ГРОМ ИЗ ВЕДРОГ НЕБА – ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Почело спајање Русије и Белорусије?!

GROM IZ VEDROG NEBA – ZAPAD U NEVERICI: Počelo spajanje Rusije i Belorusije?!

4 jula 2021

Belorusija prekida partnerstvo sa EU, planira da spoji poreski sistem sa Rusijom, uspostavi zajedničko tržište energije i transporta.

Komšije Rusija i Belorusija planiraju da prodube svoje bliske ekonomske veze stvaranjem više integrisanih tržišta i zajedničkim radom na objedinjavanju vitalnog poreskog i carinskog zakonodavstva, otkrio je predstavnik Minska u Moskvi.Vladimir Semaško, beloruski ambasador u Rusiji, objasnio je u ponedeljak da par radi na objedinjavanju energetskog i transportnog sektora, a takođe planira da pređe na zajedničku industrijsku i poljoprivrednu politiku. Dve zemlje očekuju da će to zaključiti do 1. januara 2022, rekao je on.

Potez je usledio istog dana kada je Belorusija najavila povlačenje iz “Istočnog partnerstva” Evropske unije, šeme čiji je cilj povlačenje bivših sovjetskih država u orbitu Brisela i dalje od Rusije.

Minsk i Moskva su deo takozvane Unije država od 1999. godine, kada su aktuelni beloruski lider Aleksandar Lukašenko i bivši ruski predsednik Boris Jeljcin potpisali sporazum i dogovorili se da započnu integraciju.

Prema tekstu dokumenta, dve nacije planirale su da stvore zajednički parlament, sud i vladu. Od tada se redovno razgovara o ujedinjenju, uključujući stvaranje zajedničke valutne, vojne i carinske prostorije.

Međutim, 22 godine kasnije, mnoge od ovih ideja tek treba da se ostvare.

„Mnogo je već učinjeno [za integraciju] u socijalnu politiku, ekonomsku politiku, odbranu i tako dalje“, rekao je Semaško beloruskoj državnoj medijskoj agenciji BelTA. „Danas smo zaista stigli u vreme kada treba da ojačamo ekonomske temelje unije Belorusije i Rusije.

Ambasador je napomenuo da će dve zemlje raditi na integraciji 28 ekonomskih sektora, uključujući naftu, gas i električnu energiju. Takođe će se fokusirati na objedinjavanje poreskog i carinskog zakonodavstva, rekao je on.

„Sada smo u suštinski novoj fazi“, primetio je, objašnjavajući da je belorusko-ruski trgovinski promet porastao za 30% u poslednjih godinu dana. Minsk je četvrti najveći trgovinski partner Moskve.

O daljoj integraciji Rusije i Belorusije razgovaralo se dugo, a predsednik Lukašenko i njegov ruski kolega Vladimir Putin redovno su se vraćali na tu temu.

Diskusije između dvojice lidera intenzivirale su se poslednjih meseci, posebno nakon nemira u Belorusiji usled prošlogodišnjih kontroverznih predsedničkih izbora i naknadnog interesa Zapada za saradnju sa Svetlanom Tihanovski. Njene pristalice tvrde da je ona stvarna pobednica na izborima.

Ranije ovog meseca, beloruski premijer Roman Golovčenko otkrio je da se pregovori između Moskve i Minska „privode kraju“.

(logicno.com)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran Pavičić says:

  Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan i Mongolija treba da postanu federalni subjekti Ruske Federacije.

 2. Rista says:

  Nije bomba. Još malo pa će na tom putu slaviti i srebrnu svadbu, iako nisu bračni par. Neka vrsta verenika koji veruju jedni drugom toliko da moraju da naprave bračni ugovor kao zaštitu od prevare. Samo ne znam ko će im suditi ako do prevare dođe. Belorusija strahuje od oligarha Rusije i gleda da izbegne oligarhizaciju Belorusije. S druge strane, oligarsi Rusije su već debelo ušli u Belorusiju i sve više ulaze. Belorusi imaju dosta problema i kad god ne mogu da ih reše jer Evropa ne da pare zbog "nesigurnosti" Belorusije, onda Belorusi zatraže pomoć od oligarha i dobiju je uz gubljenje dela nezavisnosti. Ja ne razumem oligarhizam u Rusiji i imam žalosni utisak da će on Rusiju koštati glave definitivno, ali daj Bože da se varam. Ipak Belorusi idu na pečalbu u Rusiju sve više i nažalost, tamo su često tretirani kao migranti i vrlo često oberu zelen bostan. Poznat mi je slučaj mladog bračnog para Belorusa koji su našli posao u Moskvi, radili i polako se razočaravali. Posle 3 meseca im je rečeno da više nisu potrebni i oterani su ko prosjaci bez dinara. Nisu plaćeni, nisu imali para da se vrate u Belorusiju i završili su u katakombama kanalizacije Moskve. Tamo ih drogeraši tuku kad se kome ćefne. U policiju ne smeju da se jave, jer nemaju papira i polako umiru u kanalizaciji. U redu, velik grad ima svašta, ali sigurno da će ujedinjenje barem tržišta dve države doprineti sigurnijoj budućnosti Belorusa.

  • Gagi says:

   Sta napisa crni Risto? Belorusija strahuje od oligarha Rusije i gleda da izbegne oligarhizaciju Belorusije. "S druge strane, oligarsi Rusije su već debelo ušli u Belorusiju i sve više ulaze. Belorusi imaju dosta problema i kad god ne mogu da ih reše jer Evropa ne da pare zbog "nesigurnosti" Belorusije, onda Belorusi zatraže pomoć od oligarha i dobiju je uz gubljenje dela nezavisnosti". A onda zakljucak: " ali sigurno da će ujedinjenje barem tržišta dve države doprineti sigurnijoj budućnosti Belorusa". Po svoj prilici, EU je nadnacionalna organizacija, ona kada daje kredite to nisu pare oligarha i banaka iz njihove bande, samo Rusija ima oligarhe cije su pare "prljave". Inace, europske pare i krediti nisu vezani za politicke uslove i ustupke, oni to daju na lepe oci i onako, kavaljerski.

  • Kosovac says:

   @ Rista, …..Dobro ti reče Gagi „Šta napisa crni Risto“. Napisa crni Rista da oligarhizacija Belorusije stvara veliku zavisnost Belorusije od Rusije. A evropeizacija Belorusije je nemoguća, zato što Evropa nema poverenje u „nesigurnu“ Belorusiju. Nekako ovo tvoje pametovanje Risto dođe mu kao posoljena bela kafa bez mleka, ili sladoled sa mesom. Vidi se bata Risto da ti sorošoidni jezik i sorošoidno objašnjavanje ne ide baš od ruke.

 3. Beli Orao says:

  Pametnom dosta a budali nikad neće biti, hoće li i dalje zapad da radi na rušenju vlada u drugim državama ?

 4. Kulak says:

  Oprezno s Lukašenkom.Čim ga pritisnu zapadni licemeri,trči u zagrljaj Rusiji.A čim pritisak zapadnih farizeja popusti,baca se drvljem i kamenjem na Rusiju.Nije baš totalni govnjar i političko smeće kao odvratni mafijaš Milo Đukanović,ali iskustvo nas je naučilo da je pametno biti oprezan s njim.

 5. M says:

  Bilo bi im bolje da rade na konfederaciji nego na federaciji!Jer sve federacije teže-i jesu centralizaciji,a što je uvijek do sada završavalo loše i riba je smrdjela od glave!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *