ГРЕШКА КОЈА ЋЕ ИХ СКУПО КОШТАТИ: Турска ће изгубити десетине милијарди долара, а Курди се отцепљују!

GREŠKA KOJA ĆE IH SKUPO KOŠTATI: Turska će izgubiti desetine milijardi dolara, a Kurdi se otcepljuju!

30 novembra 2015

erdogan 343Sada već nema sumnje da je obaranje ruskog aviona Su-24 bio čin agresije. Zapravo, turske vazdušne snage su bukvalno danima čekale na granici da se ruski avion pojavi. Sve je bilo isplanirano, uključujući i profesionalnog kamermana turske televizije koji je čekao da sve to snimi.

Kada je Vašington potvrdio da su turske vazdušne snage oborile ruski avion iznad Sirije, Ankara je počela dase skriva iza Vašingtona. Brojne turske televizijske stanice su 26. novembra objavile izveštaje da je Barak Obama odobrio obaranje aviona na sastanku G-20 u Antaliji.

Međutim, sada je već sve jasno i Erdoganova politička karijera je skoro gotova. Već se spekuliše da bi premijer Davutoglu mogao da preuzme njegovo mesto jer je učvrstio svoj položaj na skorašnjim izborima.

Stručnjaci širom sveta nagađaju na koji će način Rusija odgovoriti, a za sada je definisala sledeće korake:

–   Potpuna zabrana turističkih putovanja u Tursku. Turska će zbog ove zabrane već u prvih godinu dana izgbiti oko 3,5 milijarde dolara.

–   Pripreme za odmazdu. Rusija je postavila najnovije S-400 PVO sisteme blizu Latakije. To će defakto kreirati zonu bez letenja iznad Sirije za turske vazdušne snage.

–   Smanjenje uvoza iz Turske u Rusiju. Turska bi mogla da izgubi i do 2 milijarde dolara samo u ovoj godini zbog embarga.
Obustavljanje svih projekata sa Turskom, uključujući i izgradnju nuklearnih elektrana. Istovremeno će doći i do zabrane delovanja brojnih turskih kompanija u Rusiji.

–   Jačanje saradnje sa kurdskim političkim snagama – glavnom pretnjom po vladu u Ankari. Ovo će znatno uticati na političku stabilnost Turske pogotovo sada kada je Erdoganov položaj poljuljan.

Ipak, najveći udarac Erdoganu predstavlja izveštavanje medija o njegovoj vezi sa ISIS-om i ulozi njegove čitave porodice u poslu s krijumčarenjem nafte. Dokazano je da njegov sin Bilal sarađuje sa ljudima koji preprodaju ukradenu naftu Ukrajini, Japanu i još nekim azijskim državama. Prihodi od ove prodaje dostižu i cifre od 5 milijardi dolara godišnje, od čega 2 milijarde dolara dobijaju teroristi ISIS-a.

Štaviše, Erdoganova porodica je umešana i u proizvodnju i prodaju sintetskih droga. Činjenica je da je policija već nakupila više nego dovoljno dokaza da svi članovi Erdoganove porodice budu krivično gonjeni.

Dakle, jasno je da Moskva neće prihvatiti izvinjenja Ankare, čak ni ako Erdogan bude molio Putina.

Što se tiče terorističkih napada koji su počeli u Turskoj nakon obaranja aviona Su-24, to je samo znak da turska vlast ne kontroliše situaciju u državi i da ne može da zaštiti živote svojih, ali ni stranih državljana u Turskoj.

To sve može dovesti do raspada države uz otcepljenje kurdskih oblasti, što znači da će čitava južna Anadolija postati nezavisna država.

Što se tiče provincije Hataj, koja je uglavnom naseljena Arapima, ona bi se mogla pripojiti Siriji. Takođe nije nemoguće da se jermenski regioni na severozapadu Turske zajedno sa planinom Ararat pripoje Jermeniji.

Oni će uzalud čekati na NATO da ih izvuče. Kada se Turska učlanila u NATO 1952. godine, to je bilo samo zato što je Zapad želeo da smanji rastući uticaj Sovjetskog saveza na Bliskom istoku.

Takav korak Zapada je zapravo napravio više problema nego rešenja. Turska je vremenom postala razmaženo dete NATO-a. Invazija Kipra 1974. godine je uzrokovala podele u savezu, a Grčka se do 1980. godine povukla iz NATO-a.

Sirija je 2012. godine oborila turski avion koji je upao u njen vazdušni prostor. Danas Turska bukvalno koristi svoje članstvo u NATO-u kako bi ostvarila svoje političke ciljeve koji nemaju veze sa interesima NATO-a.

Radikalni islamizam je već kročio u Evropu i napao njen centar – Pariz. Usled toga, francuski predsednik Oland je naložio Vašingtonu da zanemari razlike i svađe sa Rusijom i da se svi zajedno udruže u borbi protiv terorizma.

Kako je Putin naveo, Turska je defakto napravila savez sa ISIS-om tako što je podržala krijumčarenje nafte. Nije ni čudo što mnoge države Zapada žele da isključe Tursku iz NATO-a i da uspostave bližu saradnju sa Rusijom.

Treba napomenuti da francuski politički naučnik, Bualem Sansal, veruje da je Turska opasnija od ISIS-a jer je ona u procesu ponovnog uspostavljanja Otomanskog carstva. On je ubeđen da će u skorijoj budućnosti doći do sukoba između Ankare i Teherana. On navodi da je potrebna grublja politika prema Turskoj.

Na Bliskom istoku se svašta izdešavalo u prethodnih nekoliko meseci. Rusija se umešala u sirijski konflikt i dramatično promenila ravnotežu snaga u borbi protiv terorizma. Naravno, situacija je prilično haotična jer ratni avioni četiri velike svetske sile – SAD, Rusije, Velike Britanije i Francuske – deluju bez ikakve međusobne koordinacije.

Ne treba zaboraviti ni da je Iran aktivno umešan u sukobe u Siriji i da će podržavati legitimnu vladu Bašara al Asada do samog kraja. S druge strane, Turska, Katar i Saudijska Arabija s ubeđeni da Asad mora da ode po svaku cenu. Izrael navodno nije direktno umešan u sukobe, ali ne treba zaboraviti da Hezbolah deluje u Siriji i da je Hezbolah najveći neprijatelj Izraela.

Sve strane umešane u sirijski konflikt imaju različite interese. Turska prodaje ukradenu naftu, obezbeđujući Islamskoj državi finansijske resurse za nastavak borbe.

Dakle, jedna članica NATO-a aktivno podržava islamske terorističke grupe. Zašto Zapad još uvek nije rešio ovaj problem? Izraelski lideri takođe kritikuju ulogu turske vlasti u podržavanju palestinskih radikalnih islamista.

Moskva je nakon obaranja Su-24 aviona shvatila da mora da preispita svoje odnose sa Turskom, kao i da bi mogla da zahteva od NATO-a da Turska odgovara za ovaj napad. Ne može jedna država da bude deo civilizovane međunarodne zajednice i da istovremeno učestvuje u poslovnim aktivnostima sa teroristima Islamske države.

Ukoliko turska vladajuća elita doživljava ISIS kao saveznike, onda civilizovani svet ne može biti saveznik Turske. Turska je do sada uspevala da se izvuče pomoću raznih aktivnosti, ali ovaj put je kap prelila čašu.

Peter Lvov (NEO)

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *