Гробницу Срба сакрили багремовима

Grobnicu Srba sakrili bagremovima

19 aprila 2017

Na Alipašinom polju u Sarajevu, prema tvrdnjama svedoka, nalazi se masovna grobnica sa ostacima pripadnika srpskog naroda, preko kojih je bačen smrskani kombi bus, a zatim posađena stabla bagremova.

Milan Mandić, predsednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije, kaže za Glas Srpske da je putem Instituta za nestala lica podnet zahtev za ekshumaciju na toj lokaciji, ali da Tužilaštvo BiH ne reaguje već dve godine.

– Tražimo samo da odrede jednog deminera sa detektorom metala koji će izaći na teren i konstatovati situaciju. Međutim, ne daju čak ni to – ističe Mandić. On kaže da postoje svedoci, koji su iz okolnih zgrada posmatrali kada je ta masovna grobnica krajem 1994. godine zatrpavana.

– Rađeno je i noću. Kada je grobnica zatrpavana, dovezen je kombi bus kojeg je bager smrskao, a preko toga je nabačena zemlja. Zatim su posađena stabla bagrema koja se tu nalaze i danas. Pretpostavljamo da se u toj grobnici nalaze ostaci Srba nestalih na Alipašinom polju i okolini. Moguće je da su tu ostaci Slobodana Samardžića, Brace Gojkovića, Stane Šehovac, a možda i Anđelka Kuline i još mnogih drugih nestalih Srba – naveo je Mandić.

Podseća da u Tužilaštvu BiH stoji 145 zahteva za ekshumacije, na koje nikada nije stigao odgovor.

– Od tog broja čak 120 zahteva putem Instituta podnela su udruženja srpskih porodica na čije pokretanje ili odgovore čekaju i po šest godina – napominje Mandić.

U Tužilaštvu BiH banjalučki list nije uspeo da sazna zašto se oglušuju na zahtev za ekshumaciju na Alipašinom polju.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih kaže da Tužilaštvo BiH ne postupa po zahtevima za ekshumacije pripadnika srpskog naroda, bilo da stižu iz Republike Srpske, bilo iz Instituta.

– Od početka rada Instituta 2008. godine uglavnom se ekshumiraju posmrtni ostaci pripadnika bošnjačkog naroda. Mi imamo zahteve koji u Tužilaštvu stoje po nekoliko godina – kaže Kojić.

Iz Instituta je nedavno stigla vest da se traga za još 250 sarajevskih Srba i da postoji nekoliko lokacija koje bi mogle da skrivaju njihove posmrtne ostatke.

Tužilac ih ponovo sahranio

Na jednoj lokaciji na Alipašinom polju u novembru 2012. godine pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju Srbima stradalim u Sarajevu 1992. godine. Tužilac Tužilaštva BiH ubrzo je okončao tu ekshumaciju, a bez saglasnosti ovlašćenih predstavnika Instituta za nestala lica.

(Vesti-online)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *