Григориjе чека папу у Сараjеву?

Grigorije čeka papu u Sarajevu?

30 maja 2015

04-_620x0 5677878989Papa Franja sastaće se tokom posete Sarajevu 6. juna sa vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, koji će kao pomoćnik mitropolita dabrobosanskog Nikolaja predstavljati pravoslavne vernike BiH. Nije isključeno da razgovorima sa poglavarom Rimokatoličke crkve prisustvuje i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji će zastupati Sveti sinod SPC.

Poseta pape svakoj državi podrazumeva i sastanak sa liderima ostalih lokalnih crkava i verskih zajednica. Ovo pitanje je bilo ključ spekulacija da bi sa papom u Sarajevu mogao da se sretne i patrijarh srpski Irinej, koji je najviši poglavar pravoslavaca Bosne i Hercegovine. Prema informacijama „Novosti“, do toga najverovatnije neće doći, već će SPC biti predstavljena na nižem nivou.

Mogući susret patrijarha Irineja i poglavara Rimokatoličke crkve, prema našim informacijama, nije bio zvanična tačka dnevnog reda ovogodišnjeg zasedanja Sabora SPC. Sagovornik „Novosti“ iz Patrijaršije ističe da je u ovom trenutku to za Crkvu „apsolutno sporedna tema“.

Kako saznajemo, Sabor SPC koji zaseda u Beogradu odgovoriće negativno na papino pismo koje je stiglo na adresu Srpske patrijaršije, u kome predlaže neku vrstu konsenzusa sa Srpskom crkvom oko kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Stav SPC o ovom pitanju je čvrst i nepromenljiv – proglašenje Stepinca za svetitelja, s obzirom na njegovu istorijsku ulogu, nije dobar potez i neće doprineti boljim odnosima naše Crkve i Vatikana.

U pisanju svog odgovora Patrijaršija će se držati istorijskih činjenica, koje upućuju na nečasnu ulogu ovog kardinala i drugih katoličkih sveštenika tokom genocida nad srpskim narodom u NDH.

Kardinal Stepinac i najave o njegovom skorom proglašenju za sveca bili su u četvrtak tema susreta papskog izaslanika kardinala Kurta Koha Beogradu. Predstavnik Svete stolice drugi put ove godine boravi u Srbiji, a njegova poseta tumači se u svetlu napora Vatikana da ublaži negativne efekte najavljene kanonizacije.

Koh se u četvrtak sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji mu je zahvalio na principijelnom stavu Svete stolice o Kosovu, ali i izrazio zabrinutost da bi odluka o proglašenju Stepinca za sveca narušila sve dosad urađeno na poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske.

– Iskazujem iskreno poštovanje prema svim verskim zajednicama u Srbiji i zato vas molim da kada brojite zrna u jednoj ruci, prebacite ih u drugu i prebrojite ponovo – metaforično je Nikolić apelovao na Vatikan da još jednom razmotri svoju nameru.

Kardinal je preneo papino zadovoljstvo predstojećom posetom predsednika Srbije Vatikanu, koja je zakazana za septembar.

– Poseta pape Srbiji značajno bi doprinela čvršćoj saradnji verskih zajednica i pomirenju naroda bivše Jugoslavije – naglasio je Koh.

POZIV I IZ HRVATSKE

ODNOSI Vatikana i SPC koji se lome na pitanjima Stepinca i NDH, prema nekim tumačenjima, posredno utiču i na Hrvatsku. Katolički vernici pritajeno su ljuti što njihov verski poglavar izbegava da poseti Zagreb. Papa Franja primio je u četvrtak u Vatikanu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja je poglavara Rimokatoličke crkve zvanično pozvala da poseti Hrvatsku. Tom prilikom poklonila mu je dres fudbalske reprezentacije Hrvatske.

SUSRET NIjE NA VIDIKU

SVE intenzivnije kontakte Srpske crkve i Vatikana treba posmatrati u svetlu činjenice da su Srbija i SPC lideri državno-verskog i međuverskog dijaloga u regionu – ističe dr Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije i nekadašnji koordinator Međureligijskog saveta Vlade Srbije. Zbog velikog bremena prošlosti, on ne veruje u skori zvaničan susret patrijarha Irineja i pape Franje.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *