ГРЕШКА КОЈА ЈЕ УЗДРМАЛА АМЕРИКУ

ГРЕШКА КОЈА ЈЕ УЗДРМАЛА АМЕРИКУ

26 фебруара 2021

Америчке Федералне резерве (ФЕД) због пада мреже обуставиле су у среду новчане транскације између финансијских институција. Надлежни су одбили да коментаришу да ли је грешка која је уздрмала Америку резултат ажурирања система или људског фактора и мада је ФЕД крајем дана успоставио нормално функционисање, неки експерти то оцењују као забрињавајуће.Због пада мреже Фед је обуставио 12 услуга које су се током поподнева постепено враћале у нормалу. Америчка централна банка је саопштила да је разлог за прекид био „оперативна грешка Федералних резерви“.

Фед грешка уздрмала Америку

Коментаришући ову вест, професор банкарства на Економском факултету у Београду Ђорђе Ђукић напомиње да су управо свесни оваквих ризика сви у свету креирали систем који треба да сведе штету на најмању могућу меру.

„Према важећој регулативи и најбољој пракси, све банке морају да имају безбедносни систем, информациони систем који практично служи за подршку активностима банке у ванредним околностима, такозваном катастрофичном сценарију који је као ИТ систем потпуно дислоциран. Он је ван банке, на посебној је локацији и активира се када затаје сви кругови безбедности унутар ИТ подршке у смој банци“, објашњава Ђукић за Спутњик.

То, како каже, значи да увек у банкама постоје ИТ инжењери који су задужени да пажљиво прате и надгледају тај систем и уредно, не само информишу Управни одбор банке већ и централну банку о томе да ли су сви услови испуњени за нормално функционисање управо у случају катастрофичног сценарија. То је, додаје он, устаљена пракса.

Активирање ИТ подршке

„Код такозваних системски важних банака у свету, које имају изузетно високе билансе и упражњавају најразличуитији спектар активности, почев од комерцијалног банкарства па до инвестиционог, то су енормне инвестиције. Када наступи такав сценарио, било упадом у систем, или техничким омашкама, или како се то каже, падом система, апсолутно се активира та ИТ подршка осмишљена за случај катастрофичног сценарија,“ истиче Ђукић.

Ни Фед, ни амерички медији се нису много бавили овим питањем. Шеф америчке централне банке, Џером Пауел данас се огласио али констатацијом да би могло да прође и више од три године пре него што инфлација досегне циљани ниво од два посто. Тиме је, заправо, поручио да Фед планира да задржи ниске каматне стопе још дуго времена и да технички испад није нека посебна тема.

У тексту који је, пак, објавио Блумберг, напомиње се да су током четворочасовног искакања из шина, системи Федералних резерви који на дневном нивоу обављају милионе финансијских трансакција, поремећени оним што је изгледало као нека врста интерног квара.

О разлозима се не прича

Системи су до краја дана били у функцији, али се, како напомињу у тексту, поставља питање отпорности те инфраструктуре на коју се Американци ослањају када су у питању плаћања.

Уз подсећање да су се 2019. такође догодила два поремећаја, некадашњи ИТ стручњак у Феду Дејвид Харт је констатовао да је то прилично забрињавајуће. Тада је за трочасовни прекид било криво „унутрашње техничко питање“, а Фед је одбио да пружи више детаља. Блумберг је позивајући се на закон о слободи информација тражио додатне податке Феда о том инциденту, али је његов захтев одбијен.

У случају такозваног катастрофичног сценарија активира се ИТ сектор као подршка активностима банке у ванредним околностима.

С обзиром на то онда и не чуди констатација нашег саговорника да се не може рачунати на потпуну информацију о разлогу због ког је дошло до најновијег прекида у раду 12 Федових срвиса.

Да ли је у питању само технички фактор и ако јесте, да ли је оперативна грешка, хакерски упад, или нешто друго, то знају само у Феду.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. Si Ju Leter Aligeder says:

  Грешка је што имају истог орла као и друг Хитлер, ФЕД вероватна барата од почетка нацистичким благом и њиховим резервама које су заостале од силног пљачкања света, што и данас раде.

  • test01 says:

   FED je privatan, drze ga banke a na vrhu piramide (vlasnik) je - R&R. Iza FED ne stoje nikakve rezerve, oni samo stampaju dolare bez pokrica i od toga dolazi svo zlo na ovoj planeti. Sa tim novcem naoruzavaju NATO i zaduzuju citav svet - tako su zavladali sa svim drzavama i sada pokusavaju da stvore globalnu vladu.

 2. Риста says:

  Па добро, нек буде катастрофичено опи.чено. Јел то исправно на српском језику или су ови горе једноставно заљубљени у ту реч? Ма има људи који волу неку реч, симпичитична им па нек волу, није штета. А не знам, можда је то права српска реч. Уосталом, врло је практисофична и активна у Србији. Али, ма шта мислио о себи, ја ипак нисам најпаметнији на свету. Мада сам понекад катастрофичан сам према себи. Искључе ми се ИТ и док не пронађем хакере, сав сам ко кастри фичан...мислим - такав некакав. Е баш волем што су се тако лепо одразили па се сада забављам до миле воље.

 3. Риста says:

  А кад ме прошла еуфоричност, замислим се онолико колико је мени могуће. А јел све одИТовано, или су уплате народа легле само нису прослеђене? Јел тај ИТ пукно начисто или само у понеким безвредним деловима? Јел има неки Американац овде да је уплатио нешто у то време па му паре нестале али газда му каже да није ништа уплатио и да ће ги тужи? Ај ако има и ако је плаћо преко ИТа, нек нам каже...дас радујемо.

 4. Gagi says:

  Na kraju ce nas digitalizacija sigurno odvesti u propast. Secam se ranijih optimisticnih ocekivanja, da ce jedan kompjuter zameniti njih deset koji rade u kancelarijama. Ispostavilo se nesto sasvim drugo, nema slobodnih stolova da se uhlebe svi koji nesto kuckaju. Kada bude krenuo sledeci veliki sukob medju narodima, prvi na udaru ce biti vojni i komunikacioni sateliti. Tada se oslepljuju avioni, podmornice i sva najnaprednija vojna sredstva. Sve staje, vracamo se u kameno doba, pitanje je koliko ce podataka iz drzavnih uprava biti sacuvano. Iskreno se nadam da smo se obezbedili i da imamo nezavisne servere koji su dislocirani, na kojima se cuvaju znacajni drzavni podatci. Digitalizacija je haos u najavi, jednog dana ce neko iz svojih strateskih razloga verovatno spustiti roletnu. Samo se moze zamisliti sta ce tada biti, opsta gungula, zivot bukvalno staje.

  • Риста says:

   Гаги, мало си се залетео, али дешава се. Администрација по бизнис фирмама је преполовљена и то на Западу траје већ скоро 5 година. Чак шта више, много канцеларија је потпуно затворено јер се све ради преко аутоматских програма. Сада имају нове компаније које програмирају уговоре, плаћање радника, пореза, програмирају наређења и све оно што је радила администрација. Једна таква компанија са хиљаду стручњака програмера замењује на десетине хиљада административних радника и снижава трошкове компанија, односно повећава профит, због чега компаније не жале инвестиције у нове системе и програмере. Све надокнаде отпупштањем радника, наравно и доброг дела администрације. Тако и остали свет. Администрација на свету се своди на минимум. Да додам, аутоматуизација свега, а поготово производње, транспорта и трговине полако смањује потребу за радницима. У Србији се још не осећа баш толико део дигиталне куповине, али хоће ускоро. Амазон је пример такве мини административне компаније, само има проблем са паковањем поруџбина преко интернета и то се сада убрзано решава и биће аутоматизовано. На програмерима је будућност. За админиострацију ме радује, али оно остало...па ја нећу то доживети али млађи...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u