili interese mnogih uticajnih država i naroda. Nisu mogli ni da ih proglase nekim drugim narodom, jer oni na to nisu i nikad ne bi pristali. Zbog svega toga je napravljena ovakva BiH konstrukcija koja je na duži rok neodrživa i koja će se sama od sebe raspasti. Šta će u tom trenutku odlučiti Republika Srpska, da li će se priključiti Srbiji ili ostati nezavisna država, to je samo njihova stvar.

   • zaliv.net says:

    @Miras od Milovu Goru, Repubika Srpska nikads nije bila u losijoj poziciji, sva prava su im poturice oteli...skoro sva. U RS sve je vise poturica i ako se nesto ne promeni ode i ona za koju deceniju

  • Jovan says:

   Ni jedan dogovor sa Zapadom, sporazum, bilo usmeni bilo pismeni, nije bio u korist Srbije. Znaci ceka nas verovatno jos jedna prevara. Znamo da je Tramp malo neutralniji od fasista zvanih demokrate, ali ne i dovoljno. I to sto ce mozda da bude napisano u korist Srbije, Zapad nece postovati kao sto nije ni one od 90-ih pa do danas. A trazice od nas da ispostujemo i ono sto ne pise u sporazumu predstojecem. Ali, bice referenduma pa ce narod da odluci; mi nismo ni Makedonija ni Crna Gora da vlast protivno volji naroda donosi odluke u korist Zapada. Neka vlast vodi pregovore a ako narod vecinski 2/3 kaze da je sporazum ok, onda je to to. Naravno nikakvih 50+1% od 50% izaslih, jer je to samo 1/4 naroda za. A kad se pominju pare, i iskljucivo pare, znam da je rec o prostituciji.

   • Miraš says:

    Referendum o poklanjanju bilo kog dela teritorije države je neustavan (nezakonit),isto važi i za KIM, zato se ni ne može organizovati referendum po tom pitanju. Nastojaće da to otuđenje KIM odrade na neki drugi način.

  • Slobodanka says:

   Amerika tone u medjusobnim sukobima, i NATO koji je napravio tkzv. Kosovo samo što se nije raspao, a ti bi sa propalim NATO-om da na vreme napraviš sporazum. Koja si ti budala. Retko majka radja takve.

   • zaliv.net says:

    @Slobodarka, iluzija je da se SAD moze raspasti kao vojna i ekonomska sila bez nekog velikog rata. Samo neupuceni se nadaju da nesto moze samo od sebe da se eto tako srusi. Ti i slicni tebi zaboravljaju jednu veoma bitnu cinjenicu, siptara na Kosovu ima 90%...

  • Natalia says:

   Nema realne ponude. Najrealnije je po Ustavu i R 1244. Da je KosMet za delenje i dabvanje, to bi davno uradilili Lazar, Milos, Jugovici i ostali. Najrealnija ponuda bi bila da presele u Albaniju, odakle su dosli gladni i žedni, pa im je Srbija pružila utočiste, uz pomoc Broza, pa bi sad da prisvoje ono sto nikad nije bilo njihovo.

   • zaliv.net says:

    @Natalia, Srbija ne postuje ustav od 1999, a rezoluciju 1244 takodje niko ne postuje pa cak ni nasi saveznici jer da je postuju oni bi nesto po tom pitanju ucinili a ne samo da klimaju glavicama na UN zasedanjima...Nasi preci su gresili i mi sad placamo, siptari nece sami otici a ako ih oteramo silom mi zbog medjunarodne zajednice stavljamo Srbiju u takav polozaj da bi se ugasili kao nacija za 50god

 2. milanm says:

  USA-anglosaksoni tlače Srbiju nekoliko, hm dal´ samo, desetljeca...sada su odlucili Srbiju=vazalnog roba pogladiti po ledjima. Koliko ce to bolno biti ajd da vidimo, naučili smo mi i na gore.

 3. test01 says:

  Americi se zuri jer vide sta se desava u Srbiji i da je diktator poceo da tone pa zele da potpise preko nego sto ga narod "oduva". Sa potpisom bi legalizovali svoju agresiju na Srbiju i osigurali se da ih Srbija nikada ne optuzi za zlocine a teroristi siptari mogu da tuze Srbe... I USA i Nemacka vode istu anti-srpsku politiku, Nemacka iz svojih poznatih fasistickih razloga a NATO je stap duboke drzave. Ameri ne znaju nista o Srbijji i Srbima osim onoga sto im propaganda duboke drzave servira.

 4. Gagi says:

  Ovo je nezaustavljiv proces nase istorijske propasti. Mnogo je onih koji u nasoj drzavi imaju ogroman politicki uticaj i ugledno zive od rasprodaje krvavo stecene Srpske imovine. Ti kadrovi nase propasti su odavno "strucno osposobljeni" po raznim svetskim centrima i spremljeni za ove dogadjaje. Skori svi vazni politicari na ovom prostoru su bili Fulbrajtovi stipendisti a to nesto govori. Ova poseta ce se zavrsiti upravo onako kako je isplanirana sa nasim politicarima. Izaci ce na kraju sa saopstenjem da je bio strasno tezak pregovor, da smo imali ludu srecu sto smo i ovo ispregovarali u ovako teskim istorijskim okolnostima, objasnice nam da smo mi u stvari strasno srecan narod. Nikada nam nece objasniti da se politicke okolnosti prave i stvaraju, da se takodje upotrbljivi politicari u raznim drzavama prave i stvaraju.Na kraju balade stizu urlatori na javnim medijima, oni ce svojim orgazmicnim hvalospevima zadati poslednji udarac vec raspadnutom Srpskom telu. Mozda ce nas udostojiti njihovog akademskog znanja da nam objasne da je ovo vec odavno standardan, neprekinuti proces rastakanja Srpskog bica i duse. Naravno, sve to mora da se desava nevidljivo i postepeno, "kako nalazu momentalne okolnosti".

  • zaliv.net says:

   @Gagi, Kosovo je overilo svoju sudbinu ponajvise za vreme Tita u koga se vecina Srba tada klela a i danas se dobar deo Srba u njega kune.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *