Грешке које правимо за доручак

Greške koje pravimo za doručak

24 marta 2015

dorucak 4354Postoje sukobljena istraživanja i stavovi o tome da li je doručak obavezna jutarnja rutina. Bez obzira šta ste čuli ili pročitali uvek je bolje prvo doručkovati, a onda nastaviti sa svakodnevnim obavezama.

Ako mislite da ste tokom noći i sna odmarali vaš organizam, grešite. Mozak se nikada „ne gasi“ kao ni vaše telo. Tokom noći se i dalje crpi energija. Ljudi propuštaju doručak i raznoraznih razloga, ali najčešći je nedostatak vremena.

Evo neke od grešaka koje pravimo ujutru, kada ustanemo.

1. Ne doručkujemo

Preskakanje doručka iz bilo kojeg razloga je prva jutarnja greška koju ne bi trebalo da ponavljate. Ukoliko nemate vremena za spremanje doručka, najbolje rešenje je da ga pripremite prethodno veče pre nego što odete na spavanje. Na kraju krajeva pahuljice i mleko (sok ili čaj) su najjednostavnije rešenje i ne oduzimaju mnogo vremena.

2. Prejedanje za doručak

Naravno da doručak ne treba da dugo traje, ali to ne znači da treba da jedete kao da niste jeli danima. Zdrav obrok je obavezan, ali nema potrebe da se prejedate. Težak doručak može teštko pasti za stomak i otežava varenje.

3. Isti doručak svakog jutra

Pahuljice i mleko svakog jutra jesu uteha u smislu da se hranite zdravo, ali ne treba ih konzumirati baš svakog jutra. Ne samo što ne unosite i ostale neophodne materije, već i brzo dosadi.

4. Zalivanje sokom ili vodom

Hranu je potrebno sažvakati, a ne samo progutati. „Žvaći, ne gutaj“, je opomena koju ste sigurno barem jednom u životu dobili od svojih roditelja. Gutanje nikako nije preporučljivo kao ni zalivanje tečnošću. Može teško pasti za stomak i varenje.

5. Jedenje usput

Pored toga što možete da ispustite svoj doručak u brzini i isprljate se, ovakav način konzumacije doručka oduzima dosta energije i uskoro ćete ponovo ogladneti.

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. demos kratius says:

    Ispade sad da su crnogorci najvrjednija nacija.Jer oni poslije ustajanja primaknu stolicu da odmore i izgledaju iscrpljeno kao da su cijelu noc rintali,valjda im je u spavanju mozak tako bio aktivan.Pitam se samo o cemu onda tako duboko razmisljaju da se toliko iscrpe i umore od spavanja.Ja veoma cesto koristim engleski sistem tojest ujutro se brale natrpam kao sto kazete koda danima nisam jeo.Ma udri brate po jajima, meso,kafa,sokovi,kolaci,marmelada,...koce cekati navecer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *