ГРЕНЕЛ О ТРАМПУ И КОСОВУ

GRENEL O TRAMPU I KOSOVU

25 oktobra 2023

Nekadašnji američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je sinoć na tribini u Novom Sadu da Evropska unija ne pritiska dovoljno odlučno premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i da je pre svega neophodno sprovesti potpisane sporazume.

– Ne dopada mi se nedostatak sprovođenja prethodnih sporazuma i mislim da to predstavlja problem za kredibilitet Evropske unije – rekao je je Grenel i istakao da se predstavnici Prištine ne pridržavaju dosadašnjih sporazuma, kao i da Kurti treba da formira Zajednicu srpskih opština koja je dio mnogih ranijih sporazuma.Dodao je da ne zna zašto to Kurti izbegava i da međunarodna zajednica treba da bude mnogo stroža prema njemu jer nije ispoštovao svoj zadatak.

Osvrnuvši se na povećanje broja NATO trupa na KiM, Grenel je podsetio da se u početku nije ni smatralo da će na KiM biti potrebno prisustvo NATO trupa.

– Da je predsednik Tramp i sada na čelu SAD, ne bismo imali povećanje NATO trupa na Kosovu (i Metohiji). Mi bismo smanjili snage NATO. Predlagali smo četiri različita sporazuma o normalizaciji, i tada sam rekao predsedniku Vučiću i tadašnjem (tzv.) predsedniku Tačiju da ako hoće posao za svoje mlade ljude, i ako žele da razvijaju svoju ekonomiju, da treba da razgovaraju o boljem životu, a ne samo o politici – rekao je Grenel.

Takođe je dodao “da će doći vreme kada će pritisak biti usmeren na Srbe da ostvare veći napredak u rešavanju složenih pitanja na Balkanu” dodavši da NATO trupe ne mogu beskrajno garantovati bezbednost u regionu i potrebno je omogućiti ulazak zapadnim kompanijama na sever Kosova kako bi se iskoristio potencijal Balkana.

– Pre nekoliko godina kada sam izrazio želju da posetim sever KiM odgovarali su me rekavši da tamo nije bezbedno. Otišao sam bez obezbeđenja i razgovarao sa ljudima koji tamo žive. Primili su me veoma srdačno – prisetio se Grenel perioda kada je bio službenik u Trampovoj administraciji.

(Borba)

KOMENTARI2 komentara

  1. Žarko says:

    I po Grenelu se vidi da su bitne samo zapadne kompanije i da imaju pristup bogatstvima Srbije. LAJAVI KRELCI ZAPADA!

  2. EkRostand says:

    Znači Grenelu u tome je štos,trebaju vam rudna bogatstva na KiM.Nije da to nismo znali otprije,ali dobro je da se neki amerikenjci izlaju o pravom razlogu otimačine srbskog KiM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *